Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 121

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Nikon d40, d50 czy d70?

POMOCY! Ja chyba nigdy nie wybiore aparatu. Od dwóch lat zamierzam kupić aparat, ale cały czas zmieniam decyzje. Każdy mówi co innego-rozumiem to, ale to mi nie pomaga w podjęciuu decyzji. ja chce po prostu zeby wychodziły bardzo ładne fotki przy normalnym obiektywie. Moge wydać 2500zl. Dziękuje za wszelka pomoc

Domyślnie

oj, jak tu się zaczną pojawiać odpowiedzi to będziesz miała jeszcze większy problem
    poczytaj, wszystko juz na ich temat napisano
    wg mnie - bierz D50. generuje dobre jpg, ma napęd śrubokręta. 10 MP pewnie ci nie bedzie potrzebne.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

skoro wybierasz z tych trzech to odpuść sobie d40 - za bardzo okrojony, d50 to okrojony i ciut mniejszy d70, nad tymi dwoma się zastanawiaj
    skład zastrzeżony!
    Fotografie są jak cebula - mają warstwy.

www.piotrkordula.prv.pl

Domyślnie

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=29703

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=29758

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=29329

Razem okolo 2500 zl - i masz zestaw na poczatek ktorym zrobisz wiekszosc zdjec.
    dolozyc jeszcze z 600 pozniej i dokupic sabine.

W FJ ludzie kupuja jak szaleni D40 (zazwyczaj ojciec z synem"ktory ma aspiracje"), na polce lezy piekny D70s z kitem za 2550 i pies z kulawa noga sie nie czepi pomimo ze nawet jak na FJ (akurat na tym stoisku) pracuja dosc doswiadczeni ludzi i sam bylem swiadkiem jak tlumaczyli czlowiekowi ze AF w 50tce (50 mm 1, i innych dobrych starszych szklach nie bedzie chodzil i ze oni by brali D70 (jeszcze przed tym wariackim oddawaniem kasy. Wiem zaraz odezwa sie zachwytanci D40 piejacy peany o pieknych jpgach i mniejszych szumach ale coz to moje zdanie.
    Ostatnio edytowane przez manio ; 21-06-2007 o 23:47
    Nikon

Domyślnie

Poczytaj również nasze forum, ponieważ było już troszkę takich tematów A co do pytania do bierz D50 jeśli nie chcesz się bawić w wołanie rawów z D70s. Tak jak napisał Jacek D50 generuje dobre jpg-i

Domyślnie

Może powiesz nam co głównie będziesz chciała focić...
    D700 | D40 | N50/1.8 | N35/1.8 | N18-55 | SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fireboy Zobacz posta
    Może powiesz nam co głównie będziesz chciała focić...
    A jak powie ze wszystko bo ja bym tak powiedzial...

Cytat Zamieszczone przez Blister Zobacz posta
    Poczytaj również nasze forum, ponieważ było już troszkę takich tematów A co do pytania do bierz D50 jeśli nie chcesz się bawić w wołanie rawów z D70s. Tak jak napisał Jacek D50 generuje dobre jpg-i
    Czy mam rozumiec ze ja jestem jakis nienormalny bo przy D50 tez sie bawie w wolanie rawow?
    Juz nie przesadzajcie z tymi rawami i jpgami.
    Ostatnio edytowane przez manio ; 21-06-2007 o 23:49
    Nikon

Domyślnie

a jesteś pewna że chcesz lustrzankę?

Domyślnie

Nadgob ma racje w sensie dwuetapowosci (czy jak tam zwal).
    Owszem, mozna pstrykac ladne JPGi, ale RAW pozwala wszystko znacznie lepiej dopiescic, czyli jest potencjalnie lepszym srodkiem wyrazu. Mowa oczywiscie o zdjeciach, w ktorych bedzie to potrzebne. JPG tez ma swoje zastosowania.

Oprogramowanie D80 pozwala zamienic RAW (NEF) na JPG w samym aparcie. Mysle, ze w D40 jest podobnie, a w D50 i D70 nie koniecznie (prosze w razie czego skorygowac).
    Jednemu to sie przyda, drogiemu nie.

Jaki aparat kupic? Taki, zeby w fotografowaniu nie przeszkadzal .

Pomacac w sklepie, ktory sie dobrze w lapach trzyma i nie tracic czasu na dywagacje. Niepowtarzalne chwile uciekaja...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

w D70s nie ma takiej możliwości

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów