Szukaj
Najtańsze dobre szkła to 16; 30 i 45.
Co do 45/1,8 przynajmniej moja jest ostra i co ważne AF trafia bezbłędnie cały koncert zrobiłem - wszystkie foty ostre a przecież chwilami było ciężko ze światłem.
Fajnie mi też tym szkłem wyszedł film jak z bardzo dobrej kamery, tylko dźwięk nie bardzo chyba się zastanowię nad mikrofonem....
W sumie za jedną 60/F2,8 możesz mieć zarówno 30 jak i 45 lub np. 16 + 45.
Ja bym tak na początek wolał 2 szkła zamiast jednego.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wybiera się ktoś z ziomali w ten weekend na Air Show w BB?
Tak się zastanawiam jak wygląda wyliczanie głębi w tym nx300.
Dokładnie chodzi mi o odległość matryca-układ optyczny, o ile w nikonie mamy odległość ~35mm to w nx jest ~25mm i musi to się przekładać na przelicznik głębi ostrości w stosunku do odległości/ogniskowej.
Czyli przykładowo na nikonie dx 50mm = XXmm na NX ?
Ostatnio edytowane przez ksh ; 28-08-2015 o 20:34
Głębokość mocowania bagnetu nie ma wpływu na przelicznik ogniskowej.
Ogniskowa zależy tylko od konstrukcji obiektywu, zaś przelicznik od wielkości matrycy.
Ten dla NX, Nikona DX, Sony, Pentaksa wynosi 1,5. Nikon z tej stawki ma najgłębsze mocowanie niestety. Nawet głębsze niż M42. Stąd problemy z adapterami innych obiektywów do Nikona.
Jaki wpływ głębokość mocowania ma na GO? Ciekawe pytanie.
Mnie ciekawi jeszcze, jaki wpływ głębokość mocowania obiektywu ma na zniekształcenia?
Wydaje mi się, że im jest głębsza, tym zniekształcenia mniejsze, łatwiej skonstruować obiektyw bez zniekształceń. Im bliżej, tym soczewka bardziej zakrzywiona, musi być dokładniej zrobiona.
No nic, płytsze mocowanie pozwala cieszyć się obiektywami na inne mocowania. Nikon, M42, OM... Oj daje to frajdę, dajeNawet mimo tego, że obiektywy Samsunga są świetne optycznie.
Ja czekam na adaptery i zacznę zabawę bo przerabiałem sporo obiektywów pod nikona, teraz otworzy mi się dostęp do tych nieprzerabialnych
Wspomniałem o tym w innym temacie, fotograf z wielkim aparatem nikona jest postrzegany przez klienta lepiej niż taki co wyciąga bezlusterkowca "z kieszeni"
Konstrukcja obiektywu może niwelować odległość i zapewne to robi i dziwie się że nikt z producentów bezlusterkowców nie wpadł na to by robić obiektywy imitujące GO z pełnej klatki, to takie teoretyzowanie bo nie wiem czy to ogólnie jest wykonalne.
Kiedyś, dawno temu, gdzieś (i za cholerę nie mogę sobie przypomnieć, gdzie - czy było ta jakieś pismo fotograficzne, czy książka?) czytałem spory tekst o głębi ostrości, krążkach rozproszenia, itd., w którym podawano różne wzory, i ogólnie rzecz biorąc sprowadzało się to do tego, że głębia ostrości wynika nie tylko z ogniskowej, przysłony, formatu kadru i wynikającego z niego dopuszczalnego krążka rozproszenia, ale także od optycznej konstrukcji obiektywu i od odległości tzw. głównego punktu węzłowego obiektywu od płaszczyzny błony (było to jeszcze w czasach "błoniastych"). Co więcej, jeśli dobrze pamiętam, każdy obiektyw ma dwa takie punkty węzłowe, co ma znaczenie, gdy obiektyw mocuje się odwrotnie (tylną soczewką do przodu) do makrofotografii w skali większej, niż 1:1. W świetle tego, istotna może być konstrukcja obiektywu i, potocznie mówiąc, odległość tylnej soczewki obiektywu od płaszczyzny obrazowej, a ta odległość w aparatach dalmierzowych czy bezlusterkowych jest (a przynajmniej może być) mniejsza, niż w lustrzankach, które potrzebują miejsca na lustro i wymuszają dość duże odsunięcie obiektywu od błony. Kto interesuje się historią sprzętu foto wie, że we wczesnych lustrzankach super osiągnięciem techniki było wyprodukowanie obiektywu szerokokątnego o ogniskowej AŻ 35 mm, bo przy klasycznej konstrukcji obiektywu zejście TAK nisko było po prostu niemożliwe. Do wczesnych lustrzanek nie było obiektywów szerokokątnych, albo stosowano obiektywy klasyczne, ale z ręcznym podnoszeniem lustra przed zamocowaniem obiektywu, i z użyciem zwykłych celowników lunetkowych. Jeszcze w latach 60-tych były na rynku takie obiektywy.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Może to banalne pytanie i aż mi głupio się pytać o to, jeśli robię zdjęcie paluchem na ekranie i wskazuje miejsce af, to jak mogę to zresetować do centralnej pozycji bez wyłączania aparatu ?
Drugie pytanie, samsung nie wpakował do softu interwałometru, spotkał ktoś jakieś zewnętrzne pod samsunga ?
Trzecie pytanie, są jakieś gripy do nx300 dokręcane pod spodem i/lub z szybko złączką do statywów ?
1) Spróbuj przyciskiem OK, może długie naciśnięcie?
2) Tu jest skrypt, pozwalający na proste interwałowanie: https://sites.google.com/site/nxcryp.../other-scripts
3) nie spotkałem się z takimi uchwytami.
1) nie działa
2) dzięki
3) znalazłem ale nie osiągalne w normalnych cenach i normalnych sklepach
Może ktoś pozbywa się obiektywu 45mm ?![]()
1) To spróbuj przełączyć na inny tryb wyboru punktu ostrości i z powrotem. Nie mam aparatu pod ręką, żeby sprawdzić. Ale pamiętam, że też borykałem się z tym problemem, i najprościej było mi wyłączyć i włączyć.
Skontaktuj się z nami