Close

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 147

Wątek: Blenda

Domyślnie

Co za róznica czy.moderator czy nie. Pisze jako fotograf praktyk. W tego typu wątkach piszemy po prostu tak jak wszyscy.
    By byc w temacie.
    srebrna faktycznie puszcza zajączki a to nie jest poządane. Wiec lepiej jak jest z guzełkami czy jakos inaczej zmatowiona. Czy firmowa czy nie - mniej wazne. Rodzaj powierzchni sie liczy. Czasami (rzadko) srebrna nie jest srebrna a lekko zaniebieszczona - zmienia WB.
    Ja jestem zwolennikiem blend biało srebrnych. A nie 5 w 1. Te ostatnie właśnie często mają gładką srebrną powierzchnię. I zamiana strony białej na srebrną jest kłopotliwa. Bez sensu. Ja czesto próbuję 2 stron blendy. I zajmuje mi to 10 sekund - i jest decyzja jaką stroną pracuję. A jak miałbym jedynie dla sprawdzenia przepinać materiał i po chwili wrócić ... to mi sie w głowie nie miesci jak sobie utrudniać zycie pracując na blendzie 5 w 1.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-09-2015 o 19:41
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ja mam Quantumm 5w1 i lepszej nie ma. Chińska. Robi to do czego jest przeznaczona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stanseba Zobacz posta
    Ja mam Quantumm 5w1 i lepszej nie ma. Chińska. Robi to do czego jest przeznaczona.
    I właśnie w tym jest kłopot że brak wiedzy i doświadczenia jest przykrywany arogancją , która niestety pozostawia ślad w internecie upewniając jeszcze mniej doświadczonych że dobrze zrobią kupując badziewie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    I właśnie w tym jest kłopot że brak wiedzy i doświadczenia jest przykrywany arogancją , która niestety pozostawia ślad w internecie upewniając jeszcze mniej doświadczonych że dobrze zrobią kupując badziewie.
    Nie każdy jest takim doświadczonym fotografem jak Ty. I nie każdy widzi różnice, których nie ma. Dostrzec może je tylko taki zawodowiec jak Ty. To już poziom mistrzowski, który dla takiego amatora, jak ja, jest nieosiągalny . Za to mnóstwo lepszych fotografów od Ciebie używa tego "badziewia" robiąc zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kri-kri Zobacz posta
    Głęboko wierze, ze dyskusje akademickie do czegoś służą. Tym co myślą inaczej proponuje propagowanie zamknięcia akademii. I innych szkół przy okazji. Rozwiążą problem u podstaw.
    Blendy lepsze, gorsze, tanie, drogie.... Najstarsza jaka mam pamięta czasy gdy fotografia cyfrowa ograniczała się do futurystycznych artykułów w prasie.i dalej działa !? A czasami chce mieć odbicie jak z dzisiejszej taniej chińskiej. I z inna mam.
    A jak to piszesz Pan Moderator Robert Miernik napisał swój post może nie jako Pan i Moderator, tylko kolega i fotograf ?
    skoro powinniśmy podyskutować to chyba zaczniemy od natury kwantowej światła. Ugięcie światła i problem czasoprzestrzeni zostawimy sobie jako smakowity deser. Pamiętam jeszcze sporo z lat studenckich. A tak poważnie to temat blendy nie wywołuje u mnie aż takich emocji jak u Ciebie. Od ludzi, którzy wiedzą na ten temat więcej ode mnie i chętnie dzielących się uwagami dowiedziałem się tego co chciałem wiedzieć.

Domyślnie

Załamanie i odbicie światłach w mikro rowkach, tych drogich blend, jest szlachetne i widać to na zdjęciach. Ja od razu poznam czy było świecone porządną (drogą) blendą, czy chińskim badziewiem .

Domyślnie

A różnice miedzy białą a srebrną, złotą itd. widzisz ? Bo kolega Tomasz nie. Według niego : "Biały czy srebrny ekran odbija tak samo." Koniec cytatu A już ponad rok je używa...
    Inna powierzchnia = inne odbicie. Szkoła podstawowa. Ani lepsze, ani gorsze tylko inne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kri-kri Zobacz posta
    A różnice miedzy białą a srebrną, złotą itd. widzisz ? Bo kolega Tomasz nie. Według niego : "Biały czy srebrny ekran odbija tak samo." Koniec cytatu A już ponad rok je używa...
    Inna powierzchnia = inne odbicie. Szkoła podstawowa. Ani lepsze, ani gorsze tylko inne.
    Nawet, ktoś z brakiem wiedzy i doświadczenia, widzi te różnice. Między białą a srebrną powierzchnią jest bardzo wyraźna różnica.

Domyślnie

No i jak wezmiesz np srebrne rożnych producentów, o różnej strukturze materiału, ( nawet można zrobić samemu, mniej lub bardziej maltretujac srebrna folie) to zobaczysz ze w zależności od światła, odległosci blendy, itd raz będzie prawie to samo, innym różnice będzie naprawdę widać. Moim zdaniem nie lepsze lub gorsze, tylko inne. Nawet lustra możesz używać jako blendy, jezeli o taki efekt Ci chodzi. Np. Był taki fotograf który portrety robił na zewnątrz i "oswietlał" lustrami, zwierciadłami itp. Podobno mogło ich być nawet ponad 30.

Strona 11 z 15 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów