Jest NX500 w Fotojokerze za jedyne 2999,- PLN. Dokładnie 2x tyle, co NX300.
Szukaj
Jest NX500 w Fotojokerze za jedyne 2999,- PLN. Dokładnie 2x tyle, co NX300.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Może troszkę lepsze?
2015-04-11_14-43-30_04110009a_NX300
Parę ruchów suwaczkami w IfranView.
Jak tak ładnie nie umiem. To z kolana pstryknięte 50-200 i wykadrowane.
https://www.dropbox.com/sc/0dm8jp088...ktepwpRXl8gTZa
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
Popieram w całej rozciągłości. Co do zakresu tonalnego, WB w świetle dziennym i kolorków mojego NX-a (NX1100) kładzie na łopatki nie tylko amatorska 8-letnia lustrzanka Nikona, ale nawet RAW-y z równie starego Panasonica LX3. O dziwo, NX natomiast potrafi bardzo dobrze sobie radzić w świetle sztucznym (kolory i naświetlanie). LR nie odpalam z obawy że mi przy przetwarzaniu ponad 30-megowych SRW komp wypali dziurę w stole
Czytałem kiedyś artykuł o klimacie pracy w koreańskich fabrykach AGD/RTV/foto - oni są mentalnie przystosowani do produkcji karabinów raczej niż aparatów, stawiają bardziej na czyste osiągi niż na "to coś" niemierzalne, co sprawia, że fotki wydają się po prostu ładne (patrz np. Canon 600D, też matryca CMOS i mniej zbędnych pikseli).
Ale ten sam irracjonalny upór w "wiedzeniu wszystkiego lepiej niż użytkownik" Samsung przejawia w niektórych innych produktach - modele pralek w których nie można prać w 50 stopniach, tylko albo 40 albo 60, lodówki w których nie można ustawić temperatury +10, tylko co najwyżej +7, telewizory tak płaskie, że żeby mieć wejście SCART trzeba dokupować specjalną przejściówkę...
Ostatnio edytowane przez Jacenty Z. ; 15-04-2015 o 23:30
Na co dzień używam D300 i D7100, ale potrzebuję dodatkowo coś do timelapsów. Mam kilka pytań do użytkowników NX300, bo nigdzie nie mogę znaleźć tych informacji.
1. NX300 ma migawkę mechaniczną czy elektroniczną?
2. Czy w trybie M można robić zdjęcia (wyzwalanie zewnętrznym interwalometrem) z wyłączonym ekranem, żeby oszczędzić baterię?
3. Czy po podłączeniu ładowarki (USB) NX300 można robić zdjęcia i czy wtedy aparat pobiera prąd z ładowarki? Potrzebuję zrobić 500-1000 zdjęć bez poruszenia aparatu.
4. Czytałem, że wężyk spustowy podłącza się do USB. Czy jest możliwe podłączenie równocześnie ładowarki i wężyka?
Panoramy sferyczne, Fotogaleria
Panoramy sferyczne, wycieczki wirtualne
Nikon D300, D7100, Nik18-200VR, Nik70-300VR, Sigma 10-20, Sigma 18-35/1,8
Powiem co wiem:
ad 2. można tyle, że ekranu nie wyłączysz
ad 4. użycie ładowarki wyklucza wężyk (jedno gniazdo USB)
pzdr zyggy
NX300, 12-24, 18-55, 50-200, 30, EOS 550D, i trochę gratów
1. Migawka jest mechaniczna
2. Ekranu nie można wyłączyć, bo jest on jedynym celownikiem
3. Aparat po podłączeniu ładowarki można włączyć i normalnie używać. Pobiera wtedy z zasilacza prąd 0,89-0,92A.
4. Nominalnie nie, ale w sieci można znaleźć układ styków we wtyczce micro USB i być może udałoby się zmajstrować rozgałęźnik z dwoma wejściami micro USB - jednym dla zasilania, drugim dla wyzwalania.
PS. Kup NX500. On, zdaje się, ma wbudowany interwalometr, ominie Cię problem podłączenia dwóch urządzeń do jednego gniazda.![]()
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 16-04-2015 o 21:42
No co?! Daję dobre rady, a Ty się złościsz!![]()
Skontaktuj się z nami