Close

Strona 219 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1191692092172182192202212292693197191219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 181 do 2 190 z 19131
    Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erro Zobacz posta
    No nie wiem, ja słyszałem twierdzenia jakoby w dawnych czasach pro-foto chodzili w garniturach i ewentualnie zabrudzenia soczewek niwelowali oddechem i krawatem.

Mam też takie pytanie, zakładając 1 - 3 dniowy pobyt gdzieś w okolicach alpejskiego 3800mnpm bez dostępu do prądu w temperaturach -5 -> -15 (takie pobożne życzenia) to ile powinno się wziąć baterii oryginalnych żeby dosyć wygodnie aparatem rozporządzać ? Zamienników oczywiście nie biorę pod uwagę bo zachowanie chińskiego phottixa w tatrach pozwalało w d700 zrobić zdjęcie ale już nie starczało mocy na jego zapisanie (err).

I jakieś pomysły obiektywowe ? (mam CV 40, 28-70)
    baterii?? w mrozie ?? tak polecam najmniej 6 szt na jeden dzień ja fotografując w cieple około 25-30 st. zużywałem 3 baterii czasami zaczynałem 4 ... u mnie zamienniki nie wykazują gorszej pracy ....

zasilanie to najsłabsza cecha A7 ... polecam 28-70 tani i dobry

PS. ja mam solara przypinanego do plecaka (lekki) który ładuje taki power bank, a z niego można ładować co tylko się chce ...
    PS. używałem też power banku od telefonu, który ładuje baterię przez A7 to może być nawet lepsze rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 30-03-2015 o 09:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    A7 z kitem.
    Nawet bardzo fajne zdjęcie

Cytat Zamieszczone przez erro Zobacz posta
    Mam też takie pytanie, zakładając 1 - 3 dniowy pobyt gdzieś w okolicach alpejskiego 3800mnpm bez dostępu do prądu w temperaturach -5 -> -15 (takie pobożne życzenia) to ile powinno się wziąć baterii oryginalnych żeby dosyć wygodnie aparatem rozporządzać ? Zamienników oczywiście nie biorę pod uwagę bo zachowanie chińskiego phottixa w tatrach pozwalało w d700 zrobić zdjęcie ale już nie starczało mocy na jego zapisanie (err).

I jakieś pomysły obiektywowe ? (mam CV 40, 28-70)
    Ja bym sobie w góry darował manuale chyba że coś szerokiego gdzie nie trzeba już nic ustawiać po jednym ustawieniu na hiperfokalną i np. f8. Sam raz zabrałem manuala (24mm na apsc) w Tatry (nie mylić z 'z Tatrą' choć skutki byłyby pewnie podobne:P) i się strasznie z tym męczyłem a potem się okazało że i tak część zdjęć jest nieostra bo ze zmęczenia zapomniałem wyostrzyć, ustawiłem złą przysłonę (zapomniałem przestawić) albo nie trafiłem ostrością gdzie trzeba z pośpiechu... Moja wina ale jednak co zmęczenie to zmęczenie, bardzo łatwo wtedy o czymś zapomnieć albo zepsuć idąc na skróty.
    Kit powinien być fajny, przy okazji uszczelniany więc powinien przejść ciężkie warunki Choć dla siebie bym chyba wolał zestaw:
    - voitek 15/4.5 - wspominana hiperfokalna+f6.3-8
    - fe28 - jako relatywnie nieduże i lekkie szkło do ciągłego noszenia na wiszącym aparacie (zamiast kita ale to moje podejście, jak nie przeszkadza na wycieczce ciągle wiszący kit to będzie super rozwiązaniem)
    - e55-210/fe55/dłuższy manual - zapinane raczej okazjonalnie, pierwszy tylko w trybie cropa
    Natomiast na wyprawę życia bym pewnie kupił fe16-35 (i dobrał do tego e55-210 aby mieć lekkie tele ).

Ahmed ciągle łazi z włączonym wifi i gpsem to aparat mu zjada baterie jak szalony, a potem szerzy takie dziwne informacje
    W nexie który ma trochę wyższą wytrzymałość na tych bateriach dwie dziennie mi starczały z zapasem, trzecia na wszelki wypadek jakby jedna się uszkodziła. Przy oszczędnym trybie, z wyłączonym wizjerem (który zjada baterie mocniej), wyłączaniem aparatu jak nie jest używany (pamiętaj o wyłączeniu aktywacji aparatu pilotem bo przy tej funkcji się nie usypia) no i obowiązkowym 'trybie samolotowym' myślę że można się w normalnych warunkach zmieścić w 1.5-2 bateriach dziennie. Natomiast na 3 dni na ciągły mróz sam bym się dodatkowo starał nie wyziębiać aparatu no i tak na wszelki wypadek pod 3 baterie dziennie pewnie by się przydały zamieniając część z nich ewentualnie z bankami pamięci jeśli muszą być oryginały i banki by wyszły taniej (nie wiem na ile ładowań to starcza) i nie były jakoś dużo cięższe.

W czerwcu będę szedł na 4dniową wyprawę po niższych górach, planuję zabrać 5 baterii (bo tyle mam;p) do nexa. A7ki mi się nie chce tachać ze względu na ciężar i dostępność szkieł do obu systemów. Ale to nie jest wyprawa życia i nie nastawiam się na jakieś cuda.

PS. ładowarka słoneczna działa najlepiej jak jest słońce więc nie wiem czy bym z tym ryzykował w góry.

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

wyłączyłem już wifi, a gps jakoś nie mogę znaleźć - nawet jakby zjadał a7 - 2-3 szt. dziennie w normalnych warunkach to na mrozie dolicz jeszcze jedną to na 3 dni i tak trzeba by z 10 szt mieć, a to już jest lekko zabawne
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 30-03-2015 o 11:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    O, ładnie. Najpierw obejrzałem na komórce i pomyślałem "setakie". Dopiero na porządnym monitorze widać, jakie ładne
    Dzięki przed 'Save for Web' wygląda jeszcze lepiej.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Nawet bardzo fajne zdjęcie
    Dzięki. Właśnie wróciłem z Izraela/Jordanii, jak się ogarnę z robotą wrzucę więcej zdjęć.

Moja opinia co do A7 jest taka : za duże i za ciężkie g***, tęsknię za Nex6 Może z FE35 da się z tym podróżować, ale z kitem zdecydowanie nie chciało mi się go zbyt często wyciągać z plecaka. Dla mnie będzie to aparat do podróżowania autem lub zdjeć w plenerze w okolicy, do pozostałych tematów muszę zdecydowanie kupić coś innego.

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    Dzięki przed 'Save for Web' wygląda jeszcze lepiej.

Dzięki. Właśnie wróciłem z Izraela/Jordanii, jak się ogarnę z robotą wrzucę więcej zdjęć.

Moja opinia co do A7 jest taka : za duże i za ciężkie g***, tęsknię za Nex6 Może z FE35 da się z tym podróżować, ale z kitem zdecydowanie nie chciało mi się go zbyt często wyciągać z plecaka. Dla mnie będzie to aparat do podróżowania autem lub zdjeć w plenerze w okolicy, do pozostałych tematów muszę zdecydowanie kupić coś innego.
    zerknij olympusa z naleśnikami - jest mniejszy i to sporo - nie wiem jak waga - ale nie lubię zbyt lekkich aparatów ... ale mi A7 odpowiadał z 35 - kita niezbyt często zakładałem jak się szlajam po bezdrożach ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    wyłączyłem już wifi, a gps jakoś nie mogę znaleźć - nawet jakby zjadał a7 - 2-3 szt. dziennie w normalnych warunkach to na mrozie dolicz jeszcze jedną to na 3 dni i tak trzeba by z 10 szt mieć, a to już jest lekko zabawne
    Tryb samolotowy powinien starczyć też na GPSa.
    Natomiast podróżowanie z czy kupowanie 10 baterii to jest rzeczywiście mało zabawne. Choć z lustrem i tak trzeba by mieć z połowę tego, a ich aku ważyły ze 2 razy tyle co A7kowe więc wagowo wychodzi w sumie na jedno

Na ile ładowań takich akumulatorków starcza bank pamięci? Ile kosztuje i waży taki nieduży?

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

sa różne power banki - ja miałem takie od telefonów komórkowych dodane do nokii za 1 zł - starczył na ładowanie jednej baterii oraz jeszcze na podładowanie drugiej - sprawdziłem to jako ciekawostka ale w necie czytałem już testy dużo wydajniejszych systemów

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...0-000-mah.html

tu jest PB 10000 mAh - czyli tak z 5 razy naładujesz baterię, a cena jest niewielka - sam taki chciałem kupić

Domyślnie

Ja mam taki: http://www.ceneo.pl/27109288#tab=spec i sprawuje się bardzo dobrze.
    Nie ładowałem samych akku do NEX-ów/A7, ale udało mi się naładować 2x NP-FW50, dwa telefony (iPhone4s i LG L9) i doładować mocno osłabiony tablet.

70-200G:

Domyślnie

Hm, waży tyle co 6 akumulatorów sonego

...za to kosztuje tyle co pół.

czj 135/3.5

Domyślnie

mam pomysł na pewną przeróbkę.
    czy ktoś widział z Was może pierścień odwrotnego mocowania 55mm / m42 i wie gdzie kupić?
    standardowy ebay tudzież inne allegro wymiękają

Strona 219 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1191692092172182192202212292693197191219 ... OstatniOstatni