w x100 masz optyczny tez .. tego nic nie przeskoczy z wyłączeniem analogów i firmy na L
wystarczy chiński adapter - choć zdarzają się lepsze i gorsze ... ale za kilka dolarów warto zaryzykowac
Szukaj
w x100 masz optyczny tez .. tego nic nie przeskoczy z wyłączeniem analogów i firmy na L
wystarczy chiński adapter - choć zdarzają się lepsze i gorsze ... ale za kilka dolarów warto zaryzykowac
Dzięki, ja sobie zdaje sprawę, że do Leici m7, czy nikona fm3a bo te znam, startu żaden cyfrowy wizjer nie ma, ale wydaje mi się, że używane A7 jest w tej chwili najrozsądniejszą cenowo i wielkościowo "ścianka cyfrową" do manualnych obiektywów. Własnie na małym rozmiarze mi zależy, inaczej pewnie wybrał bym starego canona 5d. Z drugiej strony przy statycznych obiektach cyfrowy wizjer w x100 sprawdza mi się znakomicie, zwłaszcza, że używam praktycznie tylko pomiaru punktowego.
Jeszcze mam takie pytanie, jak wygląda lag, czyli opóźnienie wyzwalania migawki A7 w porównaniu do półprofesjonalnych lustrzanek? Niestety w fuji x100 jest to dla mnie trochę problem.
Zastanawiam się nad kupnem używanej A7 lub D600. A7 wygrywa rozmiarem a d600 szkłami które mam i mógłbym użyć. Cały czas się zastanawiam jak wygodne jest ostrzenie z obiektywem manualnym np Samyang 85, da się to opanować z jako taką skutecznością? Na d7000 jest to dość trudne dla mnie. Na początek chciałbym używać Samyanga 85, Tamrona 90 2.8 i dokupić Samyanga 24mm lub 35mm lub 14mm, na droższe zabawki to mnie nie stać. Ma to jakiś sens?
Mam tylko manualne szkła w zakresie od 28 do 200 mm, dość jasne (1.4 - 4.0) i powiem, że powiększenie wycinka kadru, jak równiez peaking - jeśli go opanujesz - bardzo pomaga. Dużo lepiej mi się ostrzy a7 niż na manualnej matówce z klinem w Pentaksie k-7, ale to może ja tak mam. Oczywiście mówimy o dobrych warunkach, bo w ciemności odświeżanie potrafi skutecznie zniechęcić - obraz słabo się odświeża.
Odkurzyłem bloga i wrzuciłem na niego trochę zdjęć z FE 70-200/4 G. Zapraszam:
http://per-analogia.blogspot.com/2015/03/sel70200g.html
Dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze mam takie pytanie. Jak wygląda praca z sony A7 w studiu? Jeżeli ustawiam manualnie ekspozycje na błysk, to jest jakiś myk, żeby widzieć obraz w wizjerze cyfrowym przy świetle pilotów, które jest dużo słabsze niż palników?
Skontaktuj się z nami