nie jęczeć, nie kłócić się
fory z nx'ksów wrzucać
nx1000 + fiszka + ja
Szukaj
nie jęczeć, nie kłócić się
fory z nx'ksów wrzucać
nx1000 + fiszka + ja
To ja juz wiem skąd ty taki szybki jesteś na tym rowerzu![]()
.
Ale to przeciez nie wina uzytkownikow Pentaxa - tylko wina jednego z adminow - dla mnie to tak bardziej z lenistwa...latwiej zablokowac tematy niz poczytac - poczyscic i zBANowan (lub dac ostrzezenie)
chaos przeciez nikt sie nie kłoci
Wracajac do Samsunga....kiedy ten NX500 stanieje :P
https://www.youtube.com/watch?v=G6aygu1iOsg
Tak sobie mysle...gdyby jeszcze Sigma zaczela robic swoje szkla pod bagnet NX![]()
Ponieważ jednym ruchem zlikwidowano tam wszystkie tematy o Samsungu - nie tylko o NXach, ale też i np. o EX, o Mini, o Galaxy, robi to nieprzyjemne wrażenie zmasowanej akcji ogólnie anty-Samsungowej.
Teraz, jak widzę, jeden z aktywnych użytkowników "ośmielił się" założyć nowy wątek z pytaniem o to, dlaczego tak się stało, i temat został natychmiast - po 11 minutach - zamknięty przez moderatora i też wrzucony do "rezerwatu".
Jakiś czas temu prezes Sigmy w wywiadzie powiedział oględnie, że raczej nie przewidują produkcji obiektywów do NX. W innym, późniejszym wywiadzie, ani nawet nie zająknął się o Samsungu, natomiast mówił, że jest zapotrzebowanie na obiektywy do Sony E-mount, ale że nie będą przerabiali na to mocowanie żadnych istniejących obiektywów lustrzankowych, bo obiektywy do bezlusterkowców wymagają innego systemu ustawiania ostrości, nie tylko ze względu na napęd, ale na sam sposób ustawiania ostrości - "hunting", niepożądany w lustrzankach, jest niezbędny w bezlusterkowach, gdzie ustawianie ostrości jest kontrastowe albo hybrydowe. To zresztą, jak sądzę, jest powód dla którego lustrzanki tak kiepsko ostrzą w trybie Live View - ich obiektywy nie są do tego dostosowane.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Jak dotąd jednak Sigma wypuściła do NEXów tylko obiektywy 19, 30 i 60 mm ze światłem 2,8 - które prawdopodobnie pochodzą z aparatów Sigma DP i można było ich użyć bez potrzeby projektowania ich całkowicie od nowa. Obiektywy te, choć dobre optycznie, nie są jakoś szczególnie atrakcyjne pod względem ogniskowych i jasności. Z wywiadu wynikało, że Sigma ostrożnie podchodzi do pomysłu angażowania środków w opracowanie innych obiektywów do aparatów bezlusterkowych. Trzeba pamiętać, że Sigma to w gruncie rzeczy stosunkowo niewielka firma "rodzinna", która nie ma za sobą wielkiego zaplecza finansowego i technicznego wielkiego konsorcjum. Z wypowiedzi szefa wynika, że bardzo rozważnie podchodzi do wchodzenia w nowe obszary, które wymagałyby inwestycji, które być może nie zwróciłyby się i stanowiłoby to zagrożenie dla firmy.
Myślę więc, że raczej nie ma co liczyć na obiektywy Sigmy do NXa, skoro nawet w przypadku znacznie popularniejszego NEXa Sigma poszła po linii najmniejszego oporu.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 11-04-2015 o 01:09
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Nie ma miejsca na spekulacje. Puch jak zwykle trzasnal encyklopedyczny wykład i wszystko jasne![]()
Miałem na myśli tych użytkowników , nie zainteresowanych NX, którzy torpedowali wątek oraz administratorów , którzy zamiast zrobić porządek dali ciała.
Przepraszam za przynudzenie, ale jeśli czytają czasem to forum , niech wiedzą, co ludzie o nich myślą.
W tym wątku NX wypowiadają się tylko użytkownicy i osoby zainteresowane. Wszystko gra jak powinno.
Puch udziela nam odpowiedzi na wszystkie pytania natury technicznej a Chaos pokazuje zdjęcia , popierające teorię i pokazujące możliwości systemu.
Mimo braku forum NX, to miejsce tutaj sprawia , że jestem bardziej niż zadowolony
Pozdrawiam
Tych użytkowników nie dało się zdyscyplinować (to były 3 osoby). Poza tym wątków o Samsungach było na forum Pentaksa od zatrzęsienia, pozostał jeden - zresztą na tym forum też jest jeden. Sorry, ale trolling nie jest mile widziany na żadnym forum. Argumentacja moderatorów: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=1179740#1179740.
Mam nadzieję, że na forum Nikoniarzy zwolennicy systemu NX znakomicie się odnajdą się, czego szczerze życzę...
Ostatnio edytowane przez Michu ; 11-04-2015 o 12:39
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Skontaktuj się z nami