Close

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 154

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Nie jest to też temat o tym jakim zestawem można zastąpić MstrGowy zestaw 750 + 35 Sam zapytałeś o alternatywę a skoro u bezlusterkowców jest znacznie lżej niż w Nikona więc chyba można o tym wspomnieć, tym bardziej że kryterium wagi jest bardzo istotne dla zakładającego wątek.
    Jesteśmy w dziale o lustrzankach DX i rozmawiamy w temacie o zmianie FX na lustrzankę DX, więc oczywistym jest, że chodziło o alternatywę w tej kategorii body.

Pisząc, że pomijasz już jakość zdjęć sugerujesz jednak, że taka występuje. Mylę się
    Nadinterpretacja słowa "już".
    Jednak jak już o tym rozmawiamy - nie ma różnicy pomiędzy D3300 a D750 w jakości zdjęć?

Nie wiem o co pytasz. Twierdzisz, że nie ma obiektywu stałoogniskowego który po podpięciu pod DX da bardzo zbliżony kąt widzenia do Twojego ulubionego zestawu czy pytasz o wagę nieistniejącego obiektywu o oniskowej ok 24mm który byłby zaprojektowany specjalnie pod DX? Jeśli to drugie to już wyżej napisałem, że nie zawsze da się znaleźć odpowiednik FXowego obiektywu i trzeba się z tym pogodzić. Jeżeli jednak taki obiektyw kiedykolwiek powstanie to na pewno będzie on lżejszy i tyle w temacie.
    Jest taki obiektyw - 24mm - tak jak napisałeś. Czy po podpięciu pod lustrzankę DX będzie taki komplet lżejszy?
    Nie rozmawiajmy też o tym czego nie ma, a co może kiedyś powstanie.

Zastanów się czy w kulturalnej rozmowie chciałbyś usłyszeć to samo pod swoim adresem. Brak życzliwości to właśnie nieuprzejmość i jeśli słysząc pod swoim adresem np ode mnie że piszesz bzdury poczułbyś się dotknięty to właśnie dostałeś swoją odpowiedź. Pozdrawiam
    Nie wnikając już w to co miałeś na myśli zadając pytanie hoeshowi to ja akurat w tej części którą zacytowałeś jedynie rozwinąłem swoją myśl. Nie kierowałem jej akurat pod Twoim adresem.
    Powiedzenie "bzdura" to brak życzliwości?
    Pytanie natomiast nie było kierowane do koesha, dlatego było oddzielone.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Przestańci się już cytować. Można dawać różna przykłady i kontrprzykłady. Ja podałem moje preferencje czyli zakres 15-120 na FX lub 10-80 na DX. Zamieniłem zestaw z trzema obiektywami o wadze 2,5kg plus duża torba na zestaw z dwoma obiektywami o wadze 1,7kg w zgrabnej torbie.

Gdybym wymagał filtrów, to w FX nie ma żadnej alternatywy dla DX + 10-24 + 16-80. Bez gwintu do filtrów pod FX są tylko ogromne Nikkor 14-24 lub Tamron 15-30. Nikkor 16-35 jest beznadziejny.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że te nasze potyczki dla osób postronnych pewnie są z lekka ciężkostrawne i nie będę miał żalu o to, że jakiś mod spuści to wszystko w kiblu ale mimo wszystko odpowiem.
    Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Jesteśmy w dziale o lustrzankach DX i rozmawiamy w temacie o zmianie FX na lustrzankę DX, więc oczywistym jest, że chodziło o alternatywę w tej kategorii body.
    Oczywiste chyba nie jest, bo sam autor wątku oraz jeszcze inna osoba w tym wątku piszą też o bezlusterkowcach. Skoro niektóre z nich mają matrycę rozmiaru DX (nawet producent jest w jednym przypadku ten sam) to nie widzę przeszkód by umieścić je w naszych zawodach. Oczywiście przykład to niewygodny bo pokazujący, że zestaw o bardzo podobnym kącie widzenia i rozkładzie GO w przypadku matrycy APS-C może ważyć prawie 2 x mniej ale mimo oporów postanowiłem, że prawda jest ważniejsza od komfortu psychicznego niektórych forumowiczów (oczywiście nie napisałem o kogo chodzi i nic nie sugeruję )

Nadinterpretacja słowa "już"...
    Tu nie chodzi o słowo "już"(niepotrzebnie je pogrubiłem) ale o całą wypowiedź. Gdy ktoś pisze, że o czymś nie wspomina jednocześnie wspominając o co chodzi to raczej dużego pola do interpretacji to nie pozostawia
    Jednak jak już o tym rozmawiamy - nie ma różnicy pomiędzy D3300 a D750 w jakości zdjęć?
    Teraz też niczego nie sugerujesz i oczywiście poważnie pytasz (bo przecież nie wiesz) czy nie ma różnicy w obrazku między tymi aparatami. Jeśli tak to przeczytaj uważnie co napisałem wcześniej. Nie napisałem, że jakość obrazka D3300 niczym nie ustępuje tej z D750, napisałem jedynie że jest wystarczająca nawet do profesjonalnych zastosowań (co wg mnie jest prawdą, choć oczywiście mogę się mylić) tym bardziej, że mam jeszcze w pamięci wynik badań które przytoczył kiedyś Jacek odnośnie tego na jakich wartościach ISO powstaje zdecydowana większość naszych zdjęć.

Jest taki obiektyw - 24mm - tak jak napisałeś. Czy po podpięciu pod lustrzankę DX będzie taki komplet lżejszy?
    Tak, choć napisałem to w formie żartu (bo jest do FXa) o czym też już wspominałem. Jest też obiektyw 23mm o świetle 1.4 zbudowany specjalnie pod matrycę rozmiaru DX który pod podpięciu do body wagą miażdży Twój zestaw. I to było clou mojej wypowiedzi.

Powiedzenie "bzdura" to brak życzliwości?
    Bzdura + uśmieszki, tak mi się wydaje. Nieważne. Może mamy inne standardy albo jestem przewrażliwiony. Staram się jednak stosować zasadę o której wspomniałem wcześniej a mianowicie jeżeli czuje, że słowami które kieruję do kogoś mógłbym się poczuć urażony to ich nie stosuje (no chyba, że mi zależy na tym by to kogoś ruszyło). Pozdrawiam i bez odbioru.

P.s Po wypowiedzi TOPa wnioskuję, że przegięliśmy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Gdybym wymagał filtrów, to w FX nie ma żadnej alternatywy dla DX + 10-24 + 16-80. Bez gwintu do filtrów pod FX są tylko ogromne Nikkor 14-24 lub Tamron 15-30. Nikkor 16-35 jest beznadziejny.
    Jest Canon

Jest jeszcze Zeiss 15 mm co prawda stałka i cena to kosmos ale mocowanie filtra ma.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Dobra. To do niczego nie prowadzi.

Ty dalej mówisz o bezlusterkowcach DX, ja o lustrrzankach DX o których jest temat. Dodajmy może jeszcze do porównań wagowych RX100 III i A7.
    O jakości obrazka nie ma co się spierać - jeden będzie zadowolony z D3300, drugi będzie psioczyć na D800. Zastosowanie profesjonalne nie ma tu nic do tego.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 29-08-2015 o 14:49
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Dobra. To do niczego nie prowadzi.

Ty dalej mówisz o bezlusterkowcach DX, ja o lustrrzankach DX o których jest temat. Dodajmy może jeszcze do porównań wagowych RX100 III i A7.
    O jakości obrazka nie ma co się spierać - jeden będzie zadowolony z D3300, drugi będzie psioczyć na D800. Zastosowanie profesjonalne nie ma tu nic do tego.
    Moim zdaniem podział na lustrzanki i bezlusterkowce jest sztuczny, wymyślony przez olympusa na potrzeby kampanii reklamowej. Mówmy lepiej o aparatach systemowych z wymienną optyką, bo fakt czy wizjer jest optyczny, elektroniczny czy hybrydowy jest rzeczą drugorzędną. Owszem, z racji różnic konstrukcyjnych pewne funkcje są rozwiązane inaczej, ale czy to ma znaczenie jeśli działa poprawnie ?
    Czy rozmiar matrycy ma znaczenie, moim zdaniem tak, i nie trzeba tego tłumaczyć. Sam migrowałem z 4/3 do aps-c gdyż parametry matrycy mnie nie zadawalały. Czemu nie FF ? Cóż, nie "focę do kotleta", tylko dla własnej przyjemności i ten 1EV różnicy w dynamice nie jest dla mnie istotny, a kilogramy w torbie są znaczące (cena korpusu i optyki też)

TOP67 dzięki za odwagę posiadania i wypowiadania zdania odmiennego niż popularne trendy. Od pewnego czasu media wbijają fotografom do głowy że tylko FF ich uszczęśliwi. A może te poglądy są napędzane przez producentów którym nie idzie sprzedaż, bo rynek się już nasycił.

Domyślnie

TOP67 - ja z uwagi na to że na co dzień noszę ok 20 kg sprzętu, kupiłem a5100 + 3 obiektywy
    oraz 1 konwerter
    Najczęściej mam podpięty speedbooster i takumara 50mm 1.4 (plastykę mam "pełnoklatkową")
    Genialne UWA ciamcianga 12mm T2.2
    I spacer zoom 16-50 - wystarczy !!!
    Naprawdę

Domyślnie

Mam NEX6 z 16 i 16-50 oraz Sigmę 19. Nawet adapter do bagnetu F. Ale jednak to nie lustrzanka. Czasami robię jakieś eventy i szybki AF jest mi potrzebny. Ponieważ mogę błyskać, to DX w zupełności mi wystarcza.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Ano nie lustrzanka i dzięki temu mam cały zestaw który przy 3 obiektywach i konwerterze waży 1200g
    Na urlop - jak znalazł
    Na co dzień - także dobre rozwiązanie

Domyślnie

ja co urlop zabieralem inny sprzet i zawsze tylko jeden objektyw (samolot,plaza,wycieczki)

z D3000/D3100 i 35mm nie bylo zle tylko czasem brakowalo mi lepszego chwytu

D600 / 50mm 1.8 G dobry uchwyt na plazy i piekna plastyka fotek dzikich zwierzakow (z 24 pix i 50mm moglem na kompie super "zoomowac" )

ost 2 urlopy tylko z Nikonem A i narazie tak zostanie z 16 pix tez niezle moge na kompie "zoomowac"

fotki wakacyjne i tak leca w domu na TV czasem
    Byl D50,D80,D5000,D3000,D3100,D7000,D7100,D300,D700 FX , D600 FX
    jest ponownie D600 , N28-105 ,N70-300VR ,Grip
    Nikon A jako sprzecik mobilny i podreczny

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów