Close

Strona 21 z 1914 PierwszyPierwszy ... 11192021222331711215211021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    7R ma 1/8000, ISO 100, a i ND na obiektywie f/1.0-1.5 nie będzie przeszkadzał
    A nie ma też sztucznego ISO50 które by dało kolejną działkę?
    Apropo filtrów to zastanawia mnie kiedy wpadną na pomysł żeby zrobić aparatowy filtr połówkowy działający na zasadzie bracketingu - robiący 2 zdjęcia o różnych ekspozycjach i ich sklejenia w mniej więcej zadanej linii, z wygładzeniem itp. Z panoramami aparaty potrafią skleić kilkanaście zdjęć często bez błędów. Taka funkcja w aparacie miałaby sporo zalet nad zwykłą połówką, począwszy od dowolnej rozpiętości ekspozycji między jaśniejsza i ciemniejszą częścią, przez dowolne ustawienie elektronicznej linii kadru, możliwości użycia go z każdym szkłem (w tym takim któremu nie da się założyć filtra, fisheyeach, obiektywach z rotującym frontem), pomniejszenie bagażu (głównie w przypadku cokinów), do nieraz sporych oszczędności finansowych;] No i taki filterek się też nie brudzi, nie rysuje, nie trzeba go zakładać, nie wpada z boku światło, sam się nie obraca, zawsze jest pod ręką... Wiadomo że technika 'dwa-zdjęcia' ma minusy np. jak coś się szybciej porusza ale taka opcja myślę że byłaby ciekawa

Domyślnie

A mnie ciekawi jak będzie się rozwijała szklarnia tego systemu.
    W tej chwili jest to zwykła bryndza.

Domyślnie

Iso 50 takze jest.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    A mnie ciekawi jak będzie się rozwijała szklarnia tego systemu.
    W tej chwili jest to zwykła bryndza.
    Nie da się ukryć, ale dla tych co mają worek "innosystemowych" szkieł jest to aparat marzenie(do zabawy, ale przecież głównie o fun tu się rozchodzi).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A nie ma też sztucznego ISO50 które by dało kolejną działkę?
    Apropo filtrów to zastanawia mnie kiedy wpadną na pomysł żeby zrobić aparatowy filtr połówkowy działający na zasadzie bracketingu - robiący 2 zdjęcia o różnych ekspozycjach i ich sklejenia w mniej więcej zadanej linii, z wygładzeniem itp. Z panoramami aparaty potrafią skleić kilkanaście zdjęć często bez błędów. Taka funkcja w aparacie miałaby sporo zalet nad zwykłą połówką, począwszy od dowolnej rozpiętości ekspozycji między jaśniejsza i ciemniejszą częścią, przez dowolne ustawienie elektronicznej linii kadru, możliwości użycia go z każdym szkłem (w tym takim któremu nie da się założyć filtra, fisheyeach, obiektywach z rotującym frontem), pomniejszenie bagażu (głównie w przypadku cokinów), do nieraz sporych oszczędności finansowych;] No i taki filterek się też nie brudzi, nie rysuje, nie trzeba go zakładać, nie wpada z boku światło, sam się nie obraca, zawsze jest pod ręką... Wiadomo że technika 'dwa-zdjęcia' ma minusy np. jak coś się szybciej porusza ale taka opcja myślę że byłaby ciekawa
    Natywne ISO 100 jest niższe od lajczanego natywnego ISO 160, do tego migawa 1/8000 vs 1/4000 w kropku.

Co do połówki - ja się zastanawiam, dlaczego nie da się kleić bracketingowanych, 32bitowych HDRAW, które można by było powoływać wedle własnego widzimisia, ale połówka również by nie zawadziła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Więc ideałem byłoby pełnoklatkowe body z uniwersalnym bagnetem (jak E), LV, dobrym elektronicznym wizjerem... i dalmierzem.
    Było kiedyś (prawie) takie coś... Alpa się nazywało. Robili to Górale, ci od zegarków, banków i czekoladek.
    Zdecydowanie pełnoklatkowe , z lustrem i dalmierzem, a odległość obiektyw-błona poniżej 40 mm pozwalała przez przejściówki podłączyć dowolny obiektyw od dowolnej lustrzanki.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Zrobiłem porównanie najwyższych ISO, scena jest kontrastowa więc można ocenić także spadek DR. Sony A7 + 28-70mm, wszystkie dane w exifach. Pierwsza seria z normalnym odszumianiem, druga z wyłączonym.

Paczka zdjęć: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...20-%20szum.zip
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Zrobiłem porównanie najwyższych ISO, scena jest kontrastowa więc można ocenić także spadek DR. Sony A7 + 28-70mm, wszystkie dane w exifach. Pierwsza seria z normalnym odszumianiem, druga z wyłączonym.

Paczka zdjęć: https://dl.dropboxusercontent.com/u/...20-%20szum.zip
    Marcin, dzięki. Niemniej nie uniknąłeś pewnego błędu - nie rób próbek wysokiego iso skracając czas, bo to daje jakąś wiedzę tylko dla procenta zastosowań typu sport halowy. Lepiej wrzuć dwa obrazki - np. z Twojego nexa i A7 dla tej samej, gównianie naświetlonej sceny, przy czasach które pozwolą Ci utrzymać obraz z ręki.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Marcin, dzięki. Niemniej nie uniknąłeś pewnego błędu - nie rób próbek wysokiego iso skracając czas, bo to daje jakąś wiedzę tylko dla procenta zastosowań typu sport halowy. Lepiej wrzuć dwa obrazki - np. z Twojego nexa i A7 dla tej samej, gównianie naświetlonej sceny, przy czasach które pozwolą Ci utrzymać obraz z ręki.
    Prawda, dzięki za uwagę. W warunkach "normalnych" faktycznie wiecej powie taki test, jak mówisz. W każdym razie szumy widać, może komuś taki test OKD się przyda.
    to be a rock and not to roll

Strona 21 z 1914 PierwszyPierwszy ... 11192021222331711215211021 ... OstatniOstatni