Close

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 154

Domyślnie

Nie wiem dlaczego niektórzy uważają, że naświetlenie na światła i późniejsze wyciąganie z cieni jest niepoprawne. Skoro się da i rezultat jest taki sam jak w przypadku dwóch klatek to po co robić sobie więcej roboty? I tak jak wyżej, nie zawsze da się zrobić kilka ekspozycji. A to szybko zmieniające się warunki, a to brak miejsca na statyw, a to brak statywu (no dobra, tu się da zrobić dwie klatki, tylko potem trudniej je połączyć). Powodów multum. Duże DR to przydatne narzędzie, a że ktoś nie chce z niego korzystać, cóż, jego sprawa.

Ja tam jestem ciekaw kiedy mi zacznie doskwierać koszt obiektywów FX. Chociaż patrząc na to że wyszukuje sobie takie wynalazki jak Sigmy 28-70 i 70-210 obie z f/2.8 i razem kosztowały mnie mniej niż 700 zł to chyba nieprędko. Zwłaszcza że optycznie są całkiem całkiem. A waga? E tam

Domyślnie

Ja dwukrotnie przeszedłem już z FX na DX /kiedyś z d700 i rok temu z d610/. Powód: - jak założyciel wątku, waga i UWA. Jako amator /2000 zdjęć rocznie/"męczyłem " się wagą zestawu /d700 z N 24-70+MB 10/. Wróciłem do DX po 300 zdjęciach...

Kiedyś na forum ktoś zadał pytanie 'czy ktoś wrócił z FX na DX?", strach było się przyznać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkiz Zobacz posta
    [...] Kiedyś na forum ktoś zadał pytanie 'czy ktoś wrócił z FX na DX?", strach było się przyznać
    To teraz nastąpi grupowy wysyp...
    Nikon

Domyślnie

Mam podobnie. Miałem 5D, a wróciłem do NEX Do tego jeszcze jestem chyba upośledzony, bo mi wystarcza max 10 Mpix i na taki rozmiar mam ustawione lepienie jpegów w puszkach.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Taki wątek ekshibicjonistyczny trochę nam się zrobił i jak widać przejście z fulfrejna na apeesceka to już w tej chwili żadna ekstrawagancja. Ciekawe czy ktoś zrobi coming out i się pochwali przejściem z FX na CX.

Domyślnie

A ja zastanawiam się nad pozostaniem na APS-C. Kiedyś miałem plany uzbierania kasy na aparat FX. Głównie aparat potrzebny mi jest do krajobrazu i tematów wycieczkowych, jednak lubię też robić zdjęcia na koncertach, czasem dostaję akredytację. Na chwilę obecną używam D7100 z Nikkor 70-200mm f.2,8 VRII(wcześniej Sigma 50-150mm wesja. 2 bez stabilizacji) + Nikkor 35mm f.1,8 G. Mam jeszcze w zanadrzu N50 f.1,4. Muszę przyznać, że sporo można wycisnąć na takim zestawie. Jeśli koncert jest poważny i jest profesjonalne oświetlenie, to jestem ze zdjęć bardzo usatysfakcjonowany. No może poza tym, że nie mam szerszego zooma o jasnym świetle. Liczyłem bardzo na nową wersję 24-70 f.2,8. Po prezentacji tegoż stwierdzam, że jest i będzie niestety za drogi. Liczyłem na to, że cena zamknie się w sześciu, może siedmiu tysiakach. Później planowałem dokupić aparat FX. Ostatnio oglądałem swoje wypociny zrobione w Spodku na Metal Hammer Festival i postanowiłem zmienić plan. Dlaczego? Zdjęcia jakościowo są dobre. Naprawdę. Zatem zainwestuję w N17 - 55mm 2,8 i kupię drugi DXowski korpus. Może poczekam na kolejną premierę. Może do tego czasu pojawi się coś co będzie przypominać pełnoprawnego następcę D300s. W ten sposób zaoszczędzę kupę kasy a najprawdopodobniej i tak będę zadowolony ze zdjęć.

ksh
    Gość

Domyślnie

Bardzo dużą role odgrywa tu kasa i komfort.
    Przejście na FX często dla amatora daje poczucie awansu o szczebel wyżej, do nieosiągalnego przez plebs zakresu cenowego, latanie po plaży z FX często daje awans na króla parawaningu.

Dla mnie, który przygodę z "normalnym" sprzętem fotograficznym zaczął parę lat temu, oczywistym była kolejność zakupu taka by skończyć na FX, dopiero tu na forum paru ludzi wybiło mi to z głowy, na teraz wiem że to co potrzebuje nazwijmy do zastosowania komercyjnego kończy się na DX, a do amatorskiego pstrykania mam bezlusterkowca.

FX jest też najczęściej kupowanym sprzętem z dofinansowania firm, głupio wydawane pieniądze bo "trzeba je wydać" razem z ze statywami do lamp za 700zł/szt, stołem bezcieniowym za tysiaka itd... potem pstrykają tym nędzne zdjęcia do esklepu i po roku leci sprzęt za grosze na allegro.

Ci co siedzą w handlu foto nie potrafią zrozumieć że rynek się zmienia, dla nich podstawa to walczyć o "dobre imie" pełnej klatki, a producenci... no cóż nikon i canon używa do swojego marketingu ciepłego moczu i zlewa klienta wydając kolejne modele od lat nic nie wnoszące do tematu kasa/komfort/jakość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    FX jest też najczęściej kupowanym sprzętem z dofinansowania firm, głupio wydawane pieniądze bo "trzeba je wydać" razem z ze statywami do lamp za 700zł/szt, stołem bezcieniowym za tysiaka itd... potem pstrykają tym nędzne zdjęcia do esklepu i po roku leci sprzęt za grosze na allegro.

Ci co siedzą w handlu foto nie potrafią zrozumieć że rynek się zmienia, dla nich podstawa to walczyć o "dobre imie" pełnej klatki, a producenci... no cóż nikon i canon używa do swojego marketingu ciepłego moczu i zlewa klienta wydając kolejne modele od lat nic nie wnoszące do tematu kasa/komfort/jakość.

Co to za bzdury?
    "Dobre imię" pełnej klatki

Ostatnio na wakacje zabrałem D750 + 35mm ED + 85mm, w pokoju / samochodzie zawsze gotowy był 14-24mm, którego z pewnością z dobrym skutkiem bym mógł zastąpić 18-35mm lub 16-35mm. Faktycznie w DX będzie lżej?
    Ja jednak bardzo lubię płytką GO i mam na tym punkcie chyba jakieś skrzywienie
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 29-08-2015 o 10:02
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Ciekawy zlepek: zawsze gotowy obiektyw czekający w pokoju

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Ciekawy zlepek: zawsze gotowy obiektyw czekający w pokoju
    Jak wiedziałem, że będzie potrzebny to lądował w torbie.
    Na szyi D750 + 35mm ED - jest coś lżejszego o tym kącie w DX?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów