Close

Strona 238 z 239 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 371 do 2 380 z 2387

Wątek: D800 Af

kl
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W wielu punktach się zgadzam. A tu gdzie usiłujesz dać wytłumaczenie, że D800 to nie studyjniak - dajesz przykład który potwierdza to co tłumaczę. Przyroda - duze cropy. Zamiast dłuższych tele, albo profi DX (którego aktualnie nie ma w systemie) z bdb wysokim ISO. Prawda jest taka, że nie chcesz wydac kasy na D4 z 400/2.8 czy 600/4, bo patrzysz, że ci sie to nie opłaca (a po drugie nie chce ci się tego nosić).

W tym przypadku moje przykłady nie mają pokazywać, ile można wycisnąć z matrycy a to, że odległość od obiektu była spora (czyli sam obiekt w wizjerze był mały), scena nie była wzorcem dobrego kontrastu a mimo to AF z D800 dał sobie radę i to niemal natychmiast. Gdybym kierował się opiniami z forum męczył bym się nie wiadomo z czym. Bardzo dobrze, że Nikon nie ma w ofercie profi DX, bo i tak bym go nie kupił. Po co mi dwa korpusy (FX i DX), skoro jeden D800 ogrania wszystko.

Co profi DX miałby poprawić tutaj (pełny kadr i crop 100 %) IS0 4000 1/320 s . Bardzo ruchliwy wiewór, bombardujący szyszkami, wysoko na sośnie.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Cena używek D800 jest faktycznie śmiesznie niska, studyjniacy mają raj.
    Kurcze. Po co mi D800 w studio? Ile robi się wielkich plakatów, z ciekawą małą głębią, wykonanych przy świetle z 1 świecy? Zapytam nawet obrazoburczo, po co mi nikonowskie FX (z trudną kolorystyką) w studio i latanie z 70-200, zamiast D2x z 24-70, którym spokojnie da się ogarnąć portret 1 osoby lub zbiorówkę kilku osób, bez zmiany obiektywu. Panie tu jest kolejka. Już czekają noże tokarskie i manekiny z ciuchami XXXL. Kurier stoi w drzwiach z paczkami, trzeba pomyśleć nad nowa promocją, pozycjonować i jeszcze telefon dzwoni. Wg mnie tak wygląda praca w studio. To nie program w TV, tu nie ma 10 asystentów, wielkich przestrzeni i komercyjnych sesji z wielkim budżetem. Ot zwykła orka. Przepraszam, tak wygląda mój małoartsytyczny, małoutalentowany ale za to wolny od tyłowłażenia - pragmatyzm.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Niska cena D800 wynika z tego, że ludzie nie są przygotowani do "spokojniejszej" pracy sprzętem, który stawia wymagania. Kupili, sparzyli się i idą dalej. Nikt nie che przyznać, że to on jest słabym ogniwem przy pracy z D800,
    Bardzo słuszna uwaga. Precyzyjnie nazwałeś zwyczajny sprzętowy onanizm. Czasem jest on mylony z wysoką samooceną własnego intelektu w stosunku do wykazywanej pracowitości. Czytając forum można dojść do wniosku, że najtrudniejsze w fotografii jest ruszenie tyłka.

Domyślnie

Całe sedno tkwi w tym rozkalibrowaniu tego AF, w tej cenie sam bym się nim pobawił
    Jesli są egzemplarze które nie mają tego to tylko sie cieszyć, naprawde fajne body
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

kl
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    Całe sedno tkwi w tym rozkalibrowaniu tego AF, w tej cenie sam bym się nim pobawił
    Jesli są egzemplarze które nie mają tego to tylko sie cieszyć, naprawde fajne body
    Niedawno kupiłem (poprzez to forum) D800 z przebiegiem ponad 200 tys klatek. Aparat był wcześniej w serwisie na kalibracji i wymianie mechanizmu podnoszenia lustra. Oddałem go do serwisu po zakupie. Oględziny wykazały małe pękniecie na listku migawki. Migawkę wymienili (NPS), dali nowe gumy, skasowali 1050 zł. Mam teraz D800 z nową mechaniką i gumami w cenie używanego D700. To nie była jedyna atrakcyjna oferta jaką otrzymałem, po zamieszczeniu ogłoszenia w dziale "Kupię". Albo się człowiek decyduje i robi zdjęcia albo dywaguje.

Domyślnie

Całe sedno tkwi w tym, że parę osób posłużyło za przykład, że wszystkie d800 się rozkalibrowują podczas używania i teraz wszyscy, głównie Ci co nie mieli możliwości popracować nimi rok, dwa, robią "głuchy telefon". Mam dwa D800, skalibrowane przy zakupie, pstrykają kotlety, reklamy, portrety, kręcą filmy. Ostatnie zlecenie ślubne z 14 lutego, właśnie obrabiam, AF trafia perfekt! Nie wierzę, że mam takiego farta, że akurat moje są dobre Fakt potrzeby ustawiania dłuższych czasów potwierdzam, to co w d700 dawało 1/100, 1/125, tu czasem się poruszy i lepiej ustawić 1/160. Nie przeszkadza mi to.
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    Całe sedno tkwi w ...
    Ja tylko powtórzyłem to od dwóch moich kolegów, którym się rozpaćkał AF w D800, przykre
    Ale sporo było narzekań...
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Pierwszy post na forum - witam!

Dość niedawno nabyłem nówkę sztukę D800e. Absolutnie, ale to absolutnie żadnego problemu z AF i to ze szkłami różnej maści: N50 1.8/1.4, S A35 1.4, T16-28 2.8 i kilka innych. Żadnej kalibracji. Albo się jeszcze "nie dotarło", albo trafiłem na świetny egzemplarz. I takich Wam życzę Cudna puszeczka!

Domyślnie

u mnie niedługo będzie 2 lata, jak zajeżdzam D800. Przebieg ponad 20.000 zdjęć. AF działa od początku bardzo dobrze. Testowałem ostatnio tryb AFC na samolotach i to szybkich (F-16) - wszystkie zdjęcia trafione.
    Fakt, że boczne punkty nie są jakoś specjalnie wydajne, lubią się pogubić, zwłaszcza, jak jest ciemno. Fakt, że czasem lepiej dla pewności ustawić krótszy czas, żeby "dmuchając na zimne" uniknąć poruszenia. Nauczyłem się z tym żyć i nie narzekam. ISO używalne jest na tyle wysokie, że na moje potrzeby w zupełności wystarcza.

Za to puszka ma wiele niezaprzeczalnych zalet. Matryca, budowa, funkcjonalność, możliwości... O ile z biegiem czasu nic się nie będzie działo, a na razie się nie zapowiada, to przez długie lata nic lepszego nie będzie mi potrzebnego do szczęścia.

No, może czasem doskwiera waga całego zestawu, co jest upierdliwe na wycieczkach, na zleceniach nie

Domyślnie

dmcreative... Porób trochę zdjęć w trybie seryjnym w AF-C jakichś poruszających się obiektów. To jest, wg mnie, jedyna bolączka tego aparatu. No ale to nie jest puszka reporterska, więc trudno mieć pretensje.
    Ja ciągle katuję swoją 800-tkę, mimo że mam też 810 (z reguły potrzebuję dwóch korpusów gdy jestem w terenie, żeby nie żonglować ciężkim szkłem). Drażni mnie tylko troszkę inna guzikologia i ciut inna kolorystyka zdjęć pomiędzy obydwoma puszkami. Pewnie z czasem dokupię D810 żeby mieć dwa takie same korpusy.
    Byłem jednym z tych, którym AF rozjechał się totalnie po zrobieniu kilkunastu tys. zdjęć. Po kalibracji w serwisie tłukę zdjęcia już drugi rok. Na razie jest ok.
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Sądząc po opiniach niektórych osób które nie mają problemu z AF i na podstawie moich doświadczeń, uważam że problem z AF nie dotyka wszystkich d800 a jedynie niektórych. Z tym że ilość tych problematycznych D800 jest na tyle duża, że wystarczyła aby w internecie powstał mit o tym że wszystkie "osiemsetki" są uwalone. Zakładam że wynika to z tego że większość opinii o prawidłowo działającym AF jest natychmiast kwitowana stwierdzeniem "skoro jeszcze nie masz problemu, to znaczy że zaraz będziesz go miał. a więc też masz uszkodzone d800 tylko jeszcze o tym nie wiesz", natomiast opinie o walniętym AF są powielane, klonowane i mnożone na potęgę (wystarczy prześledzić wpisy na tym forum - ile osób nie mające nigdy D800 cały czas ujada jaka to felerna puszka).

Ja pracuję tylko w trybie AF-C i na żadnym body moim (d2x, d2h, d200, d300, d700), ani pożyczanym (d3s, d3x) nie byłem tak zadowolony a AF jak w mojej d800 (a mam jedno z pierwszych body dostępnych w PL i nigdy nie nie miało naprawianego AF)
    Jedynie pożyczone d4 dawało lepsze rezultaty - zwłaszcza w 24/1.4 przy słabym, bardzo ciepłym świetle i małych kontrastach.

edit:
    a co do poruszeń na dłuższych czasach; to wg tych testów:
    http://blog.kasson.com/?p=6731
    kolosalnej poprawy między d800 a d810 niestety nie ma. Mam nadzieję że niebawem sam przetestuję obie puszki.
    Jak do tej pory w kwestii poruszenia najbardziej przemawia do mnie opinia że winowajcą jest wielkość (i oczywiście konstrukcja) lustra (i komory lustra). W body DX, nawet tych z bardziej gęstą matrycą efekt nie występuję bo lustro jest zdecydowanie mniejsze, lżejsze a więc łatwiej je wytłumić.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 24-02-2015 o 13:54
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ..Ja pracuję tylko w trybie AF-C i na żadnym body moim (....), ani pożyczanym (...) nie byłem tak zadowolony a AF jak w mojej d800 (a mam jedno z pierwszych body dostępnych w PL i nigdy nie nie miało naprawianego AF)
    Mogę się pod tym prawie podpisać tylko wpis musiałby być lekko zmodyfikowany. Bo ja pracuje tylko (no prawie tylko) w trybie AF-S.
    Też mam jedno z pierwszych body, ale po 2 latach dałem do serwisu, gdyż kalibracja szkieł się zmieniała. Na poczatku wszystko było na 0, potem trzeba było zacząć dawać korekcje, stopniowo coraz większe. Ale nie żeby jakieś duże. Co kilka miesięcy nagle wyłapywałem, że szkło musi mieć np korekcje 8, a nie 5. Po serwisie wszystko mam znowu na 0 i po ponad pół roku wszystko nadal na 0. Więc chyba naprawa skuteczna.

Co do poruszeń - skracam czasy. Jestem ciekaw co będzie w 5Ds Canona. Oni mają cichsze kłapanie lustrem, może mają skuteczniejsze tłumienie. Okaże się.

Strona 238 z 239 PierwszyPierwszy ... 138188228236237238239 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów