Szukaj
Nie ma czegoś takiego jak piwo pszeniczno-drożdzowe
Przy warzeniu praktycznie każdego rodzaju piwa stosuje się drożdże.
To zwykły ciemny lager i wcale nie jest czarny. Czarna jest tylko etykieta bo piwo ma z reguły rubinowy lub wpadający w brąz.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 13-01-2015 o 13:40
Tak tylko dla przypomnienia,
Panowie, nie znam sie na produkcji piw,
podaje link do niemieckiego Paulaner
Z zakładki "Produkte" -> "Weißbier-Familie" możecie zobaczyć rodzaje piw
Jeżeli tłumacząc na j.polski będzie
"Weißbier" -> piwo pszeniczne
"Hefe" -> drożdże
Napisałem pszeniczno-drożdzowe a jak to prawidłowo jest lub powinno być przetłumaczone to nie wiem, dlaczego w rodzinie piw pszenicznych w nazwie dodają "drożdże czy cytryna" to się mogę tylko domyślić ze chodzi o dodatkowy posmak
Jeżeli chodzi o roznice piwo ciemne a czarne, chodzi o intensywność koloru, na pewno tez składników i smaku
tak jak napisal Borat1979tak jest z piwem ciemnym a czarne jest jak kawa albo cola.Czarna jest tylko etykieta bo piwo ma z reguły rubinowy lub wpadający w brąz.
podane przeze mnie piwo czarne Köstritzer Schwarzbier na zdjęciu ma odblaski i wydaje sie przezroczyste a w rzeczywistości nalałem do szklanki to nawet po przybliżeniu do świeczki nie przechodził blask świecy, jest krystaliczne ( nie mętne) ale jeszcze intensywniejsze jak Pepsi czy coca-cola.
Zaatakowaliście mnie jakbym coś zrobił
![]()
Ostatnio edytowane przez .:Gerard:. ; 13-01-2015 o 15:15
Weissbier, weizen to jasne pszeniczne, hefeweizen także, tylko tutaj zwrot hefe jest dodany bo ten rodzaj jest niefiltrowany i występuje w nim drozdzowy osad. Ot cala różnica.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
Nie wyszło na Twoje. Bo hefeweizen tez ma drożdże, ale po filtracji nie ma drożdżowego osadu.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
Słuchajcie, kiedyś było piwo pasteryzowane i niepasteryzowane a dzisiaj w tablicy Mendelejewa brakuje kilku rodzajów gatunków piw.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 14-01-2015 o 10:19 Powód: Pis. ("rodzai")
Tu masz wiekszosc piwnych gatunkow: https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...a4bef.jpg?8482
.
A nie mówiłem
kiedyś się wchodziło do sklepu,
poproszę piwo, poproszę wino, a dzisiaj zanim przejdę jeden z kilkunastu rzędów to się zmęczę i wraz biorę na chybił trafił bo i tak nic nie znam, a przeglądam i czytam z naklejki jakbym z wyczytania roku powstania firmy poznał smak.![]()
Skontaktuj się z nami