Szukaj
Nie.
Interwał masz ustawić dłuższy niż czas jaki aparat potrzebuje na zrobienie zdjęcia - o ile - nie ważne. Musi być dłuższy.
Dlatego napisałem, żebyś wziął stoper. Ustawiasz czas migawki na 30s, ustawiasz interwałometr (obojętnie jak), włączasz interwałometr i stoper i mierzysz czas. Będziesz wiedział jaki minimalny interwał trzeba ustawić.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Bardzo dziękuję za pomoc idealny okazał się czas 33 s.
a 31 już nie?
możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby
ja nadal tego nie rozumiem.
NIKON D7100
ekspozycja 25 sekund
interwalometr ustawiony na 34 sekundy
liczba powtórzeń 10 x 1
wynikiem jest coś takiego: 25 sekund naświetlenie + 27 sekund jest JOB a potem kolejne 16 sekund i dopiero kolejna ekspozycja. Do tego zamiast ustawionych 10 zdjęć robi tylko 5.
dlaczego tak się dzieje?
jak mam ustawić by w jak najkrótszym czasie zrobił 10 zdjęć każde naświetlane po 25 sekund?
Kłopotem tego kraju jest to, że głupi są zbyt pewni siebie a inteligentni zbyt pełni wątpliwości.
Masz włączone odszumianie przy długich czasach - body odszumia prawie tyle czasu, ile naświetla matrycę. A jak myśli nad szumami, to nie udaje mu się myśleć nad czymś innym, na przykłąd nad słuchaniem interwałometru, który schodzi wtedy na dalszy plan.
Jak body odszumi, to ma wtedy wolną głowę i zaczyna znowu słuchać interwałometru, czyli znowu naświetli klatkę - niestety jak ją naświetli, to znowu całą moc zajmie mu odszumianie i znowu opuści jeden cykl interwałometru. A interwałometr z kolei zlicza każde wywołanie i nie obchodzi go dalej, że body myśli o czym innym nei robiąc zdjęć, tylko uwaza, że ma zaliczoną próbę, więc przechodzi do kroku następnego. Tym sposobem co drugie zdjęcie wypada z kolejki.
Albo to uwzględnij w czasei wywołania interwałometru, albo powyłączaj to, co body zajmuje głowę (odszumianie i inne takie).
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Bardzo Ci dziękuje, o tym nie pomyślałem
Kłopotem tego kraju jest to, że głupi są zbyt pewni siebie a inteligentni zbyt pełni wątpliwości.
Skontaktuj się z nami