Close

Strona 330 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2302803203283293303313323403804308301330 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 291 do 3 300 z 19131

Domyślnie

ja postanowiłem w końcu rozkręcić na amenus pancolora 50mm f1,8 bo ciężko chodził pierścięń ostrości.
    rozkręciłem, wyczyściłem, złożyłem i dupa kwas, dalej to samo.
    problem leży w wodziku odpowiadającym za obrót soczewek, jest nierównoległy do korpusu obiektywu i w momencie przesuwu soczewek, zaczyna blokować się w ściance.
    i nic z tym nie można zrobić, ewentualnie podpiłować, ale nie mam takiego małego pilniczka.
    nic nie dawały próby ustawienia równoległości poprzez skręcanie śrób wodzika z różną siłą, co więcej, nawet pozostawienie luźnego wciąż nie daje efektu.
    trezba się prawie siłować z obrotem.
    bez sensu. 35 f wywalone w błoto.
    iso 6400.
    bez odszumiania, fota prosto z telewizora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Zawsze też jest opcja wielokrotnej redukcji szumów która daje też całkiem dobry efekt. Też bym chciał coś kupić do a7 ale niestety w portfelu pustki a i opchnąć nie ma czego bo wszystko potrzebne. Ciągle szukam czegoś dłuższego, może minolta 75-300 albo 100-400 tylko że trochę ciemna ale za to całkiem kompaktowa i ponoć całkiem ok optyczna...ehh do tego brak stabilizacji jednak trochę doskwiera...
    Ja myślałem o minoltach 100-200/4.5 i 100-300 APO ale jakoś dalej zostaję na e55-210 Jednak malutkie szkiełko nawet jak cropowe to bez przejściówki starcza w większości sytuacji. Do zabawy natomiast preferuję stałki i tele mi są zbędne

A tak wracając do zasilania A7...
    Zakończyłem test 3 baterii - oryginalnej nowej generacji, oryginalnej z nexa 5n (3letnia gdzieś) i zamiennika wyglądającego prawie dokładnie jak oryginały (tteż ok 3letni). Leżały na półce miesiąc po uprzednim pełnym naładowaniu, sprawdzałem je co tydzień. Oryginał 3letni po tym czasie stracił 1% baterii wg wskaźnika, pozostałe w ogóle. Teraz przystępuję do drugiego testu. Sprawdzę czy baterie w aparacie są pożerane
    Wkleję te rewelacje jeszcze w kolejnym wątku i idę jakieś foty poprzeglądać bo dawno nic nie wrzucałem ani nie obrabiałem i mi wstyd:/
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

czas się żegnać.
    4:10 trzeba jutro wstawać do łopaty.
    wieczorne, smoke on the water, na niczym tak nie zabrzmi, jak na analogu.
    iso 2000 takumar 50 f1,4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Dziś w przypływie dobrych emocji zamówiłem FE28 i adapter szerokokątny (21mm). Myslalem o czyms szerszym, ale wygoda stosowania tego adaptera ze szkłem, które bedzie zakręcone przez 90% czasu wygrała. Postaram sie niedługo podrzucić jakieś zdjęcia i opinie o adapterze (bo rozumiem że fe28 wiekszość już posiada)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    jak na analogu.
    To Sansui, Dual?
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Sesese;] Trochę dłubania i wydziubałem z zorki industara-22 50/3.5. Wyczyściłem i przesmarowałem gwint ostrzenia, założyłem na wysuwany tubusik recepturkę żeby się w pełni nie kolapsował (boję się że migawka może w niego walnąć jak będzie schowany, gdzieś czytałem że 2mm za głęboko się chowa) i odkręciłem mechanizm blokujący ostrość po wyostrzeniu na nieskończoność (był w tej dźwigience na dole) bo jest ruchomy a adapter m39 go blokował i albo miałem samą nieskończoność albo niepełne ostrzenie.
    Obiektyw ma 8 listków przysłony, super się nim ostrzy, ta dźwigienka jest genialna. Natomiast przysłona to jakiś dramat bo pierścień jest od frontu przy soczewce i trzeba obracać do siebie obiektyw bo skala jest naniesiona z przodu;p
    Ostrzy od metra więc zainwestuję jeszcze w adapter helikoidalny. Mimo że przednia soczewka jest porysowana a w środku jest sporo paprochów to myślę że jakiś czas będę go nosić ze sobą jako codzienne szkiełko 'na wszelki wypadek' Zrobiłem sobie pierwszy test na ostrość i obiektyw mnie prawdę mówiąc zadziwił, na f3.5 da się go ustawić aby był akceptowalnie ostry od rogu do rogu, a na f8 już bez problemów. Gorzej z tym ostrzeniem bo zablokowany na wysuniętym tubusie obiektyw nie ostrzy mi do końca na nieskończoność, a niezablokowany zaczyna mieć ruchomość tubusa i ciężko o powtarzalność na razie, muszę się go nauczyć
    A tak wygląda zestaw:

Dla przypomnienia - tak wygląda A7 z samyangiem;p

A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Sesese;]Dla przypomnienia - tak wygląda A7 z samyangiem;p
    Porównanie OKD. Deewoo Tico też znacznie mniejsze od Kamaza Jedno i drugie samochód, tylko ładowność troszku inna...
    N -> L -> S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Dziś w przypływie dobrych emocji zamówiłem FE28 i adapter szerokokątny (21mm). Myslalem o czyms szerszym, ale wygoda stosowania tego adaptera ze szkłem, które bedzie zakręcone przez 90% czasu wygrała. Postaram sie niedługo podrzucić jakieś zdjęcia i opinie o adapterze (bo rozumiem że fe28 wiekszość już posiada)
    Koniecznie daj znać, bo w zakresie szerokich wybór gorszy niż marny i szukam jakiegoś rozwiązania tego problemu.
    (niemanualnego rozwiązania...)
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    To Sansui, Dual?
    magnet sansui, ampli pioneer.
    gratuluję oka

Domyślnie

Bywam też na innych forach... nie tylko foto... Podobnie jak Ty... Zdaje się nawet, że na tych samych...
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-09-2015 o 19:06
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 330 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2302803203283293303313323403804308301330 ... OstatniOstatni