Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 100

Domyślnie

Witam, mam pytanie do Kolegów/Koleżanek.

Jako, że wysypał (?) mi sie Socket 1366 pod Core i7 (niestety, takie płyty funkcjonują na rynku już tylko jako używki dlatego nie chciałbym w to ponownie wchodzić) zastanawiam się nad nową płytą główną i wyborem pomiędzy i5 4660 a i5 4690.

Pod programy wymienione w temacie (+NX2): odczuję jakąś zdecydowaną różnicę podczas obróbki zdjęć na korzyść droższego procka?
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Jeśli na obecnym sprzęcie obróbka idzie płynnie (klikasz na suwak i masz efekt momentalnie) to nie odczujesz, jedynie przy eksporcie, bo będzie krótszy. Jeśli przy obróbce odczuwasz zmułę porównaj wydajność procka którego masz do procka którego chcesz kupić np na passmark i wtedy oszacujesz jak ta zmuła może się zmienić.

Kluczowy zostaje fakt jaki masz ten i7. Bo np 990X zostawia te i5 w tyle, nawet i7 980 jest szybszy, więc wymiana wyjdzie Ci na minus, i finansowo i wydajnościowo...
    ;]

Domyślnie

Obecny i7 (jak mnie pamięć nie myli bo nie jestem w domu) to 960tka. W porównaniach CPU Mark (dzięki za namiar): 5924 do 7728 na korzyść i5 4690.

Ogólnie, panowie informatycy twierdzą, że moja płyta + procek, stanowią już taki lekki przeżytek w dobie dzisiejszych 64bit-owych programów; pomijając fakt wyłączania się monitora ni z tego ni z owego podczas pracy i problemy z rozruchem systemu na SSD 120GB (podobnie, raz się właczy a raz nie) do głowy nie przyszłoby mi pruć bebechy w kompie.

Domyślnie

Krótko: do PS'a potrzebujesz tony RAM'u, do LR potrzebujesz szybkiego procesora z wieloma jajkami. Wniosek: nie oszczędzaj na konfigu
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    Krótko: do PS'a potrzebujesz tony RAM'u, do LR potrzebujesz szybkiego procesora z wieloma jajkami.
    Mądrze prawi, dać mu wódki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    Ogólnie, panowie informatycy twierdzą, że moja płyta + procek, stanowią już taki lekki przeżytek w dobie dzisiejszych 64bit-owych programów;
    Hę?
    Po pierwsze, to są procesory 64bitowe, po drugie, 960 to dość przyzwoity procesor. Jako posiadacz mocno podkręconego i7-920 wiem co mówię ( na co dzień pracuję też na i5-4690 ). Na pewno nie nazwałbym ich przeżytkiem. Fakt, nowe modele wyprzedzają je wydajnością, mają dużo fajnych bajerów w środku i zużywają sporo mniej energii, ale nie można przesadzać.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Kurtz, ile ramu masz na swoim 4690?

Tak czy inaczej i5 już chodzi (choć po odebraniu od informatyków stwierdziłem, że system widzi dwa dyski ale o podejrzeniu na nich partycji mogę zapomnieć ) także jeszcze postawie na nogi nx-a plus inne dyrdymały i zobaczę jak to wszystko razem hula.

A jak już chłopaki polewacie, to chętnie się do Was przysiądę

Domyślnie

Koledzy, podsumowując zmianę i7 960 na i5 4690 (programy do obróbki mam na SSD 120GB ale pliki ciągnąłem z HDD): przy jednocześnie otwartym CC Bridge, przetwarzaniu przez Camera Raw 2600szt nef-ów, otwartym ViewNX2 (który konwertował ponad setkę nef-ów) i korzystaniu z CNX2 (pół sekundowe opóźnienie podczas aplikowania kolejnych akcji) , CPU dochodziło wprawdzie do 99% ale pamięć nie przekraczała 6GB (zainstalowane 8GB). Natomiast bez uruchomionego NX2, CPU nie przekraczało 40% a pamięć kształtowała się na poziomie 4GB.

Domyślnie

Większość programów do obróbki RAWów nie potrzebuje dużo pamięci. LR i ACR aktualnie nie mają wycieków i zadowalają się ~2-2.5GiB RAM i to jedynie przy eksporcie aż tych potrzebują, jedynym problemem jest sama Winda, która źle zarządza pamięcią i gdy kończy się wolna (w managerze zadań tego nie zobaczysz, bo nie pokazuje wstrzymanej), to wstrzymaną zaczyna zrzucać na dysk.
    Wyłączenie pliku wymiany znacznie przyśpiesza działania komputera.

PS natomiast to zupełnie inna sprawa - tam samo otworzenie 3-4 zdjęć w dużej rozdzielczości może zeżreć 4 GiB, a jak się pododaje do nich kilka warstw, to 8 GiB pęka błyskawicznie, Windows zaczyna zrzucać RAM do pliku wymiany i cały komputer zamula.
    Niestety tu wyłączenie pliku wymiany sprawi, że dostaniesz komunikaty o braku pamięci i wysypanie się PS'a.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Warstwy, w PS-ie, wykorzystuję głównie do ew.umieszczenia podpisu, większą ilość zdjęć przetwarzam w ACR a jeśli zależy mi już na szlifowaniu nef-a to uruchamiam NX2.

Nie chciałem rozpędzać się z lepszą konfiguracją ponieważ w przyszłości planuję przesiadkę na mini mac-a (procek i7, ram 16GB, ssd 256GB); nie wiem czy jest lepsza alternatywa dla "małego" nadgryzionego jabłka...

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów