Wczoraj sobie sprawdziłem a7 z paroma nexowymi szkiełkami, kity i e24 mają bardzo duża winietę za to e50 tylko w narożnikach i można wycropować do ok. 4800x3200 więc ok 15MP z 24, dużo lepszy crop niż 'naturalny' który daje ok 10MP. Poza tym obiektyw jest w miarę ostry nawet na brzegach 'większego' cropa i bardzo ostry w centrum na f1.8. Można też cropować w kwadrat na pełną wysokość, wyjdzie 16MP; stabilizacja działaNa oko ten crop wygląda na pole widzenia z ok. 60-65mm.
Przypomniałem sobie jeszcze o opcji cropowania w aparacie (zoom elektroniczny czy coś tego typu), może by się dało ustawić tak żeby wypluwało od razu docięte do tego cropa.
Wiadomo że jest to bardziej proteza, ogniskowa się też robi dziwna, natomiast mniej pikseli będzie zapisane na większym kawałku matrycy niż na apsc więc jakość powinna być lepsza, a przy f1.8 narożniki są często średnio istotne;p Do większej GO na pełnej klatce mam zawsze manuale...
Natomiast nie doceniłem jak się człowiek przyzwyczaił do 50tek na apsc, brakuje mi tych 'nijakich' 75mm, człowiek nauczył się przez lata kadrować tym polem widzenia, chyba trzeba będzie się przestawić, z tym że z takich w miarę niezłych tele manualnych o ogniskowej w przedziale 75-90mm na ff to chyba nie ma zbyt wiele w normalnej cenie... Wiele z nich kosztuje tyle co nowoczesne systemowe 85/1.8 z AFem (używki). Poza jupiterem 85/2 czy jednak sporym samyangiem 85/1.4 chyba nie ma wielkiego wyboru?
Niby są plotki o zeissowym FE85/1.4 ale on będzie pewnie kosztować pod 5000zł... Gdyby jeszcze ten sprzęt nie tracił tyle wartości to by było pół biedy z 'inwestowaniem' dla entuzjasty który tym raczej nie zarabia, a chciałby się pobawić![]()
Szukaj

Skontaktuj się z nami