Close

Strona 214 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1141642042122132142152162242643147141214 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Które guzik dają Albo inaczej - dają piękne, wielkie tęczowe flary...
    Myślałem że po to ludzie używają pleśniaków, żeby mieć tą dziadowską jakość prawie jak z Holgi/Lomo.

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

no chyba nie ... ja mam m39 i jest fajny ale jak mam ustawiać ostrość kręcąc z i kręcąc i kręcąc to mi obiekt który chce mieć na zdjęciu się starzeje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Które guzik dają Albo inaczej - dają piękne, wielkie tęczowe flary...

Znów Mitakon:

A propos flar, to piękne podaje również Nokton 40 1.4

Domyślnie

Witam, mam pytanie jak wygląda współpraca A7 z manualnymi nikkorami? Czy da się znaleźć przejściówkę, bez soczewki? Pytam bo mam dwa nikkory 35 i 50 ai f2. Miałem nadzieje ze doczekam się cyfrowego fm2, ale coraz mocniej chodzi mi po głowie najtańsza wersja A7 jako cyfrowa ścianka do tych obiektywów. Czy ostrzenie na elektronicznym wizjerze będzie porównywalne jeśli chodzi o komfort do tego na matówce z rastrem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    ja mam m39 i jest fajny ale jak mam ustawiać ostrość kręcąc z i kręcąc i kręcąc to mi obiekt który chce mieć na zdjęciu się starzeje
    Ostrzenie Jupiterem 9 w wersji M39 do Zorki może być niewygodne dlatego, że obiektyw ma w sobie dwa ślimaki o różnym skoku - jeden powoduje wysunięcie do przodu bloku optycznego, a drugi, o mniejszym skoku, przesuwa do przodu tylny pierścień sprzężenia z dalmierzem. Jak obiektyw jest ciasno spasowany i ma gęsty smar, to ciężko pokręcić dwoma ślimakami jednocześnie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Jestem ze swojego jupka zadowolony, on i tak jest do zadań specjalnych a nie codziennej fotografii

Swoją drogą dorwałem kolejną 50tkę, tym razem planara 50/1.8 na bagnet rolleia Tak w ramach testów czy mi ewentualnie loxia mniej więcej przypasuje obrazkiem czy bardziej iść w stronę sonnara 55/1.8. Wyszło mi że warto zawiesić* kilkaset złotych przed zainwestowaniem ponad 3 tysięcy
    Więc teraz tylko czekam na odpowiednie warunki i trochę czasu aby oddać się niepoważnej pasji** tworzenia bokehów z badyli;p
    No i korci mnie zrobić jakiś teścik 50tek bo się ich parę uzbierało***

* bo na odsprzedaży raczej nic nie stracę
    ** do 'poważnych' rzeczy w sumie rzadko używam manuali i w sumie ogólnie A7ki...
    *** takumar 50/1.4, planar 50/1.8, CZJ 50/2.8, porst 55/1.4, porst 55/1.2, canon fd 55/1.2, ruskie makrówki wołna i industar 50/2.8, vivitar macro 55./2.8, e50/1.8 z winietą;p

Domyślnie

Sam jesteś winieta.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    Witam, mam pytanie jak wygląda współpraca A7 z manualnymi nikkorami? Czy da się znaleźć przejściówkę, bez soczewki? Pytam bo mam dwa nikkory 35 i 50 ai f2. Miałem nadzieje ze doczekam się cyfrowego fm2, ale coraz mocniej chodzi mi po głowie najtańsza wersja A7 jako cyfrowa ścianka do tych obiektywów. Czy ostrzenie na elektronicznym wizjerze będzie porównywalne jeśli chodzi o komfort do tego na matówce z rastrem?
    Normalnie wygląda, manuale mają pierścień przysłony więc ustawiasz ostrzysz i tyle, nie ma współpracy z AF-S G bo nie ustawisz f a przejściówki z pierścieniem odpowiednim chyba nie są najtańsze.

Co do ostrzenia - masz peaking czyli podkreślanie kolorem miejsc kontrastowych czyli niby ostrych. W praktyce trzeba się nauczyć gdzie to jest prawdą a gdzie nie. Jednym guzikiem włączasz mocne powiększenie gdzie widać czy jest ostro czy nie, więc teoretycznie jest tak na rastrze.

W złych warunkach oświetleniowych wizjer zachowuje się bardzo słabo.
    Kosmici nieznanej narodowości ukradli lewackie Sony A7 sn: 3980117 oraz Voigtlander Nokton 40 MC sn:8030111 we Wrocławiu

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. A czy wystarczy mi chiński adapter bez soczewki za około 150zł. Obiektyw będzie ostrztyć w pełnym zakresie? Może są jakieś modele które polecacie?
    Czy należy na coś zwrócić szczególna uwagę przy kupnie używanej A7?
    O wizjer w trudnych warunkach się nie martwię, zakładam, ze gorszy od tego z z fuji x100 nie będzie, czy się mylę?

Strona 214 z 1914 PierwszyPierwszy ... 1141642042122132142152162242643147141214 ... OstatniOstatni