Close

Strona 246 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1461962362442452462472482562963467461246 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 451 do 2 460 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ciszy Zobacz posta
    Fotki z pajęczyną pierwsza klasa, zwłaszcza to pierwsze. Zawsze podobał mi się taki sposób obróbki fotki, wygląda jak by była narysowana. W jaki sposób uzyskujesz taki efekt?
    Po zobaczeniu pierwszego zdjęcia na wyświetlaczu wiedziałem że będę to potem obrabiać inspirując się kolorystyką obrazów Beksińskiego bo idealnie pasowało już nastrojem i tematyką
    Z obróbki było tylko to co umie lightroom - głównie długa zabawa suwaczkami (a dodatkowo chciałem mieć różne zdjęcia w różnych kolorystykach). Największą 'ingerencją' było miejscowe przyciemnianie/rozjaśnianie aby podkreślić głębię i kontrasty w zdjęciu. Natomiast żadna obróbka by nic nie pomogła gdyby nie wspominana lampa błyskowa która podkreśliła niteczki i zrobiła fajną głębię. I nieskromnie uważam że ta lampa tylko dla serii tych zdjęć była warta zakupu

Co prawda nie wiem czy to jeszcze zdjęcia czy już bardziej grafiki ale nie ma to dla mnie żadnego znaczenia

Domyślnie

Pojawiły się na aukcjach i w sony.pl 28/2 po 1900zł;] Ale jakoś liczę że będą pod 1700zł jak na cyfrowych (gdzie są po tyle acz niedostępne). Ma ktoś już może to szkiełko i może coś o nim napisać z użytkowania? Ciekaw jestem o ile będzie lepsze od kita (czy głównie w parametrach).

Natomiast mam już kilka doświadczeń z LAEA4 (z minoltą 135/2.. I muszę przyznać że mam dość dużo nietrafionych portretów (więc raczej statyczne rzeczy). FF/BF nie powinno być bo ta reszta jest idealnie trafiona. I tak nie wiem za bardzo z czego to wynika... Mam podejrzenia że podczas wykrywania twarzy może trafiać lepiej/gorzej bo część zdjęć tak robiłem (jak wykrył twarz), a część z 'punktem AFu' tylko nie wiem które jak;p Albo jest gorsze trafianie przy używaniu bocznych czujników bo część pewnie tak robiłem a część na środkowym. Albo to szkło po prostu tak ma (nie mam za bardzo do czego innego porównać).
    W końcu dojdę do przyczyny ale może ktoś ma już jakieś spostrzeżenia i nie będę musiał marnować czasu Dodatkowo przy LAEA denerwujący jest brak możliwości powiększenia wycinka kadru podczas doostrzania (albo nie wpadłem jak to można zrobić)...

Domyślnie

Testuj, testuj - sam jestem bardzo ciekawy tego LAEA4 - na ile ma w ogóle sens coś, co ma własny, ponoć taki sobie AF i zabiera do tego kawałek światła.
    I czy na pewno jest lepszy od LAEA3 w połączeniu ze szkłami np. SAL SSM, przy których, moim skromnym zdaniem, powinien działać AF z body nie gorzej niż z SEL, ale z tego co piszą, działa tra-gicz-nie...

Tymczasem też mam BF/FF ze zdyboowym Planarem 1.4/50 ZF.2 :

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

MAF 135/2.8 miałem że 3 egzemplarze i wszystkie były bardzo celne i szybkie, z la-ea czy z puszką A. Zresztą podobnie jest z KM 28-70, może nieco wolniej, ale też celnie - do tego stopnia, że używam tego szkła jako zooma standardowego do A7II.

wpkx - na 99% z LA-EA3 działa tylko AF kontrastowy, więc nie ma prawa być szybko. Z LA-EA1 było masakrycznie wolno... Nawet obiektywy z silnikiem nie są przystosowane do CDAF
    Ostatnio edytowane przez Michel71 ; 29-05-2015 o 12:39

Domyślnie

Woytku,
    prezesa Sigmy pytali w wywiadzie, czy firma planuje wypuścić niektóre obiektywy w wersji do różnych bezlusterkowców. Odpowiedział, że przerabianie istniejących obiektywów lustrzankowych nie ma sensu właśnie ze względu na inny sposób ustawiania ostrości: fazowy lub kontrastowy. Być może dlatego właśnie lustrzanki tak źle sobie radzą z AF w trybie Live View, gorzej od bezlusterkowców.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Raz na czas pstryka wrzucić w wątek masz.
    A7s / Sigma 24

Domyślnie

Michel, Maciek - bardzo Panom dziękuję.

A interesuje mnie to, bo do A7II chciałbym czasem podpiąć coś co ma:

1. mniej-więcej standardową ogniskową,
    2. jasność minimum 2.0,
    3. niezłą jakość optyczną - ostrość, kontrast, itp.,
    4. przyzwoity autofocus,
    5. odrobinę magii - jakąś plastykę i choć trochę odjechany bokeh...

Ale coś takiego chyba nie istnieje.
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Wiesz jak jest z obiektywami - jak już wymyśliłeś czego chcesz to zrezygnuj z 2 punktów to się coś znajdzie;p
    Z takich mniej więcej pasujących mi przychodzi na myśl minolta 35/2. Nie miałem jej ale się nią interesowałem i sample mi pasowały Ale teraz wolę FE28/2 więc raczej sam się w nią pchać nie będę... no i nie wiem jak w niej z punktami 3 i 4;p
    Minolta 50/1.7 ma dziwny bokeh, za półdarmo można ją dostać i stestować jak się już ma LAEA.
    Możesz poszperać o minoltkach na KKM, wpisując 'magiczny obrazek' dostaniesz pewnie kilka tysięcy trafień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Michel, Maciek - bardzo Panom dziękuję.

A interesuje mnie to, bo do A7II chciałbym czasem podpiąć coś co ma:

1. mniej-więcej standardową ogniskową,
    2. jasność minimum 2.0,
    3. niezłą jakość optyczną - ostrość, kontrast, itp.,
    4. przyzwoity autofocus,
    5. odrobinę magii - jakąś plastykę i choć trochę odjechany bokeh...

Ale coś takiego chyba nie istnieje.
    A cuś z bagnetem do Leiki S? Bo takie cuda to chyba tylko tam i w Erze.

Domyślnie

Nawet, jeśliby AF działał, to są ciemniaki F2.5. Bo że małe, lekkie i do tego tanie, to wie każde dziecko.
    Więc ja wiem, że tylko w Erze, ale Era to już T-Mobile...
    Snoblesse oblige:

Strona 246 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1461962362442452462472482562963467461246 ... OstatniOstatni