Close

Strona 333 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2332833233313323333343353433834338331333 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 321 do 3 330 z 19131

Domyślnie

Zeiss 35/2.8 to niestety kulawy zamiennik zeissa 24/1.8, ma słabszą GO mimo że na FF, gorsze odwzorowanie... Fe 28 ma więcej plusów i człowiek nie czuje aż tak że musi coś poświęcać

A co do adapterów nie jestem zwolennikiem, fajne są ale poużywałem w nexach i mi starczy, wolę duet dwóch stałek bo uwa 21mm to dla mnie za mało i sa bardziej uniwersalne. Do fe16-35 się może kiedyś przekonam, zobaczymy, na razie też preferuję dwie stałki. A i nie wiem czy by zastąpił FE28, to jednak dwie działki światła w GO...

To może badylek na noc;]

(CZJ35/2.4)
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Fajny ten CZJ35/2.4 bardzo przyjemny bokeh ma taki gładziutki szkoda że nie wyostrzyłeś na lewy dolny róg strarsznie oko samo ciągnie na tego kwiatka a on niestety poza go ale ogólnie ładnie to wygląda. Dzisiaj w nocy w pracy trochę czytałem obcokrajowych forów i znalazłem ciekawą informacje bo kilka osób wypowiadało się, że TC i AF działa z la-ea4 warunek jest jeden musi być to TC nie oryginalny który nie ma wbudowanego chipa informującego, że założony jest TC wtedy body nie wie że założony jest TC i wydaje mu się jak by po prostu były trochę gorsze warunki oświetleniowe. Wtedy normalnie działa AF oczywiście jeżeli warunki są bardzo dobre (piękny słoneczny dzień) to ponoć AF działa nawet w obiektywach kończących się na 5,6. Bardzo dobra informacja jak dla mnie Jak tylko będę miał la-ea4 to sprawdzę, jeżeli ktoś jest w posiadaniu TC i la-ea4 to mógłby to sprawdzić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Fajny ten CZJ35/2.4 bardzo przyjemny bokeh ma taki gładziutki szkoda że nie wyostrzyłeś na lewy dolny róg strarsznie oko samo ciągnie na tego kwiatka a on niestety poza go ale ogólnie ładnie to wygląda.
    Mam też wersję z wyostrzeniem na lewy dolny róg ale ta mi się bardziej podobała przez rozjaśnianie zdjęcia w prawym górnym
    A bokeh ma rzeczywiście przyjemny jak na relatywnie ciemną 35tkę. Potrafi czasem robić dziwne rzeczy, natomiast mfd w nim jest niesamowita...
    Tu delikatnie domknięty a płatki i tak się nie załapały:

Natomiast wielkim odkryciem jest dla mnie jupiter 85/2 z adapterem helikoidalnym Można go dowolnie domykać a przysłona jest cały czas okrągła, po domknięciu robi się całkiem ostry a tło rozmywa bajecznie... Aż zacząłem się zastanawiać nad sensem posiadania makrówki...

(jupiter 85/2)

Natomiast lubię w badylach szersze kadry, robi się czasem zamieszanie ale robi się tak ciekawiej niż same sterylnie wycięte kwiaty

To chyba też z jupitera, jest w folderze na pograniczu zdjęć z obu obiektywów, szeroki kąt wskazywałby na 35mm ale rozmycie na domknięte 85mm...

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Jupiter-9 (85/2) jest świetny, ale dopiero po przymknięciu. Na F2.0 jest bardzo słabo z ostrością, ale po przymknięciu do 2.8-4.0 obiektyw pokazuje pazur. Trochę denerwująca może być preselekcyjna przysłona i dwa pierścienie do jej obsługi - do dziś nie mogę tego ogarnąć. Spory jest też rozrzut jakościowy, a normą są bąbelki powietrza w soczewkach! Mimo wszystko bardzo lubię to szkło.

Domyślnie

Przysłonę preselekcyjną nietrudno ogarnąć.
    Jednym pierścieniem wybiera się roboczą wartość przysłony, czyli po prostu ustawia opór dla tej wartości, poniżej której nie można przysłony zamknąć.
    Drugim pierścieniem otwiera się przysłonę do celowania i ustawienia ostrości, i domyka przysłonę tuż przed zdjęciem. Wystarczy domknąć ją do oporu, bez patrzenia - opór nastąpi przy tej wartości, którą wybraliśmy wcześniej pierwszym pierścieniem.

Alternatywne jest rozwiązanie z jednym pierścieniem, przesuwanym poosiowo i wspartym na sprężynach, pełni on rolę obu pierścieni jednocześnie - obracając go w pozycji wciśniętej w kierunku aparatu (pokonując opór sprężyny) ustawia się opór przy danej wartości przysłony, a po puszczeniu obraca się pierścieniem w zakresie od przysłony maksymalnie otwartej do nastawionej.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

ikit fota nr 3 z seta z kwiatami, bardzo mnie się podobywuje.

Domyślnie

Trzeba przyznać że ładnie rysuje ten jupiter. Słonko na chwilę wyszło więc poczyniłem coś nowym nabytkiem...
    Sony 70-300g ogniskowa coś koło 200mm f5.6 bez obróbki, delikatne podostrzenie bo po kompresji ostrość trochę uciekła...

Domyślnie

Kurcze, a w sobotę jakoś niechcący na kole kupiłem tego Jupiterka-9 za 100zł muszę sobię szybko przejściówkę skołować.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Zrobiłem sobie dziś mały piwny spacer po Łodzi - dla zainteresowanych połączeniem FE28/2 + UWC, czyli FE21/2.8

Wrzuciłem zdjęcia na serwer. Jest tam RAW + JPG z puszki (6MPX) + JPG (resize do 900px). Sam obrabiam tylko RAW w Lightroom, więc dla mnie nie jest to jeszcze materiał wyjściowy, ale chciałem pokazać materiał oryginalny. Ponieważ brzydzę się wyciąganiem wniosków na podstawie przeglądania zdjęc 1:1, to wrzucam wszystko co wyprodukował aparat, a sam postraram się opisać co ja czuję .. może już nie dziś. Zdjęcia robione na różnych ustawieniach, często ze słońcem w kadrze, żeby zobaczyć te najgorsze warunki. Część zdjęć może być poruszona - wszystko robione z ręki.

http://artsoul.pl/forumnikoniarze/fe21/

(na czwartek rano wszystko powinno się przesłać - upload w trakcie)

Moim zdaniem samo szkło jak i konwerter dają radę - wnioski pozostawiam wam. Szkło z konwerterem opisuję jako FE21 (zgodnie z exif):

Kilka sampli z całego zbioru (JPG z puszki zmniejszony do 900px):

-------------

FE28/f4.0

FE21/f4.0

--------------

FE28/f4.0

FE21/f4.0

--------------

FE21/f4.0

FE21/f13.0

FE21/f16.0

-------------

FE21/f2.8

FE21/f4.0

FE21/f5.6

FE21/f8.0

---------------

FE21/f2.8

FE21/f4.5

FE21/f8.0
    Ostatnio edytowane przez bednario ; 09-09-2015 o 21:55

Domyślnie

Dzięki tego szukałem.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 333 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2332833233313323333343353433834338331333 ... OstatniOstatni