Szukaj
Szukając blendy oczom moim ukazało się takie cuś; jak myślicie, będzie dobrze spełniała swoją rolę?
A poważnie: co myślicie o takiej?
Na dworze nie przewiduję bo pewniakiem, przy pierwszym podmuchu, uleciałaby ze statywem, raczej do dużych wnętrz (stare opuszczone hale itp.)... Czy lepsza jednak taka:
Nie wiem, czy jedna bądź druga, będą dobre do doświetlania całych postaci pod warunkiem zachowania klimatycznych cieni; jak myślicie?
Ostatnio edytowane przez popi ; 31-08-2013 o 11:59
"Któż jak BÓG!" - Św.Michał
Zdardź jakie mają wymiary. Małą blendą nie oświetlisz całej postaci - a trzymanie dużej typu 180x120 to masakra.
Właśnie wymieniłeś interesujące mnie parametryMasakra powiadasz? No ale można dorobić chyba jakąś lekką skręcaną ramkę żeby blenda się nie gięła o coś oparta?
Nigdy nie używałem blendy ale chętnie bym spróbował.
Nic nie trzeba dorabiać, skręcanie się blendy nie jest problemem. Problemem jest po prostu zamocowanie blendy i podatność na podmuchy wiatru.
Klimatyczne cienie da biała strona. Srebrna działa jak lustro i puszcza zajączki.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Też myślałem o białej; dzięki.
Ale pewnie bez statywu się nie obejdzie...
Są jeszcze duże ekrany (sztywna rama, np.2x1,5) ale nieporęczne w transporcie. No i drogawe.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-09-2013 o 21:22
Za nie całą godzinę będzie 2 lata od ostatniego wpisu. Pewnie coś się pozmieniało na lepsze w sensie nowych marek / produktów stąd pytanie do kolegów o blendę. Chciałbym kupić coś składanego, w rozmiarze do portretów lub nieco więcej. Znajomy nabył dwukrotnie jakiś badziew, którego metaliczne powierzchnie zaczęły się sypać już po odpakowaniu ze sklepu. Czy zmuszony jestem do szarpnięcia kasy na blendę firmy Lastolite czy też macie jakieś inne propozycje ?? Z góry dziękuję za sugestie i linki bezpośrednie. Ja na chwilę obecną rozważam : http://dcfoto.pl/lastolite-trigrip-s...631-p4770.html
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 01-09-2015 o 23:31
Panerai vel Eliot Capone
Profesjonalna trójkątna blenda fotograficzna itd taki tekst można przeczytać prawie na każdej stronie. Niewątpliwie marka idzie w parze z żywotnością. Biały czy srebrny ekran odbija tak samo. Za te same 350 zł za markową blendę mogę kupić 7 niemarkowych. W takiej sytuacji nie przywiązuję wagi do jej żywotności bo zawsze mogę ją wymienić. Używam ponad rok okrągłej 110 cm (5 w jednym) i nic się nie psuje a kosztowała 50 zł. Jej główna wada to brak markowego znaku producenta więc po co przepłacać? .
Rama tez robi swoje.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Skontaktuj się z nami