Mam pytanie do Waldka. Czy szkło 30 mm faktycznie nie posiada przycisku iFn? I dodatkowo pytanie do ogółu, co lepiej kupić 30 mm czy 20 mm?
Szukaj
Mam pytanie do Waldka. Czy szkło 30 mm faktycznie nie posiada przycisku iFn? I dodatkowo pytanie do ogółu, co lepiej kupić 30 mm czy 20 mm?
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
Nie ma. Ale ten przycisk jest przereklamowany.
Lepsza optycznie jest 30 ale 20 szersza.
Dla mnie 30 to rewelacja.
Wiem, że nie o tego Waldka chodziło ale miałem oba obiektywy to podpowiem.
Mam oba i zdecydowanie polecam 30mm.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
30 to jedyny obiektyw, który od starości (nowości) nie został zmodyfikowany i nie ma przycisku iFn. Jak napisano wyżej, iFn jest trochę przereklamowany, w każdym razie ja nie potrafię się nauczyć z niego korzystać na co dzień. Np. fajnie byłoby, żeby można było wykorzystać pierścień na obiektywie do przesuwania programu - a tego akurat nie można zrobić.
30 jest bardzo dobra optycznie, 20 jest trochę nijaka - ani bardzo szeroka, ani bardzo jasna, ani bardzo ostra.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Przereklamowany??
Ten przycisk... Nie wyobrażam sobie życia bez. Obsluga idzie szybko jak w D90... Prawie.
Klik, pokrętłem przesłona, klik, pokrętłem ISO... Na priorytecie przesłony. Szybko i sprawnie.
Drażni mnie to, że trzeba się naklikać tym przyciskiem, żeby dojść do ustawień tego, co się chce zmienić.
Jeden klik na wejście.
Pokrętłem na zmianę parametru.
Drugi klik na przejście z przesłony do ISO...
Pokrętłem zmiana ISO.
To raptem 2x użycie przycisku żeby obskoczyc wszystko. XD
Dla mnie to niedużo. Chyba, że wybrałeś więcej parametrów do zmiany za pomocą przycisku. Wtedy rzeczywiście będziesz go używał kilka razy. Na priorytecie przysłony, którego używam w 90%, mam ustawione tylko te 2 parametry. W 90% tylko nimi operuje.
No i cała zabawa odbywa się naprawdę szybko. Te rozwiązanie naprawdę sobie chwalę.
Pozdrawiam
ja mam chyba wszystkie szkla systemu NX (no dobra nie mam dwoch dla mnie niepotrzebnych) i w zadnym nie uzywam tego przycisku iFn. jest mi zupelnie zbedny.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Może masz rację...
Korzystam z tego, ale czasami...
Skontaktuj się z nami