Witajcie,
Wielu z Was zachwyca się w D750 jakością zdjęć i AFem - jego pracą, szybkością, pewnością, brakiem pudeł i ... ponownie NIEZAWODNOŚCIĄ. Ja niestety nie mogę powiedzieć tego o swoim egzemplarzu kompletnie. Nie ufam temu korpusowi wcale. Przykre jest to, że wydałem na niego tyle pieniędzy kupując go dość wcześnie (początek listopada 2014) gdzie ceny były wysokie plus biorąc go na raty za ciężko zarabiane, nieduże pieniądze.
Zastanawia mnie teraz sytuacja czy i jak serwis Nikona u nas w kraju jest w stanie naprawić tę sytuację. Już pal licho "flarę" uzyskałem ją do tej pory na dwóch zdjęciach z dość mocnym światłem, ale tragedii nie ma: https://michaelfotoblog.files.wordpr...glapapl_17.jpg . Jestem w stanie mieć tę wadę (w sprze=ęcie kupionym za ponad 8 tys.. SIC), ale chciałbym mieć sprawny AF. Co z punktami AF innymi niż jeden centralny? Te skrajne się gubią. Nie trafia. Jak potwierdza ostrość kropeczką w wizjerze to po nawet serii zdjęć okazuje się, że ostrość jest gdzieś indziej... Niezależnie czy to ruch/taniec w klubie czy wesele czy pozowane zdjęcie siedzącej pary.
Chciałbym mieć aparat o jakim piszą ludzie na forach , grupach itp.
Poruszenie ( opisane też przez Was w temacie wyżej) na tych pozornie ostrych i trafionych zdjęciach. Nie trafianie AF .
Jestem skłonny sprzedać aparat - niestety z dużą stratą w porównaniu do ceny kupna- i kupić inny.. niestety chyba tylko D750. Nie ma nic w tej cenie - ew + 1000 zł co mogłoby oficjalnie z nim konkurować i takie też opinię użytkowników, praktyków krążą po sieci.
Moje marzenie odnośnie korpusu to możliwość stworzenia z nim symbiozy i zaufania. Już teraz martwię się jak będe robił kolejne zdjęcia tym czy jak nacisnę spust w TYM WŁAŚNIE momencie to czy jedno ze zdjęć z serii będzie ostre. Nie martwię się, momentem, ujęciem czy kolorem tylko PODSTAWĄ wg mnie czyli zaufaniem do sprzętu i AutoFocusem w nim....
Tutaj prośba o poradę i wskazówki użytkowników tego aparatu czy wysyłać sprzęt (teraz mam ciągle coś, plenery, wycieczka, wakacje i najważniejsze w sierpniu śluby) ale jak opisać ten problem tak aby go zrozumieli w serwisie N oraz rozwiązali. Jakbym go słał to już niech zrobią tę flarę skoro sobie z tym radzą - mój numer ser 6001XX.
Mam D700 i nie chciałbym wysyłać szkieł żeby pod nie coś ustawiali - tak też czytałem tutaj, że nie polecacie aby mieszali w szkłach i to fakt. Zastanawia mnie tylko to czy są oni w stanie korygować AF ogólnie i "miejscowo" skrajne punkty itp. Mechanicznie oraz softowo??
Dziękuję bardzo za wskazówki.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami