Metabones IV, AF-em bym tego nie nazwał, bardziej wspomagający MF. Podpinam 24 / 50L / 100mm 2.0, pomijając drobne problemy z ostatnim jestem bardziej niż zadowolony.
Szukaj
ekhm... a po której stronie pierścienia ostrości szkła sonego mają nieskończoność ? Tak jak nikon czy normalnie ?
Szkoda że tak słabo ze szklarnią, a kupowanie jeszcze adapterów dla własnych szkieł to przesada.
Seria A7/R/s itd. bardzo fajna i kierunek bardzo przyszłościowy, jak będą porównywalne szkła i ceny z C i N to kupuję.
Dlaczego C i N nie zrobili jeszcze bezlusterkowca FF? Szkła do FF już mają.
Nie maja zadnych szkiel zrobionych na maly flange distance.
Sony też ma szkła na FF, całą masę, korzystaj![]()
C/N miałyby słabszy start z bezlustrami. Do A7ek można chociaż podłączyć cały bagnet A przez laea ale te lepsze adaptery korzystają z technologii półprzepuszczalnego lustra której C/N nie mają, a sony sobie nad tym pracowało przy całej serii aparatów SLT. Więc C/N bezlustra miałyby tyle szkieł ile by firmy wypuściły, czyli pewnie nie więcej niż sony naraz czyli ok. 5 na rok, a że sony wcześniej zaczęło to będą cały czas 2-3 kroki do w tyłu. No chyba że wydadzą naraz np. 10-15szkieł w co wątpię, bo trzeba podgrzewać atmosferę, nakręcać ludzi, puszczać plotki, niech gonią króliczki, a no i musieliby pewnie przerzucić część zasobów od luster powodując tym oburzenie wiernych fanów że zaniedbują tę gałąź i zaczęłoby się wieszczenie końca luster jakby te dwie firmy zaczęły kombinować, załamanie cen szkieł do ich luster, krótko mówiąc apokalipsa;p Więc na razie są w dziwnej sytuacji - z jednej strony powinni szybko nadrabiać straty, a z drugiej nie mogą bo mają swoją mocną gałąź.
Ja mam kilogramowe szkło, a czemu ?
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Skontaktuj się z nami