Szukaj
Remol nie chcę nic mówić ale w słynnym wątku o szumach w 350d (na Canon board) widziałem zdjęcia gorsze na ISO1600, przy czym wyraźnie widać było, że tam gdzie mało światła robi się sieczka a tam gdzie jest światło ujdzie w tłoku (ale bardzo dużym)
pięknie to widać na zdjęciu ISO3200 z d200 - prawy oświetlony błotnik (auta lewy) jest niezły - na przeciwnym błotniku pełna tragedia
ps.1. nie mamy naszych zdjęć porównawczych ale można podejrzewać co jest grane tak czy siak - w słabym świetle zastanym d40x na ISO1600 będzie robić trochę sieczkę( (jak większość aparatów z tej wielkości i obdarzonych taką ilością pixelków matrycy)
ps.2. ładny dziś dzionek, można by coś pofocić a tu trzeba w delegację((
Ostatnio edytowane przez ziuteczny ; 15-07-2007 o 11:45
ups
LOL - a ile robisz zdjęć na ISO1600 i więcej ? Bo ja cały 1%.
Dziś kupiłem D40x![]()
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358
Brawo. Oby brać forumowa rosła w siłę![]()
Wątek przygasł ale tak ostatnio buszując po necie znalazłem co prawda staroć;
„Nagrody TIPA 2007 Stowarzyszenie Technical Image Press Association, zrzeszające 31 pism branżowych z 12 krajów, przyznało nagrody dla najlepszych produktów fotograficznych 2007 roku: Najlepsza cyfrowa lustrzanka amatorska: Nikon D40x”
Zastanawiam się jak to Nikon zrobił, że takie badziewie zdobyło tytuł (nasuwają się podejżenia korupcyjne).
Jakie badziewie ?
Nikon D40 jak i D40x to bardzo udane aparaty.
Wcale nie dziwię się ludziom że są takim hitem sprzedaży.
Powody:
- niska cena
- małe wymiary
- polskie przejrzyste menu
- świetne tryby tematyczne
- bardzo dobra automatyka (żadko się myli)
- bardzo dobrej jakości jpg
- bardzo dobrej jakości zdjęcia (łacznie ze szczegółowością) zarówno w przypadku matrycy 6mpix jak i 10Mpix ...
Wady jakie według "was" mają D40 i D40x dla większości kupujących nie mają znaczenia. Bo większość i tak pozostanie przy kicie lub co najwyżej dokupi dodatkowo obiektyw Tele ...
A jakość obrazu z takiego D40 jest nawet lepsza niż z .... D70s ... (mowa o body)
PS. Zastanawiam się jedynie czy Ci którzy tak źle mówią i oceniają D40 lub D40x mieli kiedykolwiek ten aparat w rękach lub czy czasami ich nie "boli" że zapłaci kiedyś za lustrzankę nawet kilka razy więcej i że kiedyś lustrzanka była dla "profesjonalistów" a obecnie lustrzanka dzieki ogromnemu spadkowi cen jest dla każdego ...
i dodatkowo nowsze lustrzanki oferują lepszą jakośc obrazu (szczegółowośc i mniejsze szumy) niż starsze (droższe) lustrzanki ...
I może to boli ...
Ostatnio edytowane przez kaszpir ; 26-07-2007 o 07:17
Skontaktuj się z nami