A nie ma też sztucznego ISO50 które by dało kolejną działkę?
Apropo filtrów to zastanawia mnie kiedy wpadną na pomysł żeby zrobić aparatowy filtr połówkowy działający na zasadzie bracketingu - robiący 2 zdjęcia o różnych ekspozycjach i ich sklejenia w mniej więcej zadanej linii, z wygładzeniem itp. Z panoramami aparaty potrafią skleić kilkanaście zdjęć często bez błędów. Taka funkcja w aparacie miałaby sporo zalet nad zwykłą połówką, począwszy od dowolnej rozpiętości ekspozycji między jaśniejsza i ciemniejszą częścią, przez dowolne ustawienie elektronicznej linii kadru, możliwości użycia go z każdym szkłem (w tym takim któremu nie da się założyć filtra, fisheyeach, obiektywach z rotującym frontem), pomniejszenie bagażu (głównie w przypadku cokinów), do nieraz sporych oszczędności finansowych;] No i taki filterek się też nie brudzi, nie rysuje, nie trzeba go zakładać, nie wpada z boku światło, sam się nie obraca, zawsze jest pod ręką... Wiadomo że technika 'dwa-zdjęcia' ma minusy np. jak coś się szybciej porusza ale taka opcja myślę że byłaby ciekawa![]()
Szukaj

Skontaktuj się z nami