Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 147

Wątek: Blenda

Domyślnie

Stary - bzdury piszesz...[/QUOTE]

Być może plotę bzdury. Dla mnie amatora liczy się wymiar i kształt blendy. Resztę tematu załatwia odbite nią światło. Oczywiście można dyskutować nad źródłami odbijanego światła i jakością powłok odbijających to światło. Zgadzam się że jakość powłok odbijających jest różna u róznych producentów. Czy jest aż tak duża różnica na minus dyskwalifikujaca "chińczyka"? Przeglądam internet i nie trafiam na takie opinie.

Domyślnie

@ Krzysztof Orłowski

Powiem tak. Jak będziesz robił zdjecia "w internecie" to może będziesz miał racje. A jezeli robisz je w tzw. "Realu" to sprawa się trochę komplikuje. A amator to miłośnik. Jest to tytuł bardzo szlachetny i do czegoś zobowiazujacy. I właśnie jedną z różnic jest to, ze pro by żyć musi liczyć zgodnie z prawami ekonomi, a dla miłośnika liczy się tylko efekt.

Pozdrawiam i życzę owocnych przemyśleń.

Domyślnie

autocenzura
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 07-09-2015 o 11:22
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

W takim razie bardzo proszę o merytoryczną odpowiedź na temat różnic odbitego światła w zależności od producenta blendy. Jakie lepsze właściwości ma odbite światło srebrną blendą, lidera w świecie blend od zwykłego chińczyka. Odnoszę wrażenie, że osoby krytykujące mnie nie mają też takiej wiedzy. Szpan z nadrukiem na blendzie firmowej to mnie nie przekonuje. Proszę o linka do wiedzy gdzie mogę sprawdzić róznice w odbijaniu światła. Myślę, że forum jest miejscem wymiany wiedzy, przynajmniej ja nią jestem zainteresowany.

Domyślnie

Kurcze aż z ciekawości zaglądnąłem o czym można w kontekście blend aż tyle dyskutować...

Z blendami chińskimi i nie chińskimi jest w sumie sprawa dość prosta, sprowadzająca się zwykle do kwestii jakość wykonania. Dopóki jakość wykonania sprowadza się do zużywalności samej blendy, to problem jest mały, bo wystarczy sobie tylko przekalkulować zamiennik za 100 zł vs oryginał za 500 i wiadomo czy się chce czy nie zmieniać częściej (imo lepiej dwa razy zmienić blendę niż używać tej samej brudnej jak nieboskie stworzenie... szczególnie na białych to widać).

Niestety czasem jakość wykonania a raczej brak tej jakości idzie w drugą stronę, tzn mam (może miałem?) gdzieś blendę, której strona złota była zrobiona z czegoś tak kiepskiego, że przy dwudziestym albo trzydziestym razie rozłóż-złóż już się do niczego nie nadawała, bo była pokryta tak gęstą siatką pęknięć, że ze złota nic w sumie nie zostało. Ponieważ złotej strony ogólnie ze dwa razy w życiu używałem, więc w sumie do przeżycia, ale tak samo można na srebrną stronę trafić a wtedy blenda do wywalenia po XX użyciach, czyli dość szybko...

No i jeszcze oprócz jakości materiałów zostaje 10% na pomysł, niektórzy (oryginalni) producenci mają często ciekawe pomysły, na blendy o mieszanym kolorze albo na przykład są zbudowane z naprzemiennie ułożonych pasków o zmiennej sile odbicia. Wszystko zależy od potrzeb, jeśli ktoś robi zdjęcia w słońcu, może się okazać, że białą blenda jest zbyt słaba a srebrna zbyt mocna, zmniejszenie powierzchni wpływa na charakter światła więc nie zawsze jest wyjściem. Wtedy takie wynalazki będą alternatywą...
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Oczywiście z najwieksza przyjemnością poświęce swój czas na testowanie różnych blend sprzedawanych jako blendy, jak i innych obiektów które można w tej roli wykorzystać. Tylko proszę o napisanie co znaczy lepsze światło odbite. Bo słyszałem o rożnych teoriach w fotografi, ale lepsze lub gorsze światło (nawet odbite) to coś co chyba przerasta moje zdolności zrozumienia.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kri-kri Zobacz posta
    Oczywiście z najwieksza przyjemnością poświęce swój czas na testowanie różnych blend sprzedawanych jako blendy, jak i innych obiektów które można w tej roli wykorzystać. Tylko proszę o napisanie co znaczy lepsze światło odbite. Bo słyszałem o rożnych teoriach w fotografi, ale lepsze lub gorsze światło (nawet odbite) to coś co chyba przerasta moje zdolności zrozumienia.
    Pozdrawiam
    kri-kri nie jestem zainteresowany dyskusją akademicką w temacie jak kto rozumie odbite światło. Moderator Pan Robert Miernik jasno wyłozył to co jest istotne i ważne. Dziękuję za dalsze wnikanie w teorię światła. Wyjaśnienie Pana Roberta wyczeruje temat. Dziękuje.

Domyślnie

Srebrna blenda - (chińska) jest niestety zbliżona efektem swojego działania do "lustra"
    Srebrna blenda firm zajmujących się tym "na serio" jest "groszkowa" lub napylona tak aby nie dawać tak ostrego odbicia, lecz je także lekko rozpraszać.
    Tylko tyle i AŻ tyle. Tu nie chodzi o napis tylko o efekty jakie uzyskujesz.
    Do momentu gdy używasz takiego chińskiego gówna (mam takie 2 blendy) w cieniu - doświetlając postać/portret - wszystko jest ok. Ale gdy tylko złapiesz strumień ostrego światła słonecznego i odbijesz srebrną stroną - zaczyna się duży problem. Po prostu tanie blendy działają podobnie jak lustro. Blenda Lastolite jest napylona (chyba napylona - tak to wygląda) lekko rozprasza taki słoneczny promień - da sie jej po prostu uzyć. Nie da tak ostrego światła.
    Kwestia doświadczenia.
    Można kupić folie srebrne "groszkowe" - dają ostrzejsze odbicie niż te składane/"napylone" ale można nimi pokryć steropian co jest wielce pomocne i używane wszędzie na świecie przy zdjęciach i filmach

Domyślnie

Z blendami chińskimi i tymi "markowymi", czyli drogimi jest trochę podobnie jak z tanimi i drogimi kablami hdmi. Ci którzy kupili kabel za 1000 pln będą udowadniać, że obraz z ich kabla jest lepszy od tego z tesco za 50 pln Z ich kabla są lepsze 01 niż 01 z taniego kabla.

Domyślnie

Głęboko wierze, ze dyskusje akademickie do czegoś służą. Tym co myślą inaczej proponuje propagowanie zamknięcia akademii. I innych szkół przy okazji. Rozwiążą problem u podstaw.
    Blendy lepsze, gorsze, tanie, drogie.... Najstarsza jaka mam pamięta czasy gdy fotografia cyfrowa ograniczała się do futurystycznych artykułów w prasie.i dalej działa !? A czasami chce mieć odbicie jak z dzisiejszej taniej chińskiej. I z inna mam.
    A jak to piszesz Pan Moderator Robert Miernik napisał swój post może nie jako Pan i Moderator, tylko kolega i fotograf ?

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów