Close

Strona 121 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21711111191201211221231311712216211121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 19131

Domyślnie

Wczoraj sobie sprawdziłem a7 z paroma nexowymi szkiełkami, kity i e24 mają bardzo duża winietę za to e50 tylko w narożnikach i można wycropować do ok. 4800x3200 więc ok 15MP z 24, dużo lepszy crop niż 'naturalny' który daje ok 10MP. Poza tym obiektyw jest w miarę ostry nawet na brzegach 'większego' cropa i bardzo ostry w centrum na f1.8. Można też cropować w kwadrat na pełną wysokość, wyjdzie 16MP; stabilizacja działa Na oko ten crop wygląda na pole widzenia z ok. 60-65mm.
    Przypomniałem sobie jeszcze o opcji cropowania w aparacie (zoom elektroniczny czy coś tego typu), może by się dało ustawić tak żeby wypluwało od razu docięte do tego cropa.
    Wiadomo że jest to bardziej proteza, ogniskowa się też robi dziwna, natomiast mniej pikseli będzie zapisane na większym kawałku matrycy niż na apsc więc jakość powinna być lepsza, a przy f1.8 narożniki są często średnio istotne;p Do większej GO na pełnej klatce mam zawsze manuale...

Natomiast nie doceniłem jak się człowiek przyzwyczaił do 50tek na apsc, brakuje mi tych 'nijakich' 75mm, człowiek nauczył się przez lata kadrować tym polem widzenia, chyba trzeba będzie się przestawić, z tym że z takich w miarę niezłych tele manualnych o ogniskowej w przedziale 75-90mm na ff to chyba nie ma zbyt wiele w normalnej cenie... Wiele z nich kosztuje tyle co nowoczesne systemowe 85/1.8 z AFem (używki). Poza jupiterem 85/2 czy jednak sporym samyangiem 85/1.4 chyba nie ma wielkiego wyboru?
    Niby są plotki o zeissowym FE85/1.4 ale on będzie pewnie kosztować pod 5000zł... Gdyby jeszcze ten sprzęt nie tracił tyle wartości to by było pół biedy z 'inwestowaniem' dla entuzjasty który tym raczej nie zarabia, a chciałby się pobawić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Natomiast nie doceniłem jak się człowiek przyzwyczaił do 50tek na apsc, brakuje mi tych 'nijakich' 75mm, człowiek nauczył się przez lata kadrować tym polem widzenia, chyba trzeba będzie się przestawić
    Hahaha, coś w tym jest, u mnie DXowe 30/1.4 głównie leżało nieużywane, nie pasuje mi ten kąt widzenia
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

ikit,
    A czy A7 nie ma automatycznego (albo ręcznego) przełączenia na format APS-C po podłączeniu takiego obiektywu?

Domyślnie

kurcze, gdzieś widziałem taki wątek, ale nie wiem gdzie: szukam taniego małego szerokiego szkła do A7s. Docelowo będę brał Voigtlandera 15, ale w tym momencie potrzebuję coś taniego, do około 20mm, najchętniej coś koło 500zł. ma ktoś jakieś pomysły - preferuje manuale.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Zenitar 16mm Tyle że to fisz.
    Używane smyangi 14mm można wyrwać za jakieś 800zł, ale to już nie jest specjalnie małe.

Domyślnie

A w docelowym voitku nie będzie Ci przeszkadzać karmazynowa winieta?
    NIKON forever

Domyślnie

no samyangi są wielkości stodoły ja raczej szukam czegoś małego, może być stare, używane, byle w miarę tanie. coś w klimatach hexanona 40 1.8 za którego dałem całe 100 PLN w lato kupię sobie docelowy obiektyw, to ma być tak na przeczekanie.

odnośnie fioletowego zafarbu, z tego co się orientowałem, na a7s jest znacznie lepiej w porównaniu z a7.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 21-01-2015 o 09:00 Powód: łączenie postów
    Mamiya + Sony

Domyślnie

chyba, że tak. Gdzieś czytałem, też że ma na to upakowanie pikseli. Ponoć najgorzej jest na 7r
    NIKON forever

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    no samyangi są wielkości stodoły ja raczej szukam czegoś małego, może być stare, używane, byle w miarę tanie. coś w klimatach hexanona 40 1.8 za którego dałem całe 100 PLN w lato kupię sobie docelowy obiektyw, to ma być tak na przeczekanie.
    Mam gdzieś w domu Hexara AR 28/3.5, jak potrzebujesz tymczasowo to mogę wypożyczyć, FT-1 leży nieużywana w szafce, mogę się na te parę miechów rozstać ze szkłem.
    Sprawdzę w domu jeszcze ale to na 99% to szkło jest.
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

tak, najgorzej jest na 7r. upakowanie pikseli to jedno, natomiast w 7s mieli coś zrobić z tymi mikrosoczewkami, ale nie wiem czy to prawda. efekt na tyle co widziałem jest taki, że jest ok.

Cytat Zamieszczone przez thorcik Zobacz posta
    Mam gdzieś w domu Hexara AR 28/3.5, jak potrzebujesz tymczasowo to mogę wypożyczyć, FT-1 leży nieużywana w szafce, mogę się na te parę miechów rozstać ze szkłem.
    Sprawdzę w domu jeszcze ale to na 99% to szkło jest.
    wielkie dzięki thorcik natomiast ja szukam bardziej czegoś do maks ~20mm. jesli nie znajdę, to na pewno się zgłoszę
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 21-01-2015 o 09:00 Powód: łączenie postów
    Mamiya + Sony

Strona 121 z 1914 PierwszyPierwszy ... 21711111191201211221231311712216211121 ... OstatniOstatni