Szukaj
Rdza, szkło i stal
No mi to kadrowanie sprawia jeszcze problemy bo trzeba założyć ten marginesChyba wolę jaśniejsze manualne 50tki na A7.
A nie kusi nikogo loxia 50/2? 35/2 trochę drogawa ale 50tka chyba w miarę rozsądna cenowo jak na coś małego bez przejściówek, z exifem, automatycznym powiększeniem kadru przy ruszeniu pierścienia ostrości, opcjonalnemu wyłączania klikania przysłony, uszczelnienia, no i przede wszystkim zeissowego obrazka?![]()
Huff się o nich obu dośc dobrze wyrażał:
https://www.youtube.com/watch?v=qAsRaUeiR7c
Zresztą zauważyłem u siebie że na A7ce i tak często domykam 50tki do f2 bo mi to starcza... Ciężko uwierzyć że takie ustawienie to teoretycznie odpowiednik 35/1.4 na apsc...
Sam dalej nie wiem do czego mi A7ka najbardziej potrzebna... czy potrzebuję w niej AF? Czy w ogóle potrzebuję lepsze szkła czy po prostu dupkę do pleśniaków?
Dalej mnie trochę drażni posiadanie dwóch aparatów. Ale po 3 miesiącach dalej nie znalazłem dobrego wyjścia z sytuacji, może parę wyjazdów pozwoli coś rozwiązać albo się po prostu przyzwyczaić;p
Stabilizacja zestawu A7II i SEL70200G jest naprawdę wydajna. Nie mam już niestety rąk ze stali, a tak wygląda zdzisiowy rezultat focenia OKD z balkonu:
A7II + SEL70200G, f/4, 1/10 s, ISO6400, robione "z ręki", bez podparcia
Cały kadr:
Crop 100%
AF miał problemy, dopiero włączenie limitera dało w końcu rezultat w postaci poprawnego ustawienia ostrości. Być może ze statywu i ostrząc ręcznie dałoby się uzyskać większą ostrość, ale na mój gust i tak jest zupełnie przyzwoicie (zdjęcie jest też chyba leciutko poruszone).
Chyba się nie zrozumieliśmy
Ale często są to i tak perełkiNie czytałem jeszcze nic złego o tych loxiach oprócz ceny która nie każdemu odpowiada...
Swoją drogą ciekawe czy aparat umie poprawiać jpgi z nich. Wie że to dane szkła. Tylko czy ma jakąś korektę do nich?
Sporo szumu jak na 6400.
Natomiast jak na taki czas stabilizacja wygląda na niezłąA jak by zrobić parę zdjęć w serii to może by się dało i zejść do 1/5s?
Skontaktuj się z nami