Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kudkarol Zobacz posta
    Darku napisalem "cos do krajobrazu typu Sigma 10-20". Moze zle to ubralem w slowa ale chodzi mi po prostu o krajobraz. Co do mojej obecnej szklarni to w razie gdybym przeszedl na FX to 35mm bym sobie zostawil bo z tego co sie orientuje da rade spokojnie z D610. Na pozostale mam w razie czego kupca. Dlatego chcialbym spytac jakie obiektywy byscie proponowali do D7200 oraz D610 jezeli chodzi o krajobraz i zoom w zakresie 20-80mm.
    Zamiast Sigmy 10-20/3.5 masz do wyboru:
    Nikkor 16-35/4 VR
    Tokina 17-35/4
    albo jaśniejsze (f/2.8 ), ale bez możliwości przykręcenia filtrów i wymagają użycia drogich płytkowych (~700zł+ za szt.) plus uchwyt na filtry za ok 500zł:
    Nikkor 14-24
    Tokina 16-28
    Tamron 15-35

Jako zoom z zakresu 20-80 (rozumiem, że chodzi o ogniskowe DX) to masz:
    Nikkor 24-120/4
    Sigma 24-120/4 "Art"
    Jak chcesz jaśniej - to tylko N/T/S 24-70/2.8 albo Tamron 28-75/2.8
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 14-07-2015 o 19:23
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świętochowo

Domyślnie

Wobec tego zwracam honor
    Jeśli zostaniesz przy DX to z czystym sumieniem polecam Sigmę 10-20, ale tę starszą, ciemniejszą. Podobno lepsza optycznie, a przy krajobrazach i tak będziesz przymykał.

Domyślnie

Witam,
    Z zainteresowaniem śledzie ten wątek, ponieważ mam przed sobą taki sam dylemat jak autor tego wątku. Chciałbym Was prosić, żebyście nie pisali o obiektywach, ponieważ jest to drugorzędna sprawa(chyba nie o to chodziło autorowi i jest to nie na temat), tylko konkretnie- o dwóch puszkach 610 i 7200. Na temat szklarni można poczytać w innych wątkach, a tam każdy czegoś się dowie. Jeżeli autor zdecyduję się na zakup puszki DX to kupi sobie obiektywy do DX, analogicznie z FX.Koniec. ....Ok, Mnie przede wszystkim interesują możliwości techniczne obu aparatów, jak np ISO, występowanie szumów,cienie itp. Czy ktoś, kto posiada lub posiadał taki sprzęt może coś napisać?..będę dźwięczny, pozdrawiam

- - - - kolejny post - - - - - -

Dlatego chcialbym spytac jakie obiektywy byscie proponowali do D7200 oraz D610 jezeli chodzi o krajobraz i zoom w zakresie 20-80mm.
    ...No dobra, to przeoczyłem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zolviq Zobacz posta
    Witam,
    Z zainteresowaniem śledzie ten wątek, ponieważ mam przed sobą taki sam dylemat jak autor tego wątku. Chciałbym Was prosić, żebyście nie pisali o obiektywach, ponieważ jest to drugorzędna sprawa(chyba nie o to chodziło autorowi i jest to nie na temat)
    I jest na temat i o to chodziło autorowi, bo też od szkieł zależy jego wybór.

Cytat Zamieszczone przez zolviq Zobacz posta
    , tylko konkretnie- o dwóch puszkach 610 i 7200. Na temat szklarni można poczytać w innych wątkach, a tam każdy czegoś się dowie. Jeżeli autor zdecyduję się na zakup puszki DX to kupi sobie obiektywy do DX, analogicznie z FX.Koniec. ....Ok, Mnie przede wszystkim interesują możliwości techniczne obu aparatów, jak np ISO, występowanie szumów,cienie itp. Czy ktoś, kto posiada lub posiadał taki sprzęt może coś napisać?..będę dźwięczny, pozdrawiam
    A co tu pisać - sprawa jest prosta
    ISO - podane w specyfikacji aparatu
    szum - od zawsze FX ma poziom szumu taki jak DX przy ISO ok 1 EV niższym.
    cienie - to zależy od światła nie aparatu. Jak mocno rozproszone to ich nie ma, jak mocno kierunkowe to ostre.

Fotografuje glownie w podrozy ale tez chcialbym miec sprzet, ktory pozwoli mi od czasu do czasu na zarobek poniewaz czasami mam zlecenia na jakis slub lub zdjecia dzieci(tutaj lepszy chyba bedzie D610) lub zdjecia sportowe (tutaj ponoc lepszy jest D7200). Wazna kwestia jest tez dla mnie filmowanie poniewaz lubie sobie zmontowac jakis fajny filmik z podrozy.
    Z tego co wyczytalem to D610 "da" mi lepsza plastyke zdjecia ale czy az tak mocno rozniaca sie od D7200 ? Wiadomo liczy sie tez kwestia kasy poniewaz pelna klatka wyniesie mnie pewnie sporo wiecej. Totalnie zglupialem. Za D610 przemawia mi bardziej jakosc fotek jakie mozna wyczarowac a za D7200 bardziej cena. Co byscie zrobili na moim miejscu ? Bylbym wdzieczny za jakies sugestie oraz porady.
    Pozdrawiam
    Więc tak - film - D5200, D5300, D5500, D7100, D7200. D610 jest tu najgorszym wyborem, bo nie dość, że daje gorszą jakość nagranego materiału, to jeszcze nie ma obrotowego ekrany, który przy filmach ma duże znaczenie.
    Zdjęcia ślubne - czysta reporterka - D7100 czy D7200 chyba sprawdzą się lepiej - więcej krzyżowych punktów AF, lepsze pokrycie kadru. Przewagą D610 będzie jedynie niższy poziom szumów w przypadku, gdy nie potrzeba nam trochę większej GO - czyli gdy robi się na otwartej dziurze.
    Gdy będziesz jednak potrzebować większej GO, to cały zysk w szumach tracisz przez potrzebę mocniejszego przymknięcia obiektywu.
    Zdjęcie dzieci, studyjne i plenerowe - tu pełna klatka może się popisać małą GO.

Plastyka obrazu to nie aparat, a przede wszystkim obiektyw, a dopiero później aparat. D610 da ci lepszą plastykę (cokolwiek przez to rozumiesz) tylko i wyłącznie pod warunkiem posiadania odpowiednich szkieł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Uf, dziękuję za zastosowanie bolda. Choć myślę, że pomimo tego takie rudymenta nieprędko trafią do ogółu...

Hostman - rozumiesz teraz czemu kpinkuję i robię sobie letkie jaja z pytania o plastykę jaką da pełna klatka z mało wyczynowymi obiektywami DXowymi?
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Hostman - rozumiesz teraz czemu kpinkuję i robię sobie letkie jaja z pytania o plastykę jaką da pełna klatka z mało wyczynowymi obiektywami DXowymi?
    hehehe a moja ironia to do czego była..?! ale trafił się też jakiś "gorąco głowy"

jest w necie opinii że d610 ma słaby autofocus co przy dzieciakach może być wkurzające - ale to są subiektowyne opinie i jak to jest w porównaniu z takim d7100 ?
    jak czytam takie teksty to mnie szlak trafia. Są ludzie którzy podczas robienia zdjęć nie myślą i chcą aby za nich myślał aparat. Tutaj chyba poziom satysfakcji zatrzyma się przy d4 . A tak na serio przy jakości wysokiego iso w d7200 celuj w top poziom szkieł dx. Akurat dzieci fotografuje się w domu, więc pomysł pozbycia się ekwiwalentu nie jest taki zły. Jako iż d600 mam już od pewnego czasu, to mogę coś powiedzieć. Na początku myślałem że tego nie odczuję, ale faktycznie d300 trzymało mi się lepiej. Co do samego af poszukaj moim tematów w dziale motoryzacja są tam dwa wątki gdzie robiłem zdjęcia aut przy 200km/h obiektywem za 150zł na AF-C. Dzieci poruszają się chyba wolniej . Więc ten af jakoś daje radę, w d7200 nie będzie gorzej. Tylko jest to mało przyjemny zestaw, zwłaszcza jak przez pół roku miałem d300 z 70-200 f/2.8 . Tak naprawdę w dzisiejszych czasach FF mało daje, chyba że wiesz czego naprawdę szukasz....
    Ostatnio edytowane przez hostman22 ; 14-07-2015 o 16:48
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

BonzoG Dzieki Wielkie za pomoc. Zdecydowalem sie na D7200 a do tego Sigma 10-20mm f/3.5 plus jakis dluzszy zoom ale to musze jeszcze poczytac. Ze starych obiektywow, ktore posiadam zostawie sobie 35mm 1.8 poniewaz on nawet na Nikonie D5000 robil mi roznice.

2pompony Moj post jest od wczoraj na forum a ty dalej go nie zrozumiales i probujesz szydzic. Chyba logiczne, ze po przejsciu na pelna klatke bym zmienial szklarnie dlatego wyraznie napisalem, ze z obecnych obiektywow, ktore posiadam bym zostawil sobie tylko 35mm bo slyszalem, ze i na pelnej klatce to szklo daje rade a ty dalej swoje...z reszta nie chce mi sie z Toba sprzeczac bo nie bede zasmiecal forum. Jestes przeciez wybitnym guru fotografii, ktory w obecnym temacie pomogl niebagatelnie i normalnie pomnik Ci wystawia.

BonzoG jeszcze raz Dziekuje za pomoc.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Jasne, teraz już zrozumiałem. Oczywiście będziesz wymieniać szklarnię, dlatego napisałeś, ze masz zamiar kupić coś typu Sigma 10-20mm 3.5 i zastanawiasz się, czy może do D610.

Chcę się poprawić po poprzednich kpinkach, dlatego powiem - i bardzo słusznie! Ten obiektyw daje przepiękną plastykę, poważnie. Zwłaszcza na pełnej klatce to się objawia.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Tobie, to się chyba lucefer objawił
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Nie no dylematy hardcoru :P Najbardziej mnie tam wyżej gdzieś się rzuciło, że wybór szkieł jest mało istotny.... Dosyć, że tu nic nie widać przez tą nową "szatę" to jeszcze ciężko się to czyta :P
    Do autora wątku: jeśli nie wiesz co kupić, nie kupuj niczego.
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów