Szukaj
Ale on będzie pracował tylko na jednym, więc nie będzie problemu z migracją danych i tym ze systemy są różne. Nie ma wtedy żadnych konfliktów programowo/sprzętowych bo do pracy ma osobną maszynę, do netu drugą. Co do opłacalności - imaka do netu kupi juz za 2-3k, a za 3k ma nawet 27" używkę, wszystko w jednej obudowie, mało miejsca zajmuje i wygląda świetnie, ma tez ekran ips. No i zaspokoi ciekawość z osx, być moze nawet dzięki temu łatwiej kiedyś przejdzie na japco![]()
;]
Żaden mi się specjalnie nie podoba ( abstrahując od ceny i tego, że to bardzo wydajny sprzęt ). O Mac Pro już dyskutowaliśmy na tym forum - ja nadal uważam, że to kiepskie rozwiązanie dla osoby potrzebującej sensownej stacjo roboczej.
1. Po co RAID z 1TB SSDków ? Żeby uzyskać lepszą prędkość ? Nie widzę tutaj nigdzie dysku SSD na PCIe. Przy takiej cenie zestawu to moim zdaniem spory brak.
2. Czy ważniejsza jest dla Ciebie prędkość pojedynczego rdzenia, czy łączna moc obliczeniowa rdzeni? Jeżeli to drugie, to może warto spojrzeć na rozwiązania serwerowe, 2 bądź 4 socketowe ( te ostatnie raczej się nie zmieszczą do sensownej obudowy ) ? Zawsze jest możliwość kupienia teraz 1 procesora i dokupienie następnego za pewien czas.
Reszta wyborów to kwestia subiektywna - wybrałbym inną płytę główną, Noctuę na procesor i pewnie inne pamięci.
Szczególnie świetnie jak łapie żółty zafarb czy kurz na matrycy :P Ja bym jednak wybrał maca mini, jeżeli ktoś koniecznie musi spróbować i podpiął go do jakiegoś sensownego monitora, nawet biurowego ( jak EW2436W z których korzystam ).wszystko w jednej obudowie, mało miejsca zajmuje i wygląda świetnie
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 18-10-2015 o 22:43
d70s + N18-70 + N55-200
No w między czasie trochę się zmieniło:
1. dysk SSD G.SKILL Phoenix Blade 480GB i
2. zamiast PNY Quadro K5200 weszła PNY Quadro K4200
Co do płyty, to lubię Asusa, pamięci to temat otwarty. Co do jeden kontra 2 lub więcej procków - wybieram 1. Te 2 dyski w Raid to tylko cache, może faktycznie jeden wystarczy.
Masz juz na plycie zlacze m.2 x4 dajace transfer 32Gb/s, wiec kup tylko dysk m2 a nie jakis wytwór ktory tak naprawde jest 4 dyskami sata polaczonymi w raid, zlutowanymi na plytce i wsadzonymi w pcie. Samsung 950evo zaraz wchodzi do sprzedaży, cena okolo 2000, co przy 3200 za gskilla jest znacznie lepsza oferta.
;]
Tadek, a pracujesz na jeden czy 2 monitory. Zawsze słyszałem, ze na OSX 2 monitory to spoko a na Win to problem.
FUJI X-T3/18-55/35 1.4
Twoje pieniądze Twoja sprawa, ale jednak chcę zabrać głos.
Czy na prawdę potrzebujesz maszynki za taką kwotę?
Ok, nie znam specyfikacji Twojej pracy, może rzeczywiście potrzebujesz, ale mogę śmiało powiedzieć, że komp za 23kpln będzie 5 max 10% szybszy od takiego za 11kpln.
Przecież sprzęt komputerowy z tych wszystkich 'zabawek' się najszybciej starzeje. Poczytaj test na pclabie sprzętu typowo w PS, tam różnice w klasie top są dla mnie (słowo klucz) nieopłacalne. To nie jest wybór d4s vs d810 gdzie różnice pod konkretne zastosowania są spore. Za trzy lata taka konfiguracja będzie warta ile? 4kpln?
Same ssd które teraz są horrendalnie drogie bo nowe, za te kilka lat kupi się za ułamek dzisiejszej ceny.
Pewnie większość z nas pracuje na i5/i7 + 16/32gb i ma się dobrze, ale pewnie wymagania masz większe. Osobiście wolałbym kupić teraz coś za 11kpln a za 3lata zmienić i tak bym na tym lepiej wyszedł, niż teraz kupić taką jednostkę.
Sam sobie odpowiedz czy warto (o ile już tego nie zrobiłeś).
Wtrącić tylko chciałem, nie musisz odpowiadać.
D610 | 20 1.8 | 35 1.8 | 50 1.8 | 85 1.8
A myślisz, że jak dyski na m.2 PCIe osiągają takie prędkości ? To też są grupy kości połączone w "RAID". Złącze to m.2 ale szyna to PCIe.wiec kup tylko dysk m2 a nie jakis wytwór ktory tak naprawde jest 4 dyskami sata polaczonymi w raid, zlutowanymi na plytce i wsadzonymi w pcie.
Ogólnie, te Samsungi nie powalają jeżeli chodzi o prędkość, szczególnie zapisu, ale cena zapowiada się dość dobrze w tej klasie sprzętu.
Jaki RAID ? I czemu RAID ?1. Te 2 dyski w Raid to tylko cache, może faktycznie jeden wystarczy.
Skoro piszesz "Twoje pieniądze Twoja sprawa" to może jednak nie zaglądaj do portfela ?Twoje pieniądze Twoja sprawa, ale jednak chcę zabrać głos.
Czy na prawdę potrzebujesz maszynki za taką kwotę?Zrozumiałbym, gdybyś napisał "maszynki o takiej wydajności", ale dyskusja o pieniądzach nie bardzo moim zdaniem przystoi w tym kontekście.
Generalnie nie zgodzę się. Szczególnie jeżeli weźmiemy pod uwagę karty graficzne o wysokiej wydajności i 8 rdzeniowe procesory.ale mogę śmiało powiedzieć, że komp za 23kpln będzie 5 max 10% szybszy od takiego za 11kpln.
Nie czytaj tekstów na pclabie. Redaktorzy są często słabi merytorycznie, a artykuły bardzo często są tendencyjne, żeby nie napisać sponsorowane. To jest kiepski portal.Poczytaj test na pclabie sprzętu typowo w PS, tam różnice w klasie top są dla mnie (słowo klucz) nieopłacalne.
Więcej.Za trzy lata taka konfiguracja będzie warta ile? 4kpln?
A przez te kilka lat co ? Pracować na wolnych dyskach? To kwestia tego, jak bardzo szanujesz swój czas i swoją wygodę, albo na ile je wyceniasz. W tej chwili ceny dysków SSD na SATA, ale także dysków SSD na PCIe są na tyle przystępne, że zupełnie nie rozumiem czemu uważasz, że są horrendalnie drogie.Same ssd które teraz są horrendalnie drogie bo nowe, za te kilka lat kupi się za ułamek dzisiejszej ceny.
To pokaż, co byś złożył za 11k PLN.Osobiście wolałbym kupić teraz coś za 11kpln a za 3lata zmienić i tak bym na tym lepiej wyszedł, niż teraz kupić taką jednostkę.
Z mojego punktu widzenia, patrząc jak "starzeją" się podstawki klasy "profesjonalnej" czy też dla "entuzjastów" ( 1366, 2011 ), opłaca się zainwestować w rozwiązanie z tej półki. Zazwyczaj Komputer kosztujący 2-3 krotność komputera topowego w klasie konsumenckiej będzie wydajniejszy niż komputery klasy konsumenckiej przez kilka generacji ( lat ). Widzieliśmy to wcześniej z 1366: i7-970 ( i modelami wyższymi ), tak samo jak z modelami procesorów na 2011.
Pracuję w domu na i7-920 @4.0 GHz kupionym ładne parę lat temu, za dwukrotność konstrukcji opartej o procesor klasy konsumenckiej. Może nie jest to najwyższa półka, bo były jeszcze i7 EE ( które o ile dobrze kojarzę, w teście na wydajność PS zostały dopiero niedawno zdetronizowane :P ), ale dość podobna sytuacja. Nie jest on już w tej chwili w stanie konkurować z topowymi konsumenckimi konstrukcjami, ale dopiero po 6 latach pracy zacząłem poważnie myśleć o upgrade. Czy się opłacało? moim zdaniem tak.
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 20-10-2015 o 00:22
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami