Close

Strona 119 z 1914 PierwszyPierwszy ... 19691091171181191201211291692196191119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 19131

Domyślnie

Może o to, by nie odpadło z mocowaniem :P Tak szczerze mówiąc to nie zagłębiałem się w temat tych mocowań, czemu są produkowane te metalowe zamienniki, komuś szkło odpadło od korpusu ??

Żeby nie śmiecić - może ktoś ma ochotę przeczytać recenzję Mitakona na Sony A7: http://www.kubacichocki.pl/moj-blog/...-0-95-recenzja
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Pytanie do użytkowników: jak faktycznie łatwe/trudne jest manualne ostrzenie. Planuje używać jasnych stałej, typu 35 1.2 i do tego powiększenia obszaru ostrzenia, ale czy nie zabiera to wiele czasu ta cała operacja ostrzenia? Boje sie ze z jasnymi stallami bedzie to znacznie wolniejsze niż af?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Tego możesz być pewien - będzie wolniejsze niż AF lub dalmierz.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Hehe, ja dalmierzem wcale nie umiałem ostrzyc / zajmowało mi to dwie godziny z jednej strony ja nie robię żadnych szybkich ujęć, sportowych itd, ale czy to jednak nie bedzie za wolne w codziennym fotografowaniu?

jeszcze jedno pytanie: czy gdy ustawię obszar powiększenia w jakimś konkretnym miejscu, np. prawy górny róg, to po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu, nadal będzie ustawiony tan obszar powiększenia w moim wybranym wcześniej miejscu, czy zostanie "zresetowany" to położenia centralnego?
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 20-01-2015 o 10:12 Powód: łączenie postów
    Mamiya + Sony

Domyślnie

W codziennym fotografowaniu wygodniejsze są szkła z AFem. Natomiast całe masy ludzi bawi się manualami z bezlusterkowcami i dają radę a system sonego ze wspomaganiem ostrzenia ma opinię przyjaznego
    Może są jakieś filmiki na YT jak wygląda powiększenie wycinka kadru i podświetlanie ostrości.

PS.
    Punkt powiększenia w tym co mam się resetuje do środka po resecie aparatu.
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 17-01-2015 o 11:40

Domyślnie

ja oczywiscie widzialem na YT jak to wygląda, ale cały czas bije sie z myslami, czy to jednak nie będzie zbyt niewygodne. na YT jedno, w zyciu drugie
    Mamiya + Sony

Domyślnie

U mnie "punkt ustawiania ostrości" zostaje tam gdzie był (edit: do czasu wyłączenia aparatu) . Co do czasu ostrzenia, zazwyczaj do 2s. Brakuje mi tylko widoku z powiększonym małym fragmentem i widoku całego kadru, peaking moim zdaniem nie zadaje egzaminu.
    Swoją drogą jeżeli nie fotografujesz czegoś co wymaga żylety, to obraz z wizjerze bez powiększenia daje rade (jeżeli chcesz np złapać ludzi w ruchu i nie ma czasu na powiększenia).

Mam jeszcze pewną wątpliwość co do wizjerów a7/r/s. Parę miesięcy temu oglądałem wizjer a7 w sklepie i był mocno widoczny aliasing, w A7s nie widziałem tego efektu. Wizjery raczej są wykonane w tej samej technologii, aczkolwiek obraz z matrycy do podglądu może być nieco inny.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17-01-2015 o 11:53

Domyślnie

Nie mam jeszcze A7, ale z doświadczeń z NEXem-7 jestem na 99.99% pewien, że się zresetuje do centralnego. Czy w lustrzankach tak nie jest?
    Co do czasu, to jak by nie patrzeć i nawet mając wprawę jak nie przymierzając U-Boot, to ostrząc na wycinku musisz wykonać więcej czynności - kliknięcie podświetlenia wycinka, ewentualne przesunięcie go w żądane miejsce, kliknięcie by powiększyć (raz lub dwa), doostrzenie...

PS KH, Dalmierzem Leiki tak ostrzyłeś?

Qubic, zostaje Ci tam, gdzie był po wyłączeniu i włączeniu aparatu?
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 20-01-2015 o 10:12 Powód: łączenie postów
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Masz racje, nie doczytałem - po wyłączeniu idzie na środek.

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    ja oczywiscie widzialem na YT jak to wygląda, ale cały czas bije sie z myslami, czy to jednak nie będzie zbyt niewygodne. na YT jedno, w zyciu drugie
    Też się biłem ale teraz dla mnie to wygodniejsze niż AF w Canonie 5D
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17-01-2015 o 11:56

Domyślnie

do WPKX: tak, dlatego nie kupiłem M9

z tym resetem do centralnego to słabo, w D700 z tego co pamietam pozostaje w tym samym. najwieksza jednak dla mnei zagwozdka to jak szybko nauczę się ostrzyć manualnie...
    czytałem tez, ze przez to ze minimalne powiekszenie to aż x7, obraz w wizjerze mocno się trzęsie i wcale ostrzenie nie jest łatwe...
    Mamiya + Sony

Strona 119 z 1914 PierwszyPierwszy ... 19691091171181191201211291692196191119 ... OstatniOstatni