Close

Strona 329 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2292793193273283293303313393794298291329 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 281 do 3 290 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    WojtehP,

Ja wiem dużo o technikaliach - tylko zdjęć nie umiem robić. Ty umiesz!
    Ktoś umie coś, by ktoś inny umiał coś innego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    To kup FE 28/2 - AF będzie się za Ciebie wyrabiać na ulicy, niebrzydko maluje, pozwala wyciągnąć przedmiot z tła i kosztuje 1/8 ceny Summicrona
    Wypowiem się w temacie, gdyż jest dla mnie aktualny. Kupiłem sobie A7 chwilę potem FE35 (na szczęscie z USA) i wydawało mi się że jest super potem podpiąłem jupitera-12 35/2.8, oczywiście brzegi kadru już nie dają rady, niezależnie od rodzielczości. Ale w 70% kadru, różnicy w rodzielczości nie ma. Zaś w centrum szkła są identyczne (super ostre) od F2,8. Więc jupiter to super szkło, ale leżało odkąd przesiadłem się z Zorki na Besse R2a (nie mogła go używać, z racji możliwości uszkodzenia migawki), wróciłem do niego teraz. Oczywiście przeszkadza niski kontrast, więc trzeba więcej pracy przy obróbce. Ale porównując cena/jakośc jupiter wygrywa ponadto przy F2,8 jupiter ma ciekawszy bokeh. Więc szybko Zeiss odszedł w odstawkę Teraz zamówiłem FE28/2 ale trochę poczekam (będzie z końcem września), myślę że to będzie mój docelowy szeroki kąt.

Dzięki za informację na temat pracy z 135mm, zapoluję na jakiegoś starego CZJ.
    Sony A7 dawniej Nikon D700

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta
    Wypowiem się w temacie, gdyż jest dla mnie aktualny. Kupiłem sobie A7 chwilę potem FE35 (na szczęscie z USA) i wydawało mi się że jest super potem podpiąłem jupitera-12 35/2.8, oczywiście brzegi kadru już nie dają rady, niezależnie od rodzielczości. Ale w 70% kadru, różnicy w rodzielczości nie ma. Zaś w centrum szkła są identyczne (super ostre) od F2,8. Więc jupiter to super szkło, ale leżało odkąd przesiadłem się z Zorki na Besse R2a (nie mogła go używać, z racji możliwości uszkodzenia migawki), wróciłem do niego teraz. Oczywiście przeszkadza niski kontrast, więc trzeba więcej pracy przy obróbce. Ale porównując cena/jakośc jupiter wygrywa ponadto przy F2,8 jupiter ma ciekawszy bokeh. Więc szybko Zeiss odszedł w odstawkę Teraz zamówiłem FE28/2 ale trochę poczekam (będzie z końcem września), myślę że to będzie mój docelowy szeroki kąt.

Ja nie poczułem magii zdjęć z CZJ 3.5/135. Faktycznie szkło jest ostre i kontrastowe .. ale dziś chyba poszukałbym czegoś innego. Kiedyś za 80zł kupiłem Super-Albinar 2.8/135 pod MD i zrobił na mnie lepsze wrażenie niż ten CZJ, mimo że jest gorszy optycznie. Może Takumar?

Co to AF: ja także zdecyduję się chyba na FE 28/2 wraz z konwerterem do 21mm.
    Chciałem coś szerokiego ok. 15mm, do tego jakieś 35/2 i 85/1.4, ale prawdopodobnie kupie FE28 + UWC i w przyszłości jakieś 85mm.
    Ostatnia wersja LR robi tak świetne panoramy, że przestałem mieć ciśnienie na szkło ultra-szerokokątne.

Domyślnie

Ten tryb "Z ręki o zmierzchu" też jest całkiem znośny

A7II + ZA 35/2.8, ISO 12800
    Ostatnio edytowane przez radeko ; 03-09-2015 o 22:53

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Znośny? Szczerze mówiąc to dla mnie masakra - fioletowe placki na dole zdjęcia, zielone placki powyżej .. wszedzie kolorowy szum i mocna utrata detali. Jedynie światłą są ładnie rejestrowane - to co się dzieje w cieniach to dramat.
    Może B&W by było znośne, ale te kolorowe plamy są dla mnie nieakceptowalne. Jesli chodzi o matrycę A7, to znożne jest dla mnie ISO6400 ... bardzo dobre jest ISO3200. Powyżej tych wartości wychodzą kolorowe plamy i to zdjęcie jest doskonałym przykładem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morg Zobacz posta

Ciekaw jestem jak się ma do tego jupitera CZJ 35/2.4. Bo ogólnie jest całkiem znośny, ma niewielką MFD, domknięty był dość ostry nawet w rogach... tylko niestety z przejściówką robi się spory (a już zdecydowanie większy od fe35). I odkryłem że w okolicy 35mm jednak lubię mieć AF więc poszedłem na kompromis ogniskowy i też wybrałem FE28 na swój standardowy obiektyw FE35 nie wykluczam bo przydałby mi się jakiś naleśnik ale nie w tej cenie:/

No i tak się zastanawiam co zrobić z budżetem foto ze sprzedanego apsc, jak nie było kasy to były fajne szkiełka a teraz w zasadzie wymiotło np. używane voigtlandery z allegro (te poniżej 2000zł), ani 35/1.4, 40/1.4, 50/1.5 czy 58/1.4... Przemyśliwuję tak przez Was chwalone mitakon 50/0.95 i voitka 35/1.2 ale nie wiem czy ciężar/wielkość mi nie będzie przeszkadzać i czy obrazek podejdzie w moim używaniu I czy mi w ogóle potrzebne takie jasne szkła;p Ale ta ciekawość, ech...

Swoją drogą miał ktoś mitakona 35/2 albo 85/2? Szkoda że nie mają natywnego bagnetu FE bo by były fajnymi opcjami
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bednario Zobacz posta
    Znośny? Szczerze mówiąc to dla mnie masakra - fioletowe placki na dole zdjęcia, zielone placki powyżej .. wszedzie kolorowy szum i mocna utrata detali. Jedynie światłą są ładnie rejestrowane - to co się dzieje w cieniach to dramat.
    Może B&W by było znośne, ale te kolorowe plamy są dla mnie nieakceptowalne. Jesli chodzi o matrycę A7, to znożne jest dla mnie ISO6400 ... bardzo dobre jest ISO3200. Powyżej tych wartości wychodzą kolorowe plamy i to zdjęcie jest doskonałym przykładem.
    Należy pamiętać że jest to jpeg prosto z puszki a ISO automatycznie dobiera aparat. Przy ustawieniach manualnych i odpowiedniej obróbce można się tych przebarwień śmiało pozbyć. Wiadomo, że tryb "z ręki o zmierzchu" nie zadowoli szumofobów i miłośników oglądania zdjęcia pod lupą ale dla przeciętnego pstrykacza, możliwość zrobienia zdjęcia z ręki w takich warunkach i nie poruszonego to fajna sprawa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radeko Zobacz posta
    Należy pamiętać że jest to jpeg prosto z puszki a ISO automatycznie dobiera aparat. Przy ustawieniach manualnych i odpowiedniej obróbce można się tych przebarwień śmiało pozbyć. Wiadomo, że tryb "z ręki o zmierzchu" nie zadowoli szumofobów i miłośników oglądania zdjęcia pod lupą ale dla przeciętnego pstrykacza, możliwość zrobienia zdjęcia z ręki w takich warunkach i nie poruszonego to fajna sprawa
    Faktem jest, że oglądałem to zdjęcie na 3 różnych monitorach - na laptopie wygląda fatalnie (laptop ma tez najgorsza matrycę TN). Kiedy zobaczyłem to zdjęcie na matrycy IPSowej, to faktycznie jest całkiem akceptowalne. Z ciekawości sprawdziłem na tablecie (także IPS) i też spoko.

Jestem w szoku jak różnie można widzieć to samo zdjęcie - na TN jest naprawde dramat - fioletowo-zielone plamy ... brak czarnego koloru, brak kontrastu.

Domyślnie

Zawsze też jest opcja wielokrotnej redukcji szumów która daje też całkiem dobry efekt. Też bym chciał coś kupić do a7 ale niestety w portfelu pustki a i opchnąć nie ma czego bo wszystko potrzebne. Ciągle szukam czegoś dłuższego, może minolta 75-300 albo 100-400 tylko że trochę ciemna ale za to całkiem kompaktowa i ponoć całkiem ok optyczna...ehh do tego brak stabilizacji jednak trochę doskwiera...

Strona 329 z 1914 PierwszyPierwszy ... 2292793193273283293303313393794298291329 ... OstatniOstatni