Wobec tego zwracam honor
Jeśli zostaniesz przy DX to z czystym sumieniem polecam Sigmę 10-20, ale tę starszą, ciemniejszą. Podobno lepsza optycznie, a przy krajobrazach i tak będziesz przymykał.
Szukaj
Wobec tego zwracam honor
Jeśli zostaniesz przy DX to z czystym sumieniem polecam Sigmę 10-20, ale tę starszą, ciemniejszą. Podobno lepsza optycznie, a przy krajobrazach i tak będziesz przymykał.
Zamiast Sigmy 10-20/3.5 masz do wyboru:
Nikkor 16-35/4 VR
Tokina 17-35/4
albo jaśniejsze (f/2.8 ), ale bez możliwości przykręcenia filtrów i wymagają użycia drogich płytkowych (~700zł+ za szt.) plus uchwyt na filtry za ok 500zł:
Nikkor 14-24
Tokina 16-28
Tamron 15-35
Jako zoom z zakresu 20-80 (rozumiem, że chodzi o ogniskowe DX) to masz:
Nikkor 24-120/4
Sigma 24-120/4 "Art"
Jak chcesz jaśniej - to tylko N/T/S 24-70/2.8 albo Tamron 28-75/2.8
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-07-2015 o 19:23
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Witam,
Z zainteresowaniem śledzie ten wątek, ponieważ mam przed sobą taki sam dylemat jak autor tego wątku. Chciałbym Was prosić, żebyście nie pisali o obiektywach, ponieważ jest to drugorzędna sprawa(chyba nie o to chodziło autorowi i jest to nie na temat), tylko konkretnie- o dwóch puszkach 610 i 7200. Na temat szklarni można poczytać w innych wątkach, a tam każdy czegoś się dowie. Jeżeli autor zdecyduję się na zakup puszki DX to kupi sobie obiektywy do DX, analogicznie z FX.Koniec.....Ok, Mnie przede wszystkim interesują możliwości techniczne obu aparatów, jak np ISO, występowanie szumów,cienie itp. Czy ktoś, kto posiada lub posiadał taki sprzęt może coś napisać?..będę dźwięczny, pozdrawiam
- - - - kolejny post - - - - - -
...No dobra, to przeoczyłem![]()
I jest na temat i o to chodziło autorowi, bo też od szkieł zależy jego wybór.
A co tu pisać - sprawa jest prosta
ISO - podane w specyfikacji aparatu
szum - od zawsze FX ma poziom szumu taki jak DX przy ISO ok 1 EV niższym.
cienie - to zależy od światła nie aparatu. Jak mocno rozproszone to ich nie ma, jak mocno kierunkowe to ostre.
Więc tak - film - D5200, D5300, D5500, D7100, D7200. D610 jest tu najgorszym wyborem, bo nie dość, że daje gorszą jakość nagranego materiału, to jeszcze nie ma obrotowego ekrany, który przy filmach ma duże znaczenie.
Zdjęcia ślubne - czysta reporterka - D7100 czy D7200 chyba sprawdzą się lepiej - więcej krzyżowych punktów AF, lepsze pokrycie kadru. Przewagą D610 będzie jedynie niższy poziom szumów w przypadku, gdy nie potrzeba nam trochę większej GO - czyli gdy robi się na otwartej dziurze.
Gdy będziesz jednak potrzebować większej GO, to cały zysk w szumach tracisz przez potrzebę mocniejszego przymknięcia obiektywu.
Zdjęcie dzieci, studyjne i plenerowe - tu pełna klatka może się popisać małą GO.
Plastyka obrazu to nie aparat, a przede wszystkim obiektyw, a dopiero później aparat. D610 da ci lepszą plastykę (cokolwiek przez to rozumiesz) tylko i wyłącznie pod warunkiem posiadania odpowiednich szkieł.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Uf, dziękuję za zastosowanie bolda. Choć myślę, że pomimo tego takie rudymenta nieprędko trafią do ogółu...
Hostman - rozumiesz teraz czemu kpinkuję i robię sobie letkie jaja z pytania o plastykę jaką da pełna klatka z mało wyczynowymi obiektywami DXowymi?![]()
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
BonzoG Dzieki Wielkie za pomoc. Zdecydowalem sie na D7200 a do tego Sigma 10-20mm f/3.5 plus jakis dluzszy zoom ale to musze jeszcze poczytac. Ze starych obiektywow, ktore posiadam zostawie sobie 35mm 1.8 poniewaz on nawet na Nikonie D5000 robil mi roznice.
2pompony Moj post jest od wczoraj na forum a ty dalej go nie zrozumiales i probujesz szydzic. Chyba logiczne, ze po przejsciu na pelna klatke bym zmienial szklarnie dlatego wyraznie napisalem, ze z obecnych obiektywow, ktore posiadam bym zostawil sobie tylko 35mm bo slyszalem, ze i na pelnej klatce to szklo daje rade a ty dalej swoje...z reszta nie chce mi sie z Toba sprzeczac bo nie bede zasmiecal forum. Jestes przeciez wybitnym guru fotografii, ktory w obecnym temacie pomogl niebagatelnie i normalnie pomnik Ci wystawia.
BonzoG jeszcze raz Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Jasne, teraz już zrozumiałem. Oczywiście będziesz wymieniać szklarnię, dlatego napisałeś, ze masz zamiar kupić coś typu Sigma 10-20mm 3.5 i zastanawiasz się, czy może do D610.
Chcę się poprawić po poprzednich kpinkach, dlatego powiem - i bardzo słusznie! Ten obiektyw daje przepiękną plastykę, poważnie. Zwłaszcza na pełnej klatce to się objawia.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Tobie, to się chyba lucefer objawił![]()
D600
14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
28-75,70-210
Nie no dylematy hardcoru :P Najbardziej mnie tam wyżej gdzieś się rzuciło, że wybór szkieł jest mało istotny.... Dosyć, że tu nic nie widać przez tą nową "szatę" to jeszcze ciężko się to czyta :P
Do autora wątku: jeśli nie wiesz co kupić, nie kupuj niczego.
D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
http://500px.com/arekkruszka
FB MM
Też jestem ciekaw: Zakładając używanie stałek 50mm/1.8G i 85mm 1.8G - co będzie lepiej się sprawowało do fotografowania biegających dzieci / portetowania - d610 czy d7100/7200 ? Ktoś przerabiał oba aparaty z tymi stałkami ? Dużo jest w necie opinii że d610 ma słaby autofocus co przy dzieciakach może być wkurzające - ale to są subiektowyne opinie i jak to jest w porównaniu z takim d7100 ?
Widzę kolega Ned Stark robi bardzo udane portrety używając d7100, może miałeś w ręku kiedyś d610 i możesz coś napisać ?
Skontaktuj się z nami