Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta
    Jest widoczna różnica na korzyść D40, zwłaszcza przy dłuższych czasach.
    Natomiast w D40x zdjęcia są na pierwszy rzut oka tako samo albo nawet bardziej gładkie. Niestety jest to raczej efekt odszumiania, a to już odbija się negatywnie na ostrości zdjęć.
    tak też myślałem, dzięki za cenne info

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlasiukk Zobacz posta
    No jak to , marketingowo jest to uzasadnione (6mp wice 10) , a niestety to marketing ustala zasady a nie inżynieria
    O tym wiem, ale przecież D40 mimo swoich ułomności jest kierowany również do klientów znających się już trochę na sprawie, a tym bardziej na tego typu tanich chwytach marketingowych. Zresztą wystarczy trochę poczytać by wiedzieć takie rzeczy.
    Wygląda na to, że D40x kierowany jest do znacznie węższej grupy ludzi dających się jeszcze na to nabrać.

Domyślnie

Wygląda na to, że D40x kierowany jest do znacznie węższej grupy ludzi dających się jeszcze na to nabrać.
    ja nie bardzo rozumiem, kolega w kółko swoje jak katarynka

a po co ludzie w takim razie kupują d80 ? dla wizjera i obudowy ?
    d40x foci lepiej niż d200 i d80 a kolega w kółko swoje ... przecież już dałem zrzuty opisów z w miarę profesjonalnych testów
    lepsza rozpiętość tonalna, brak mory i więcej pixelków do kropowania, jedyna wada 1/200 z lampą

minusem powiększania ilości pixelków na matrycy jest owszem troszkę większe zaszumienie ale generalnie niewidoczne nawet na olbrzymich wydrukach

to co kolega tak męczy z tym d40x, każda pliszka swój ogonek chwali ale bez przesady
    podskoczyli z 6mp na 10mp bo jest to teraz standard i tyle. Biorą 700 stów więcej bo mają taki kaprys. Nikt kupować nie musi. Kolega potestował d40x w amatorski sposób nie zauważając różnic i teraz kolega naprawdę przykro męczy
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 14-07-2007 o 09:38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziuteczny Zobacz posta
    ja nie bardzo rozumiem, kolega w kółko swoje jak katarynka
    a po co ludzie w takim razie kupują d80 ? dla wizjera i obudowy ?
    Dla wizjera, większego korpusu, silnika AF i jeszcze kilku użytecznych funkcji.
    Jednak z pewnością nie osiągną na nim lepszej jakości zdjęć.
    Dodam, że nie jest to tylko moja opinia.

d40x foci lepiej niż d200 i d80 a kolega w kółko swoje ... przecież już dałem zrzuty opisów z w miarę profesjonalnych testów
    lepsza rozpiętość tonalna, brak mory i więcej pixelków do kropowania, jedyna wada 1/200 z lampą
    Fakt, że kierujesz się tymi rzekomo profesjonalnymi testami, tłumaczy w pewnym sensie Twoje wypowiedzi.

to co kolega tak męczy z tym d40x, każda pliszka swój ogonek chwali ale bez przesady
    podskoczyli z 6mp na 10mp bo jest to teraz standard i tyle. Biorą 700 stów więcej bo mają taki kaprys. Nikt kupować nie musi. Kolega potestował d40x w amatorski sposób nie zauważając różnic i teraz kolega naprawdę przykro męczy
    Ta część wypowiedzi świadczy o tym, że nie czytałeś uważnie tego, co pisałem w swoich postach.
    Zawsze jestem otwarty na lepszy produkt i nie bronię swojego za wszelką cenę.
    Osobiście byłem już zdecydowany na kupno D80, jednak opinie wiarygodnych dla mnie osób skłoniły mnie do tych amatorskich jak to nazwałeś porównań.
    W efekcie jasne sugestie tych osób i porównania skutecznie mnie przed tym posunięciem powstrzymały.

PS. Myślę, że bardziej przykre i męczące jest upieranie się przy swoim na podstawie testów, statystyk i sondaży.
    W dodatku przytaczając je przy każdej możliwej okazji nie mając praktycznego porównania.

Bez urazy, pozdrawiam

Domyślnie

i kolejna bezsensowna dyskusja tych, którzy nie widzą różnicy między analogiem a cyfrą
    jakoś nie widzę żeby wszyscy kupowali D1 czy D2H, więc może jednak te większe, nowocześniejsze matryce i nowsza elektronika z udoskonalonym softem ma jakieś, choćby niewielkie, znaczenie dla obrazowania?
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

kolego każdy w życiu czymś się kieruje i nigdy nie wiemy wszystkiego
    choć oczywiście najlepiej jest wszystko wiedzieć bo wtedy nikt nas nie zrobi w konia

ponieważ póki co mam za mało wiedzy i doświadczenia podparłem się tym co mówią 3-y najbardziej znane portale fotograficzne na świecie (oczywiście nie zajmujące się na tyle "profesjonalnie" jak np. luminous-landscape)

jeśli chodzi o dawanie wiary to wiadomo, że na wszystkich trzeba brać poprawkę i niech się już kolega nie martwi bo wziąłem poprawkę odpowiednią
    kolega twierdzi, że popisali głupoty i nieprawdę ewentulanie kolega twierdzi, że przekoloryzowali - cóż gratuluję dobrego samopoczucia i kończę w tym temacie

ps. istotnie jednak masz rację, że nie testowałem d40x a d40. Ponieważ nie mam takiej możliwości przede wszystkim nie mam tyle samozaparcia aby to robić to jeśli możesz to byłoby dobrze gdybyś zamieścił jakieś fotki porównawcze. Na forum chyba jeszcze nie było takich porównań a poważne źródła "pisane" przeczą temu co piszesz - OBEJRZYJMY FOTKI
    Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 14-07-2007 o 11:39

Domyślnie

jeśli chodzi o dawanie wiary to wiadomo, że na wszystkich trzeba brać poprawkę i niech się już kolega nie martwi bo wziąłem poprawkę odpowiednią
    kolega twierdzi, że popisali głupoty i nieprawdę ewentulanie kolega twierdzi, że przekoloryzowali - cóż gratuluję dobrego samopoczucia i kończę w tym temacie
    Również uważam, że nie ma sensu dalej się spierać w tej kwestii.

Wszystkiego dobrego.

Domyślnie

Również uważam, że nie ma sensu dalej się spierać w tej kwestii.

Wszystkiego dobrego.
    nie no dobra )))

spierać się nie ma co - ja teoretyzuję zaś Ty pstryknąłeś jakieś fotki ale na razie ich nie pokazałeś

dyskutować przecież w twórczej atmosferze zawsze można - jest to nawet wskazane

Jeśli możesz to wrzuć jakieś foty albo jeśli mógłbyś to ponów te testy gdzie d40 wychodziło lepiej, pamiętam coś pisałeś o zdjęciach we wnętrzach, prawda ?

Prosimy o fotki (znaczy ja proszę i jeszcze może kilka bliżej niezidentyfikowanych osób ) )

Domyślnie

Myślę, że jest to możliwe, ale musielibyśmy zrobić takie zdjęcia na nowo.

Jak już chyba pisałem, zdjęcia robiliśmy z kolegą pracującym w Fotokonsorcjum w Łodzi (obecnie już nie istniejącym) i nie dawno również w Fotojokerze. Wszystkie zdjęcia były zrzucane na ich komputer, a jakoś tak wyszło, że nie skopiowałem ich dla siebie.
    Tak naprawdę chcieli mi wtedy udowodnić coś, w co podobnie jak Ty nie chciałem za bardzo wierzyć.

Tak czy inaczej postaram się możliwie szybko zrobić ponownie odpowiednią ilość zdjęć i udostępnić je do oceny na forum. Wykorzystam trzy modele - D80, D40x i D40.

Domyślnie

i to by było fajowo

proponuję wykorzystać ten sam / te same przekładane obiektywy
    Proponuję pstrykać rawy i jpg, proponuję dla jpg obróbkę aparatu wszystko poustawiać na 0 albo na normal (przy czym normal może różnie obrabiać więc lepiej na 0). Oczywiście jednakowo przestrzeń barwna - proponuję sRGB bo jest chyba najpopularniejsza.
    Ekspozycje zmierzyć jednym aparatem i potem powielać na pozostałe.

Pamiętać, że ISO 200 w d40 to ISO100 w d40x

i się zobaczy ))

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów