Close

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 147

Wątek: Blenda

Domyślnie

chyba łatwo będzie sie domyśleć które zdjęcie przy pomocy której blendy zrobione.
    Używam obydwu blend i uważam że te chińskie są badziewne. Po prostu. Srebrna strona nadaje sie tylko do cienia i rozproszonego wcześniej światła.
    (No chyba że chodzi o "efekt" ostrzejszego światła, plamy światła to wtedy inna sprawa.)

Wszelkie trzymadła do blend jakie posiadam mają problem z grubością ramek chińskich wyrobów.
    Chińczyki nawet w mieszkaniu gdzie jest sucho potrafią sie sklejać stronami "złotymi/srebrnymi"
    W przypadku dużych 180 cm blend - srebrne pokrycia mając zagniecenia , potrafią dać brzydkie odbicie z widocznym na twarzy modela takim zagnieceniem (upraszczając sprawę) - nie nei mam takiego zdjęcia (wywalone już dawno) i specjalnie robić nie będę.
    Zmieniają temp. barwową. O czym pisał Jacek Z

Dla mnie jedyną zaletą srebrnych pokryć chińczyków jest to że w rozproszonym świetle poprzez "lustrzane" działanie możemy dotrzeć ze światłem z większej odległości.

Edytka :
    Przy tych zdjęciach zrobionych na szybko :
    Lampa w stałym miejscu
    skierowana w to samo miejsce - blendy zamieniane
    odległość blenda obiekt- tylko ok 70-80 cm
    Blenda chińska miała ułatwione zadanie - jest sporo większa tym samym z tej odległości świeciła większą powierzchnia.
    Ostatnio edytowane przez fafniak ; 08-09-2015 o 09:35

Domyślnie

Masakra. Teraz niech ktoś zrobi analize pojedyńczego piksela.
    PS Po co taki zawodowiec używa chińskie badziewie??

Domyślnie

"Celem serwisu i forum nikoniarze.pl jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii, zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, "

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kri-kri Zobacz posta
    "Celem serwisu i forum nikoniarze.pl jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii, zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, "
    Oczywiście. Doszliśmy do jednego zdania w sprawie ciekawej. Podpisuję się oburącz pod kolegi opinią. O blendach wiem już prawie wszystko.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stanseba Zobacz posta
    Masakra. Teraz niech ktoś zrobi analize pojedyńczego piksela.
    PS Po co taki zawodowiec używa chińskie badziewie??
    Tak właśnie myślałem że nie będziesz przecież mógł "widzieć" różnicy. A to jest tylko przykład obrazujący kierunek zmian/możliwych do zaobserwowania różnic. Czym innym jest lampa świecąca szeroko a czym innym słońce.
    Prawdopodobnie gdybyś czytał dokładniej posty innych być może znalazłbyś fragment gdzie piszę o użyciu blendy w ostrym słońcu z większej odległości dla postaci stojącej w cieniu (choćby pod drzewem).
    Do Krzysztof Orłowski:

Powiedzmy że blenda jest oddalona od postaci 2,5-3m Ze "srebrnego chińczyka" dostaniesz praktycznie "lustrzany strzał" i bardzo ostre cienie, dodatkowo będziesz miał coś w stylu "zająca" w centrum odbicia.Z lastolite-a dostaniesz znacznie bardziej rozproszone światło -choć nadal dość ostre i bez tego "zająca"
    Rozwiązaniem częściowym problemu chińczyka w takiej sytuacji jest kupno cienkiej fizeliny i naciągnięcie jej na ten srebrny odbłyśnik. To najtańszy sposób.
    Do momentu gdy blendy używasz jako "wypełnienia" to te różnice faktycznie są minimalne, zaczynają mieć znaczenie gdy blenda robisz rysunek przy portrecie na przykład.
    Rozwiązaniem częściowym takiej sytuacji byłoby ustawienie obok takiej srebrnej 2 dużych styropianowych blend lub białych wersji tych 5w1 180cm - ale to już inne rozważania.

Pozdrawiam i znikam z tego tematu

Domyślnie

podpinam się do tematu kupiłam 5 w 1, a nie mogę się doszukać kiedy można zielony i niebieski zastosować?

Domyślnie

Stosować można zawsze kiedy uznamy to za wskazane. Mnie się to jeszcze nie zdarzyło. A w linkach z Google można przeczytać ;

Blenda niebieska
    Płaszczyzna niebieska służy do ochładzania padającego światła. Często wyko*rzy*sty*wana do portretów, w których główne światło jest ciepłe a dopełnienie ma zimną barwę. Dodatkowym zastosowaniem blendy niebieskiej jest bluebox - barwa blendy umożliwia auto*mat*yczne, kom*pu*te*rowe podstawianie innego obrazu (kluczowanie).

Blenda zielona
    Płaszczyzna zielona służy do ocieplana zimnego światła z różową dominantą (światła fluorescencyjne). Trudna w używaniu, wymaga znacznej wprawy od oświetleniowca. Bardzo popularnym zastosowaniem blendy zielonej jest greenbox - barwa blendy umożliwia auto*mat*yczne, kom*pu*te*rowe podstawianie innego obrazu (klu*czo*wa*nie).

Domyślnie

Konia z rzedem temu kto uzywa tego niebieskiego do blueboxa albo zielonego do greenboxa. I do zmiany WB tez sie tego nie uzywa.
    Jednym słowem to zupelnie niepotrzebne płaszczyzny.
    Producenci powinni dołożyć jeszcze ze 4 kolory i zrobic blende 9 w 1 (sarkazm).
    Nie kupujcie blend 5 w 1 tylko bialo srebrne.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-09-2015 o 11:23
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

4? 16,7 miliona . Jak już, to już. I napewno ktoś by kupił.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie kupujcie blend 5 w 1 tylko bialo srebrne.

Popieram Jacka, jako totalny amator (czy jak ktoś napisał wczesniej - "miłośnik").

Nie zarabiam na zdjęciach, aparat wyciągam gdy mam czas (którego mam mało jak wszyscy chyba) i blendy używam sporadycznie, co nie wskazuje na ogromne doświadczenie, ale jakieś jednak mam. Ponieważ obecnie posiadana przeze mnie, jakieś 5w1 z allegro właśnie za 80zł, to mój pierwszy egzemplarz, logicznym wydało mi się, gdy ją kupowałam, żeby jak najmniejszym kosztem (wszak student nie szasta raczej pieniędzmi na prawo i lewo) zrobić jak najlepszy deal i też poszłam w 5w1. Czy był to zły wydatek? Paradoksalnie, choć teraz bym jej nie kupiła, uważam, że jako pierwsza blenda, do nauki, na kilka razy - czemu nie? Ale chytry dwa razy płaci. Ja co prawda nie narzekam na jakość powłoki (pewnie się nie znam), nie dostrzegam zajączków ani niczego takiego, ale jeżeli miałabym płacić jeszcze raz, zdecydowanie wolę dać więcej pieniędzy za jeden porządny przedmiot o jednym konkretnym zastosowaniu (np. nie wpływająca na WB srebrna lub biała powłoka), niż kilka "takich sobie" spojonych w jednym produkcie. Jeszcze nigdy nie użyłam złotej strony mojej blendy, bo efekt mi się zwyczajnie nie podoba. Użycie jako tło - też nigdy nie miałam takiej potrzeby, w plenerze korzystam z tego, co widzę (nie po to idę np. na łąkę, żeby robić zdjęcia na białym albo czarnym tle). W praktyce mam więc klamot, z którego 5 właściwości korzystam z 1.

O ile wygodniejsze jest po prostu rozłożenie blendy i zmienianie stron w sekunde niż wprowadzanie konsternacji i modela/modelki tekstem typu: "Daj mi minute, tylko się przepnę!" - ergonomia ma tutaj ogromne znaczenie.

Dlatego wydaje mi się, że lepiej zaoszczędzić sobie eksperymentów, kupić jeden porządny przedmiot (niekoniecznie za fortunę) i porządnie go poznać, zamiast stac się kolejnym propagatorem słusznej teorii, że coś, co jest do wszystkiego to w sumie jest do niczego. Inne kwestie takie jak dostrzeganie jakości odbitego światła - to pewnie przyjdzie z czasem.
    Ostatnio edytowane przez rybuuu ; 10-09-2015 o 10:30
    amatorką jest i na dodatek bezczelnie sobie bloguje.

Strona 12 z 15 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów