Witam Wszystkich!
Chciałbym kupić pierwszy pełnoklatkowy aparat. Od dwóch lat mam D3100, który nie spełnia moich oczekiwań. Kilka miesięcy temu kupiłem Sigmę 17-50 2,8 i w stosunku do kita 18-55 jakość jest znacznie lepsza ale to dalej nie jest to co chciałem. Teraz żałuję 400 euro wydanych na obiektyw pod dx, mogłem zaczekać i od razu postawić na pełną klatkę wraz z jakością obrazu jaki oferuje. Mam jeszcze N50 1,8G i jestem nim zachwycony, choć na dx troszkę za wąsko, ale pomijając ten szczegół - pięknie maluje. Ale do rzeczy...
Zastanawiam się nad zakupem używanego D700 lub D800 i tu mam bardzo duży dylemat. D610 i oraz D750 nie biorę pod uwagę. Mimo, ze fotografuję amatorsko, chcę lustrzankę zaawansowaną, z matrycą której obrazek mnie powali. Przeglądając nawet zdjęcia na flickr, mój D3100 wypada przy D700 jak kompakt kieszonkowy. Ponieważ zetknąłem się już wcześniej z modelem D700 - może nie dosłownie, fotograf na moim ślubie pstrykała tym aparatem i jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości zdjęć. Poza tym, czytając masę opinii w internecie, dowiedziałem się, że D700 mimo że bardzo stary nadal "podobno" bije młodsze modele jak d610 czy nawet D750.
Na nową lustrzankę FX nie mogę sobie pozwolić, dlatego szukałem czegoś na ebay'u. Co mnie zaskoczyło, to dość mała różnica w cenie pomiędzy D700 a D800. Skoro siedemsetka mimo upływu tylu lat nadal utrzymuje się na poziomie 800-1000euro, to chyba jeszcze nie odeszła na drugi planAle przypadkiem natknąłem się na liczne oferty modelu D800 w cenach 1000, 1200e lub niewiele więcej.
I tu pojawia się problem z decyzją... Czytałem, ze D800 to bardzo nieudany model, choć zaawansowany i to już wysoka półka. Podobno ma liczne problemy z działaniem, z jakością obrazu jakieś dziwne rzeczy wychodzą. Fotki niby często rozmazane, duże szumy i spore problemy z kolorystyką zdjęć, jakieś przebarwienia itp - to tylko na podstawie opinii z internetu. To mnie zastanawia, że być może ten model faktycznie jest nieudany, dlatego jest tyle ofert w cenie zaledwie 1200-1500 euro. Z kolei D800E jest znacznie droższy, może dlatego że to poprawiona wersja nieudanego poprzednika... Nie wiem... Nie chcę nikogo urazić, kto posiada ten aparat. Zwyczajnie napisałem czego dowiedziałem się z przeglądarki...
Proszę o radę co Waszym zdaniem byłoby lepsze. Stary, ale sprawdzony D700, na który nie można za bardzo złego słowa powiedzieć, czy dużo młodszy, bardziej zaawansowany D800??? Tutaj kusi mnie niewielka różnica w cenie używanych aparatów. Pomijając fakt, że osiemsetka bardzo obciąża system, że trzeba mieć mocny komputer lub ewentualnie robić małe RAWy, jak to jest drodzy użytkownicy z tym aparatem??? Ktoś napisał że bez statywu nie da się nim zrobić ostrej fotki. Skąd biorą się tak negatywne opinie? Nie chciałbym się zawieść gdy co drugie zdjęcie będzie nieudane z przyczyn sprzętowych.
Jeszcze raz wspomnę, że jestem jedynie amatorem ale chcę nabyć naprawdę dobry sprzęt bo jestem wybredny i nie zamierzam po pół roku szukać nowego sprzętu, ponieważ nadal czegoś mi brakujeFotografuję głównie krajobrazy, ogólnie wszystko co mnie otacza, a od pewnego czasu bardzo naszło mnie na portret w plenerze, lubię również zdjęcia gdzie warunki oświetleniiowe nie rozpieszczają, typu ruiny zamku, sporo cienia, las itp. Nie chcę przesiadać się stopniowo na zasadzie D3100 - D300s - D610 - D810 - o którym marzę, ale jest poza moim zasięgiem na ten moment
Proszę o Wasze opinie, porady i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Rafał
Szukaj

Skontaktuj się z nami