Zadanie profilera kończy się na podpięciu profilu. Później sprawę przejmuje system zarządzania barwą w aplikacji wyświetlającej.
Szukaj
Zadanie profilera kończy się na podpięciu profilu. Później sprawę przejmuje system zarządzania barwą w aplikacji wyświetlającej.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 15-04-2015 o 16:53
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Tom, możesz w skrócie podpowiedzieć, jak rozpoznać, czy system radzi sobie z tym prawidłowo?
Słynny obrazek "cmm" w powiększeniu wyświetla mi się prawidłowo we wszystkich aplikacjach, ale miniaturka pokazuje błąd (brak zarządzania) - nawet w Bridgu Adobiego :-/ Przyzwyczaiłem się do tego, bo pod OS X, Finder miniaturkę też wyświetla nieprawidłowo.
Trochę bloguję.
Dobrze by było mieć obrazek wzorcowy, np taki: http://monitory.mastiff.pl/popularne...-wzornika.html i porównać plik z wydrukiem w aplikacjach na których Panu zależy.
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
No to mnie zmartwiłeś... Bo akurat chcę pracować na 2 monitorach i sądziłem, że sygnał idzie do monitorów ten sam a to dany monitor decyduje już co i jak wyświetlać, i jak się okno przeciąga z jednego monitora na drugi to profil się zmienia...
Przykładowo, mam ja sobie Apple Cinema Display 23" matowy podpięty przez DVI oraz Eizo CS240 podpięty przez display port. Po weekendzie będę kalibrował ten drugi bo akurat był kupiony z Spyder4Pro i Color Navigatorem. Czyli co, ta cała kalibracja i tak będzie o kant d... rozbić bo PS uruchomiony z pierwszego pulpitu (na applu, tam mam ikonki, menu start itp) mimo otwarcia na drugim pulpicie będzie wyświetlał wszytko z profilem tego applowskiego a nie eizo? W ogóle nie ma sensu pchać się w dwa monitory jeśli są różnych marek i różne modele?
Troche to by była lipa, mam zamiar dużo montować filmów i dwa monitory by mi bardzo ułatwiły życie, przy obróbce zdjęć zresztą też :/
;]
To co mam zrobić mając dwa monitory i chcąc Eizo skalibrować i załadować mu profil pod winde żeby to działało? Mam załadować 1 profil od eizo do obu monitorów żeby system nie musiał nic przeliczać skoro nie potrafi tego zrobić?
;]
A jak podepnę profil od Eizo do obu monitorów to nie będzie ok? Wiadomo że na applowskim będzie kaszana, ale tam mam tylko suwaki, podgląd mam na eizo i tam ma być ok, więc to że załaduję na chwilę zły profil do appla by mi nie przeszkadzało... Zakup drugiego eizo w grę nie wchodzi.
Druga sprawa, jeśli zdecyduję się jednak podpinać profil eizo tylko pod eizo a pod appla nic, to mając ikonki, start i wszystko na applu a eizo jako drugi monitor (obszar rozszerzony) jak zrobić żeby program otwierał mi się na eizo i widział profil eizo? Czyli jak uruchomić aplikację odrazu na 2 monitorze?
;]
Nie będzie. Na jednym wyświetlanie będzie ok. Na drugim też ok, ale przesunięcie obiektu i już kupa.
Profile trzeba podpiąć pod oba.
Normalnie. Aplikacja (najczęściej) otwarta na konkretnym monitorze wyświetla zgodnie z jego profilem. Nie dotyczy aplikacji które mają profil monitora podawany na stałe, np XN View.
Może Pan zrobić test.
1. Odpalić PS i jakiś obrazek testowy. Będzie ok.
2. Przenieść wszystko na drugi monitor. Będzie źle.
3. Zamknąć PS na drugim i otworzyć ponownie. Będzie ok.
Sądziłem, że jak na obydwa wgram ten sam profil to wyświetlanie na applu nie będzie ok, ale będzie to ten sam profil co na Eizo więc nawet jak otworzę program na applu a przesunę na Eizo to system nie będzie musiał nic przeliczać bo profil jest identyczny, więc na eizo wyświetli się wszystko ok. Zwalę sobie kolory na applu, ale tam nie ma podglądu, więc mi to dyndało, byle po przesunięciu na eizo było ok.
Ale popróbuję z tym uruchamianiem odrazu na Eizo, jeśli to kwestia wyłączenia i włączenia programu na tym monitorze to nie jest to duży problem.
Trzecia sprawa - nie wiem czy dobrze robię, ale od zakupu Eizo (jeszcze go nie kalibrowałem bo nic nie obrabiałem) mam na co dzień włączony tryb Adobe RGB a nie sRGB, sRGB jest blady (kolory) a AdobeRGB dobrze nasycony, nie przesycony tylko tak nasycony jak na applu czy poprzednich moich monitorach. Jak oglądam zdjęcia na Eizo z AdobeRGB to są idealnie wyświetlane. Zdziwiło mnie to bo jak czytałem o tym monitorze to na adobe miał być taki cukierkowy przesycony i miało się ten profil stosować wyłącznie do pracy przy rzeczach do druku, żeby poprawnie wyświetlił kolory z CMYKa bo cmyk zawiera się w ARGB, a sRGB powinno się uzywać do przeglądania netu czy pracy przy zdjęciach przeznaczonych na internet..
Jeśli pracowałbym w sRGB musiałbym wszystkie zdjęcia dosycić i to mocno, a przecież wiem że tego nie wymagają bo oglądałem już je na chyba 10 monitorach, ipadzie, macbooku z retiną itp itd. Czemu u mnie domyślny tryb sRGB jest blady zamiast "normalny" a ARGB jest dobry zamiast przesycony?
;]
Skontaktuj się z nami