Close

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 154

Domyślnie

Do robiebnia zdjęć

A tak poważnie to i D4 z małą matrycą i następca D300s z czymś szczegołnym byłby super rozwiązaniem. Dla świadomego fotografa.
    Na razie D90 i D7100, S150 Macro, T116, N35, S50 1,4 S50-150, S900 i statyw całkiem dobry Fajne hobby i tyle
    http://pawelmeszynski.flog.pl/

Oszczędny w słowach Awatar DrAszyr
    Miasto
    Starogard Gdański

Domyślnie

A ja pozwolę sobie zauważyć, że oprócz wagi, ceny, różnic DOF, DR, użytecznego ISO i innych "magicznych" skrótów, pozostaje wygoda obsługi i pewne rozwiązania techniczne aparatu. TOP67 zamienił D750 na D7200. Pod względem funkcjonalności, guzikologii, wygody gripa itp to dość podobne puszki. Ja z kolei używałem ostatnio D3300 znajomego (jeden dzień na szczęście...) - zanim poustawiałem wszystko jak należy (przez menu ekranowe, bez dedykowanych przycisków i górnego LCD) to szlag mnie pięć razy trafił (i pomyśleć, że sam zaczynałem od D40 ). Wiem, można się przyzwyczaić, jak do za ciasnych butów... Jeśli mówimy o high-endowych puszkach DX, to faktycznie dużo zaczyna zależeć od osobistych preferencji, ale do niczego mniejszego bym za Chiny Ludowe i pół Ameryki nie wrócił.
    PS. Na ostatnim spacerze przy pięknym słońcu fotografowałem Samsungiem S5 (obiektyw jakieś 31mm w przeliczeniu na FX). Poza tym, że nie zawsze widziałem co mam w kadrze, to zdjęcia jak marzenie
    Ostatnio edytowane przez DrAszyr ; 07-09-2015 o 07:56
    Biały Samsung Galaxy S5 z trybem Live View...
    ... i jakieś Nikony (czarne).

Domyślnie

Hej.
    Nie chce zaśmiecać forum nowymi wątkami. Myślałem, żeby przejść z dx na fx i zająć się ślubami. Jednak kilku znajomych dało mi szansę się wykazać na ich weselach a d7100 z sigma 18-35 oraz lampą metz 52 spisał się świetnie. Chciałbym Was zapytać o jakiś obiektyw uniwersalny, który miałby nieco dłuższy drugi koniec. Czy polecilibyście coś do tego zestawu?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
    Z6I/II/III/28/35/50/85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    .... olek mi się podoba nawet przymierzałem się do niego ale po pierwsze jest drogi, po drugie mniej uniwersalny niż FF canona/nikona, a po trzecie szkła pomimo że "kozackie" to i w mniejszym wyborze i słabsze niż systemowe c/n, a są jeszcze łatwo dostępne kundle (tylko nie pisz ze do 4/3 pasują jeszcze panasoniki) - ale system jest fajny i jeżeli komuś pasuje to ja nie widzę problemów, ja na to popatrzyłem bez emocji (i podliczyłem jakie szkła będę kupował) i wyszło mi to co mi wyszło - nie dajmy się zwariować wszechobecnym marketingiem.
    W m4/3 szkła są "kozackie" ? hmmm, jest "kilka" zasługujących na to miano, od olka: 75/1.8, 45/1.8, 25/1.8 oraz zoomy serii PRO, panasonikowe : 25/1.4, 42.5/1.7.
    System tak naprawdę zaistniał gdy olek wypuścił korpusy linii OM-D a panasonic korpusy oznaczone DMC-G** z 7 na końcu. Wcześniejsze konstrukcje miały ciut za słabe matryce (czego sam doświadczyłem). Koledzy wspomnieli już o cenach, jeśli w przypadku korpusów idzie to jeszcze jakoś przełknąć, to skompletowanie dobrej optyki do m4/3 jest droższe niż do aps-c. Rynek wtórny dość mizerny a tzw. kundelki w dość skąpej ofercie. Jednak poza dyskusją jest fakt, że da się w tym systemie robić dobre zdjęcia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Tylko po co?
    Bo niektórzy potrzebują cropa, 15fps i szybkich oraz pewnych punktów AF rozsianych po całym kadrze. Jaki FX Ci to da? Żaden.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Assire Zobacz posta
    Bo niektórzy potrzebują cropa, 15fps i szybkich oraz pewnych punktów AF rozsianych po całym kadrze. Jaki FX Ci to da? Żaden.
    A który aparat DX wyciąga 15 fps?
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

A6000 ma 11. :P

Cytat Zamieszczone przez merkator Zobacz posta
    W m4/3 szkła są "kozackie" ? hmmm, jest "kilka" zasługujących na to miano, od olka: 75/1.8, 45/1.8, 25/1.8 oraz zoomy serii PRO, panasonikowe : 25/1.4, 42.5/1.7.
    System tak naprawdę zaistniał gdy olek wypuścił korpusy linii OM-D a panasonic korpusy oznaczone DMC-G** z 7 na końcu. Wcześniejsze konstrukcje miały ciut za słabe matryce (czego sam doświadczyłem). Koledzy wspomnieli już o cenach, jeśli w przypadku korpusów idzie to jeszcze jakoś przełknąć, to skompletowanie dobrej optyki do m4/3 jest droższe niż do aps-c. Rynek wtórny dość mizerny a tzw. kundelki w dość skąpej ofercie. Jednak poza dyskusją jest fakt, że da się w tym systemie robić dobre zdjęcia
    Sigma 17-50mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    A6000 ma 11. :P
    D4 też
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Assire Zobacz posta
    Dalej zadam pytanie: do czego?
    W jakich dziedzinach przy dostępnych obecnie na rynku szkłach domniemany D400 miałby jakąś przewagę nad np D750?

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    D4 też
    Teoretycznie tak, praktycznie 10.
    Ostatnio edytowane przez Zelber ; 07-09-2015 o 20:48

Domyślnie

Z ostatnim pytaniem chyba jednak trzeba poczekać do premiery tego pierwszego

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów