jak juz ma byc dedykowana grafa, mozna i7 odpuscic i wziac xeona... ale nie mieszam juz![]()
Szukaj
jak juz ma byc dedykowana grafa, mozna i7 odpuscic i wziac xeona... ale nie mieszam juz![]()
Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
www.smooth.photography/vs13
Xeon i dedykowana karta graficzna będą droższe od i7. Szukamy kompromisu cenowego na modernizację istniejącego pudła.
Tak ciężko zrozumieć, że w zasadzie nie ma co modernizować ? Można wyciągnąć dysk i na tym się kończy przydatność.
Nie przesadzaj. Nie każdy ma 2.5k PLN, można wydać 1.5k i mieć sprawne pudlo. Za obecne dostanie może 300zl przy dobrych wiatrach.
Ostatnio edytowane przez gALL ; 29-09-2015 o 09:47
Tylko, że użytkowniczka szukała po sprzętach za 2700zł, więc myślałem, że tyle ma do dyspozycji.
Za 1,5k można mieć sprawne pudło, ale nie wydajne.
Moim zdaniem nie warto doplacac do i7 tak jak nie warto doplacac do gtx x80!
i5 wystarczy, na system ssd samsunga 250gb na dane "zwykly" twardziel ew dwa w raid 0 i cos wiekszego na usb 3.0 jako backup.
Grafa nie ma znaczenia ale polecam cos nvidii z cuda (kiedys sie moze przydac w PS). Zasilka pewnie 450W wystarczy do tego cos cichego na cpu, chodz tu cisza tez kosztuje.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Pozwolę sobie zwrócić jeszcze uwagę, że bez reinstalacji systemu, wszystko można później zmieniać w komputerze, poza dyskiem systemowym i płytą główną. Dlatego w ramach etapowej modernizacji proponuję rozpocząć od tych elementów. Na początek kupić SSD na system i płytę główną z procesorem, a dopiero w dalszej kolejności myśleć o innych elementach. Wiatraczki czy zasilacz i inne moduły można zmienić bez problemów w każdej chwili, to samo z ewentualnym dołożeniem pamięci. Reinstalacja systemu to zawsze jest strata czasu, konieczność ustawień od nowa programów użytkowych i strata niektórych danych których te programy wykorzystują, czyli kłopot którego należy w miarę możliwości unikać.
Nie, zasilacza nie można zmienić w każdej chwili, to jest element, od którego zacząłbym wymianę.
Razem z MOBO, które jest pod DDR3 pamięci również idą do kosza, HDD nie wiadomo nawet, czy pod SATA, więc wystartowałbym z SSD od razu.
Można okroić zestaw, który podałem, wywalić chłodzenie, poczekać, aż potanieją płyty pod LGA1151 i wziąć i5 6400.
Poza tym zasilacz na fortrona 300, obudowa na Gladius M35 i już wychodzi poniżej 2000zł.
Autorka wątku pisała, że na dwa dyski na SATA2. Czytajcie dokładnie i ze zrozumieniem co pisała.
No ok, mój błąd, że nie doczytałem.
Tylko co dalej ? Zasilacz jest na wstępie do kasacji, wymiana platformy na LGA1150 czy LGA1151 czyli DDR3/4 + cep + mobo, zostaje buda i SSD, więc brałbym całość i nie marudził.
Skontaktuj się z nami