Close

Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 182

Domyślnie

Nie ma czegoś takiego jak za mocny komputer. Im mocniejszy się kupi tym dłużej posłuży do płynnej pracy bez zamuły. Dziś się obrabia na co dzień FHD, za dwa lata będzie 4k, a pózniej pewnie jeszcze większy format. To samo z PS - jeden obrabia pliki z d700, inny z hasselblada H5D na wielu warstwach. Jak kogoś stać na sprzęt za 25k to tylko się cieszyć.
    ;]

Domyślnie

Jesu, za kazdym razem bol odbytu, bo ktos wydaje xxx zł na kompa.
    Jego sprawa. Oby sluzyl.

Domyślnie

Aeon oczywiście, że jest coś takiego jak za szybki komputer, nie bierzesz pod uwagę ceny - pogratulować jednak:

Rozpatrywałem dwie konfiguracje X99 i 4790, różnica między nimi w cenie to 1500 zł (na 11000) a różnica w szybkości kilka procent 3-5 zależy od testu. Dla mnie 3% nie było warte dołożenia 10% do ceny, niestety im wyżej tym każdy kolejny procent wydajności pociąga za sobą rząd wielkości większą zmianę ceny.

Dlatego komputer wydajniejszy od mojego o 10% będzie kosztował dwa, trzy razy więcej
    Dlatego też obiektywy FF kosztują 10k a te średnioformatowe 25
    Dalej Boeing 777 kosztuje mniej niż F22 itp

Pewnie, że gdyby wszystkie kosztowały po 7 zł to każdy by wolał Tianhe ale to nie w tym stuleciu raczej...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Właśnie problem w tym, że ja już nie chcę grzebać w kompie jak kiedyś . Aktualizacja procka, za chwilę płyta + procek i inne pamięci; za chwilę karta. Chcę wydać ( wiem że dużo kasy, no ale ..... ) i zakończyć zabawę na długi czas.
    Dlatego nastąpiła zmiana płyty, bo daje mi możliwość wyboru pomiędzy i7 a Xeonem; do tego pamięć 64 lub 128G, reszta pozostaje bez zmian. Gdyby Xeon E-5 2699-V3 był w przystępniejszej cenie to pewenie nie byłoby tematu; ale.....
    Dziękuję wszystkim za rady, bo jak widzicie przydały się; jednak ostateczna decyzja zależna jest ode mnie .
    Więc pozostaję przy windzie i jedyny dylemat to: czy XeonÂŽ E5-2697 v3 (35M Cache, 2.60 GHz), czy jednak Intel Core i7-5960X Extreme Edition, socket LGA2011-V3, 64bit, 3.0GHz, 20MB.

PS. jak ktoć coś to proszę - temat otwarty do dyskusji, a wszystkie uwagi mile widziane; może tylko nie rozmawiajmy o pieniądzach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Aeon oczywiście, że jest coś takiego jak za szybki komputer, nie bierzesz pod uwagę ceny - pogratulować jednak:

Rozpatrywałem dwie konfiguracje X99 i 4790, różnica między nimi w cenie to 1500 zł (na 11000) a różnica w szybkości kilka procent 3-5 zależy od testu. Dla mnie 3% nie było warte dołożenia 10% do ceny, niestety im wyżej tym każdy kolejny procent wydajności pociąga za sobą rząd wielkości większą zmianę ceny.

Dlatego komputer wydajniejszy od mojego o 10% będzie kosztował dwa, trzy razy więcej
    Dlatego też obiektywy FF kosztują 10k a te średnioformatowe 25
    Dalej Boeing 777 kosztuje mniej niż F22 itp

Pewnie, że gdyby wszystkie kosztowały po 7 zł to każdy by wolał Tianhe ale to nie w tym stuleciu raczej...
    To jest nieopłacalny komp, a nie za szybki
    ;]

Domyślnie

Tadziu, o pieniądzach nikt nie mówi Na pewno nie ja
    Montujesz wideo, bierz Xeona. 14 rdzeni zjada to i7 na śniadanie, komfort pracy będzie wyższy.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 20-10-2015 o 17:32
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

To moze kup gotowca, np Dell T7810/T7910 Workstation

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    To moze kup gotowca, np Dell T7810/T7910 Workstation
    Dobrze gada! Już nigdy nie schylisz się pod biurko, ani nie zdejmiesz obudowy. Po prostu podniesiesz telefon, memory #5, i przyjadą z pomocą.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Dobrze gada! Już nigdy nie schylisz się pod biurko, ani nie zdejmiesz obudowy. Po prostu podniesiesz telefon, memory #5, i przyjadą z pomocą.
    Ale ja tak mam i teraz. Tylko najgorsze jest to, że wysypuje się kiedy jest potrzebny, a nie wtedy kiedy sobie pierdoły robię .

Domyślnie

A tak z ciekawości zapytam... Co Pan robi w tym pinnacle ze potrzeba az takiej mocy? Biorąc pod uwagę fakt ze programy wykorzystując grafikę nakładają efekty w ułamku sekundy nawet na moim leciwym i5 3550, jedyne co moze przyśpieszyć to sam export czyli render do wynikowego pliku... Idąc dalej, montuję film kilka dni, exportuję go jakieś 1-2h w zalezności od długości raz na te kilka dni. Opłaca się Panu dla exportu krótszego taki sprzęt kupować? Czy robi Pan coś jeszcze co wymaga az takiej mocy?
    ;]

Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów