Dziękuję wszystkim za ich opinie na temat 30 mm i iFn. W sumie zakres 30 mm mam w 18-55 tylko jasność nie ta. Robiłem kiedyś Canon'em 550D + stałka 50 mm i powiem, że była to przyjemność. Może zamiast 30 kupić 45 2/3D?
Szukaj
Dziękuję wszystkim za ich opinie na temat 30 mm i iFn. W sumie zakres 30 mm mam w 18-55 tylko jasność nie ta. Robiłem kiedyś Canon'em 550D + stałka 50 mm i powiem, że była to przyjemność. Może zamiast 30 kupić 45 2/3D?
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
45 jest mz ostrzejszy od 30, ale jest też węższy, no i nie jest naleśnikiem.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To racja co piszesz puch24. Dla mnie 3D jest zupełnie zbędne.
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
co znaczy 3D zbedne? zbedny caly obiektyw 45mm czy ta jego funkcja?
45mm to bardzo fajne szklo mogace robic za krotka portretowke. nie jest oczywiscie tak male jak 30mm, ale jest rownie dobre optycznie.
funkcje 3D mozna wylaczyc i zapomniec i jej istnieniu. jednak lepiej ja miec niz nie miec.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Z 3D nie musisz korzystać w ogóle, z boku jest wyłącznik.
Jeszcze przyszły mi do głowy przewagi 45 nad 30 - lepiej nadaje się do portretów, i ma znacznie cichszy i chyba szybszy AF. To bardzo dobry obiektyw. Z pierścieniami pośrednimi używałem trochę do makro - lepiej się w tym sprawdza od 30.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
wcześniej już odpowiedzieli co do iFn.
Bardzo przydatny gadżet,często korzystam szczególnie przy nx300 dlatego,że wyświetlane normalnie cyferki iso,czy przysłony są bardzo małe a dodatkowo przy jasnym świetle prawie ich nie widać.Używając przycisku iFn mam przynajmniej większe te cyferki
kupując 45-tkę będziesz miał fajną portretówkę ale musisz liczyć się wtedy z ograniczeniami wąskiego obiektywu
Do ogólnego stosowania zdecydowanie 30 - stka
Zaryzykuję stwierdzenie że dla tego bardzo fajnego "nalesnika" warto dokupić jakiś aparat
miałem 45-tkę też fajny obiektyw ale jakoś bardzo rzadko jej używałem.
Ja się już przyzwyczaiłęm przynajmniej do tego na naleśnikach.
W trybie M np. bardzo uprzyjemnia zmianę przysłony - iFn obrót pierścieniem i spust migawki.
Czas na bazowym kółku a ISO ma Auto więc nie potrzeby klikania tym przyciskiem.
Należy tylko zostawić IFn w odpowiedniej opcji.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak naprawdę to trzeba mieć obydwa + 16/F2,4.
A kolejność zakupu adekwatna do priorytetów potrzeb.
U mnie było to tak: 30-16-45. Na szczęście nie kosztowało to dużo![]()
Skontaktuj się z nami