Szukaj
Taka plama to nieszczęśliwy zbieg okoliczności kombinacji kierunku światła i przysłony lubi powstać po mocniejszym przymknięciu i zdarza się w niektórych obiektywach np. kompaktów gdzie przysłona jest maleńka.
Ryska nie powinna powodować plam. Może być jakaś wada po domknięciu przysłony na bardzo dużą GO.
No a co do utyskiwań na serię itp. ja nie narzekam NX30 daje radę nawet w trudnych scenach.
Używam tylko RAW - jpg pełnowymiarowy jest zaszyty w srw i np. widzi go przeglądarka Irfan View którą normalnie można te srw sobie oglądać jak jpgi więc nie widzę sensu, żeby zapychać dodatkowo kartę.
Jpgów w zasadzie nie uznaję - zawsze to skompresowany plik z utraconymi informacjami i z rawem równać się nie może.
Z koncertu zespołu Enej.
ISO 500; 1/320s/F1,8 (szkło 45/1.8 3D)
cropowane z rawa do 16:9 (bo ja na tv lubię oglądaći obróbka pod tv właśnie (blue - ray ma tyle opcji "rasowania" obrazu łącznie z wyostzraniem itp. że przy obróbce staram się raczej utrzymać naturalność)
Ostatnio edytowane przez Krzysztof_BB ; 26-08-2015 o 12:18
Ta plama może być spowodowana uszkodzeniem soczewki. Rozproszone na rysie światło będzie przyjmowało kształt otworu przesłony, bo jest daleko od płaszczyzny ostrości.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
finansowo lepiej wyjdzie nowy obiektyw.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Być może serwis by to zrobił; pytanie, czy mają możliwość późniejszej justacji obiektywu? Podejrzewam, że wobec istnienia tzw. obiektywów serwisowych, którymi serwisanci handlowali, "naprawy" obiektywów dokonywały się po prostu przez ich wymianę; być może nie przewidywano napraw układu optycznego w ogóle, a np. jedyne dokonywane naprawy to były wymiany plastikowego bagnetu (bo bagnety też były dostępne albo płytki elektroniki obiektywu (bo te też były dostępne do 18-55, jeśli dobrze kojarzę). Obawiam się, że na prośbę o wymianę soczewki zareagują propozycją wymiany całego obiektywu, albo zaproponują zupełnie nierealistyczną cenę.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
przy cenie rynkowej 450zl tego obiektywu jakakolwiek wycena serwisu bedzie nieoplacalna. dodatkowo nie ma gwarancji, ze bedzie pracowal jak ustawiony w fabryce.
w wymiany soczewek to mozna sie bawic przy szklach z serii S a nie taniutkim zoomie. taka prawda.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Jestem po zakupie NX300 z 18-55 III IOS i po pierwszych testach mam banana od ucha do ucha
Używane obiektywy u nas to jakaś pustynia, a ceny nowych lekko zwalają z nóg, coś jaśniejszego od tego kita to praktycznie nieosiągalne jest, jednak będę szukał 45mm lub 60mm, który z nich lepszy optycznie ?
60-tki nie mam, więc nie wiem z własnego doświadczenia, ale mówią, że jest dobra - zresztą widział ktoś ostatnio słaby optycznie makroobiektyw? Na pewno zaletą jest też stabilizacja.
45-tka jest ostra, ma cichy i szybki silnik AF. Trochę szkoda, że nie jest stabilizowana.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami