Do robiebnia zdjęć
A tak poważnie to i D4 z małą matrycą i następca D300s z czymś szczegołnym byłby super rozwiązaniem. Dla świadomego fotografa.
Szukaj
Do robiebnia zdjęć
A tak poważnie to i D4 z małą matrycą i następca D300s z czymś szczegołnym byłby super rozwiązaniem. Dla świadomego fotografa.
Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobryFajne hobby i tyle
http://pawelmeszynski.flog.pl/
A ja pozwolę sobie zauważyć, że oprócz wagi, ceny, różnic DOF, DR, użytecznego ISO i innych "magicznych" skrótów, pozostaje wygoda obsługi i pewne rozwiązania techniczne aparatu. TOP67 zamienił D750 na D7200. Pod względem funkcjonalności, guzikologii, wygody gripa itp to dość podobne puszki. Ja z kolei używałem ostatnio D3300 znajomego (jeden dzień na szczęście...) - zanim poustawiałem wszystko jak należy (przez menu ekranowe, bez dedykowanych przycisków i górnego LCD) to szlag mnie pięć razy trafił (i pomyśleć, że sam zaczynałem od D40). Wiem, można się przyzwyczaić, jak do za ciasnych butów...
Jeśli mówimy o high-endowych puszkach DX, to faktycznie dużo zaczyna zależeć od osobistych preferencji, ale do niczego mniejszego bym za Chiny Ludowe i pół Ameryki nie wrócił.
PS. Na ostatnim spacerze przy pięknym słońcu fotografowałem Samsungiem S5 (obiektyw jakieś 31mm w przeliczeniu na FX). Poza tym, że nie zawsze widziałem co mam w kadrze, to zdjęcia jak marzenie![]()
Ostatnio edytowane przez DrAszyr ; 07-09-2015 o 07:56
Biały Samsung Galaxy S5 z trybem Live View...
... i jakieś Nikony (czarne).
Hej.
Nie chce zaśmiecać forum nowymi wątkami. Myślałem, żeby przejść z dx na fx i zająć się ślubami. Jednak kilku znajomych dało mi szansę się wykazać na ich weselach a d7100 z sigma 18-35 oraz lampą metz 52 spisał się świetnie. Chciałbym Was zapytać o jakiś obiektyw uniwersalny, który miałby nieco dłuższy drugi koniec. Czy polecilibyście coś do tego zestawu?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
W m4/3 szkła są "kozackie" ? hmmm, jest "kilka" zasługujących na to miano, od olka: 75/1.8, 45/1.8, 25/1.8 oraz zoomy serii PRO, panasonikowe : 25/1.4, 42.5/1.7.
System tak naprawdę zaistniał gdy olek wypuścił korpusy linii OM-D a panasonic korpusy oznaczone DMC-G** z 7 na końcu. Wcześniejsze konstrukcje miały ciut za słabe matryce (czego sam doświadczyłem). Koledzy wspomnieli już o cenach, jeśli w przypadku korpusów idzie to jeszcze jakoś przełknąć, to skompletowanie dobrej optyki do m4/3 jest droższe niż do aps-c. Rynek wtórny dość mizerny a tzw. kundelki w dość skąpej ofercie. Jednak poza dyskusją jest fakt, że da się w tym systemie robić dobre zdjęcia![]()
Z ostatnim pytaniem chyba jednak trzeba poczekać do premiery tego pierwszego![]()
Skontaktuj się z nami