Close

Strona 120 z 1914 PierwszyPierwszy ... 20701101181191201211221301702206201120 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 19131

Domyślnie

Owszem, przy dłuższych szkłach to problem. Za to dłuższymi łatwiej znaleźć punkt ostrości.
    Jeśli miałeś problem z jednym z najlepszych dalmierzy, to możesz mieć jakąś dyscośtam i rady na to nie ma...
    A na trzęsący obraz pomoże chyba stabilizacja w A7II.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Z podświetleniem ostrych elementów jest kilka tricków które pomagają w razie czego.
    - jak jest duża GO (wysoka przysłona/ostrzenie na nieskończoność/szeroki kąt) to podświetlenie nie ma sensu, można sobie pod guzikiem podpiąć jej wyłączanie, wtedy lepiej operować odległością przy pierścieniu obiektywu i ustawiać sobie hiperfokalną/nieskończoność.
    - jak GO jest mała to można włączyć tryb zdjęć cz-b i podświetlenie będzie lepiej widoczne. Jpg wyjdzie cz-b, więc trzeba wtedy używać oczywiście zapisu jpg+raw
    - trzeba sobie zobaczyć które podświetlenie pasuje najlepiej do naszego szkła (minimalne zazwyczaj starcza), w razie czego można włączyć +1-3 do ostrości albo zwiększyć kontrast - na jpgu i w wizjerze będzie ostrzej i podświetlenie też lepiej działa
    - do ostrzenia tylko z zarysem trzeba i tak wprawy - trzeba przejechać zarysem trochę za punkt który chcemy mieć ostry, wrócić i doostrzyć, trzeba się nauczyć w którym miejscu ostrego obiektu powinien być podświetlony zarys (bo zazwyczaj pokazuje trochę więcej niż to co uznajemy za ostre), wtedy to będzie szybsza metoda od powiększenia wycinku. Ale to tylko narzędzie i wymaga nauczenia a ludziom się nie chce. No i nie daje 100% pewności trafienia jak powiększenie wycinka. Zależy co jest dla nas ważniejsze

Ale to wszystko już było chyba napisane.

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    do WPKX: tak, dlatego nie kupiłem M9

z tym resetem do centralnego to słabo, w D700 z tego co pamietam pozostaje w tym samym. najwieksza jednak dla mnei zagwozdka to jak szybko nauczę się ostrzyć manualnie...
    czytałem tez, ze przez to ze minimalne powiekszenie to aż x7, obraz w wizjerze mocno się trzęsie i wcale ostrzenie nie jest łatwe...
    Na apsc 135mm to do ostrzenia manualnego była taka granica że się dało na powiększeniu ostrzyć ręcznie w trybie zombi. Na ff i to z wizjerem który daje dodatkowe podparcie aparatu 135mm na powiększeniu powiększenia (x11.7) da się spokojnie ustawiać ostrość
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 20-01-2015 o 10:12 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ja mam kilogramowe szkło, a czemu ?
    Chciałem zapytać, jakie są wrażenia z obsługi aparatu przy 1kg obiektywie przy użyciu adapteru (EF/E, M42/E, AI/E). Wtedy środek ciężkości dość mocno się przesuwa, więc jestem ciekaw jak się w takiej konfiguracji takim aparatem operuje.

W sumie dowiem się osobiście w lutym, więc można to pytanie zignorować

Domyślnie

Ergonomia zerowa, ale coś za coś.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Jak ktoś używa jpgów to zrobiłem 2 testy z A7ki - pierwszy jaki wpływ na zdjęcia ma odszumianie i drugi jaki wpływ na zdjęcia ma ustawiona jakość zapisu jpgów
    (posty 63 i 67)
    http://klubkm.pl/forum/showthread.ph...87#post1691487

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Może o to, by nie odpadło z mocowaniem :P Tak szczerze mówiąc to nie zagłębiałem się w temat tych mocowań, czemu są produkowane te metalowe zamienniki, komuś szkło odpadło od korpusu ??
    Gdzieś kiedyś czytałem, że stosowanie plastikowych bagnetów w aparatach i obiektywach jest całkowicie celowe i spowodowane nie tylko oszczędnością na produkcji samego mocowania, a pełni także funkcję swego rodzaju "strefy zgniotu", zwłaszcza w przypadku tańszych i lżej zbudowanych korpusów i obiektywów. W razie upadku, uderzenia, łamie się najtańsza i najłatwiejsza do wymiany część obiektywu czy korpusu - bagnet czy jego zaczepy. Bardzo solidny bagnet zakotwiczony w "lekkim" korpusie obiektywu czy aparatu spowodowałby poważne uszkodzenia tego, do czego jest zamocowany.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

No dzisiaj sie zdecydowałem i kupiłem a7s. Pierwsze wrażenia super - jak zawsze przy zakupie nowej zabawki z czarnym hexanonem wyglada super.
    Teraz zacznie sie szukanie must-have szkieł i innych zabawek

Ostrzenie super miodzio
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Dobry wybór, przy "szerokich" pleśniakach ta matryca powinna mniej winietować.

Domyślnie

Gratuluję i ja znakomitej decyzji. Szeroki wybór starych, świetnych szkieł, w tym z systemu L. "M" stoi otworem...

Domyślnie

powiem Wam, że aparat na serio fajny. Nawet żona powiedziała, że to pierwszy, który jej się podoba, zarówno wizualnie jak i funkcjonalnie
    Hexanon 40 1.8 okazał się super szkłem jak na początek. Poprzednio kupiłem go do NEX5'ki i wcale nie używałem. Szkoda tylko, że adapter sony-konica nie jest mniejszy. Jak ktoś ma jakieś pytania, śmiało

czy jest może ktoś z Wawy/okolic, kto posiada któregoś z Voigtlanderów 15mm / 35mm 1.2 / 40mm 1.4 bądź Minoltę/Konice 57/58 1.2 i chciałby się spotkać na przysłowiowe "macanko" sprzętu?
    Mamiya + Sony

Strona 120 z 1914 PierwszyPierwszy ... 20701101181191201211221301702206201120 ... OstatniOstatni