Czy nx300 może działać bez baterii (lub z baterią) podpięty do ładowarki USB ?
Wysłane z mojego Nexusa 5
Szukaj
Czy nx300 może działać bez baterii (lub z baterią) podpięty do ładowarki USB ?
asche,
Adaptery do NX-a na C-mount dopiero niedawno pojawiły się w sprzedaży, stąd brak opinii. Prowizoryczne rachunki (j.w.) wskazują, że raczej nie będzie nieskończoności, a ponadto zewnętrzna średnica tego akurat obiektywu może uniemożliwić jego wkręcenie w zagłębiony adapter. Niektóre obiektywy są węższe i być może się to uda.
BaCaaa,
Podłączony do ładowarki, z włożoną baterią działa, tyle, że bateria się wtedy chyba nie ładuje, więc nie bardzo ma to sens. Bez baterii nie działa. Gniazdo USB nie funkcjonuje jak gniazdo zewnętrznego zasilania.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
A wiecie może czy jest zewnętrzny zasilacz do nx300 ?
Ano nie ma, aparat nie ma gniazda zewnętrznego zasilania. Być może można sobie zmajstrować jakiś "samodział", wykorzystując obudowę baterii z wyprowadzonym kablem, ale konstrukcja aparatu nie przewiduje wyprowadzenia takiego kabla z komory baterii (jak to jest w niektórych innych aparatach - odchylana gumowa klapka, otwierająca dziurkę na kabel). NX300 działa z otwartą klapką baterii, więc można i tak, tylko byłoby to trochę niewygodne. Taki "samodziałowy" adapter chyba musiałby mieć też całą elektronikę z akumulatora.
Sony do NEXów i innych zasilanych tym aku aparatów ma taki zasilacz.
W klapce komory aku jest zaślepka, która pozwala wyprowadzić kabel. Może Samsung też ma coś podobnego.
Czyli jakiś elektronik powinien sobie z konstrukcją czegoś takiego poradzić
Takie rozwiązanie z niby-baterią z kablem, przewlekanym przez otwór z odchylaną zaślepką, jest chyba coraz powszechniejsze - mają tak, np. Nikon D7000, Fuji F770, Panasonic TZ25, i pewnie wiele innych aparatów, zamiast stosowanych wcześniej gniazd zasilania zewnętrznego. Prawdopodobnie producenci stwierdzili, że z zewnętrznego zasilania i tak prawie nikt nie korzysta, i mogą oszczędzić na koszcie gniazda i uzyskać trochę miejsca w aparacie.
Niestety, znane mi w miarę nowe Samsungi NX (20, 300, 2000) nie mają takiej zaślepki. Ale można ich używać przy otwartej klapce baterii. A gdzieś na YouTube widziałem filmik instruktażowy, jak zmajstrować coś takiego jak powyżej, tylko już nie pamiętam, do jakiego aparatu. Wspominano tylko, że trzeba koniecznie zachować całą oryginalną elektronikę akumulatora.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
pomocy ! mam taki adapter
http://allegro.pl/adapter-obiektywy-...570450008.html
podłaczyłem do niego Canona 55-250 i po podłączeniu zestawu do NX300 wychodzi komunikat sprawdź obiektyw! co mogżna w takiej sytuacji zrobić ??? czy to przez to ze styki automatyki nie styka sie z niczym i aparat nie wykrywa obiektywu??? no ale jak na włączonym aparacie podpinam adapter z obiektywem to wychodzi ze obiektyw podłączony . proszę o pomoc forumowicze![]()
Po pierwsze, pokrętło trybów aparatu musi być w pozycji A lub M - wszystkie pozostałe tryby wymagają sterowania przysłoną przez aparat, a to niemożliwe.
Po drugie, w aparacie pod bagnetem (tak mniej więcej na godzinie 5) jest stożek, wciskany przez zaczep bagnetu po zamontowaniu obiektywu (lub adaptera) - jest to dla aparatu sygnał, że zamontowano obiektyw. Niektóre adaptery nie wciskają tego stożka całkowicie, albo mały luz powoduje, że minimalne poruszenie adapterem skutkuje wykryciem bądź niewykryciem obiektywu.
to było tak proste że aż wstyd że na to nie wpadłem...całe życie fotografuje A/S/M a akurat włączyłem Manual i taki ZONK wyszedł<puch24> dzięki wielkie...
A tak nawiasem mam NX 300 kupiony 3 miesiące temu...za 1650 z 18-55 3.5-5.6, mam szkło Canona 55-200 4-5.6, Canon 28-80 3.5-5.6 stałkę 50 mm 1.8 i oczko w głowie 28-135 3.5-5.6, do tego polaryzacja Marumi + UV marumi do ocgrony szkła i polaryzacji - zastanawiam się nad zakupem samsungowskiego 30 mm f2 czy przy tym co mam zrobi jakiś szał przez co nie będe chciał używac niczego innego, czytam opinie o nim i są bardzo pozytywne tylko czy warto wydawac ok 800 zł przy tym co mam ? nie robiłem zdjęc nigdy takim szkłem...dlatego pytam
Skontaktuj się z nami