Close

Strona 311 z 364 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 101 do 3 110 z 3638

Wątek: co pijecie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:Gerard:. Zobacz posta
    Prosto z lodówki, następne piwo jakie kupie nie będzie ciemne tylko czarne, bez drożdży, ciemny Weißbier jest do wypicia ale nie mogę na ten smak zaskoczysz.
    oczywiście zdjęcie znalezione w necie.

Piwo bez drozdzy?
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Piwo powyżej jest ciemne, pszeniczno-drożdżowe.
    Nie ma czegoś takiego jak piwo pszeniczno-drożdzowe

Przy warzeniu praktycznie każdego rodzaju piwa stosuje się drożdże.

a to piwo czarne
    To zwykły ciemny lager i wcale nie jest czarny. Czarna jest tylko etykieta bo piwo ma z reguły rubinowy lub wpadający w brąz.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 13-01-2015 o 13:40
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Tak tylko dla przypomnienia,
    Panowie, nie znam sie na produkcji piw,
    podaje link do niemieckiego Paulaner

Z zakładki "Produkte" -> "Weißbier-Familie" możecie zobaczyć rodzaje piw

Jeżeli tłumacząc na j.polski będzie

"Weißbier" -> piwo pszeniczne
    "Hefe" -> drożdże

Napisałem pszeniczno-drożdzowe a jak to prawidłowo jest lub powinno być przetłumaczone to nie wiem, dlaczego w rodzinie piw pszenicznych w nazwie dodają "drożdże czy cytryna" to się mogę tylko domyślić ze chodzi o dodatkowy posmak

Jeżeli chodzi o roznice piwo ciemne a czarne, chodzi o intensywność koloru, na pewno tez składników i smaku
    tak jak napisal Borat1979
    Czarna jest tylko etykieta bo piwo ma z reguły rubinowy lub wpadający w brąz.
    tak jest z piwem ciemnym a czarne jest jak kawa albo cola.
    podane przeze mnie piwo czarne Köstritzer Schwarzbier na zdjęciu ma odblaski i wydaje sie przezroczyste a w rzeczywistości nalałem do szklanki to nawet po przybliżeniu do świeczki nie przechodził blask świecy, jest krystaliczne ( nie mętne) ale jeszcze intensywniejsze jak Pepsi czy coca-cola.

Zaatakowaliście mnie jakbym coś zrobił
    Ostatnio edytowane przez .:Gerard:. ; 13-01-2015 o 15:15

Domyślnie

Jeżeli tłumacząc na j.polski będzie

"Weißbier" -> piwo pszeniczne
    "Hefe" -> drożdże

Napisałem pszeniczno-drożdzowe a jak to prawidłowo jest lub powinno być przetłumaczone to nie wiem, dlaczego w rodzinie piw pszenicznych w nazwie dodają "drożdże czy cytryna" to się mogę tylko domyślić ze chodzi o dodatkowy posmak
    Wszystkie piwa mają w składzie drożdże wiec ten dopisek nie ma żadnego znaczenia. Tym bardziej w piwach pszenicznych, które są niefiltrowane i każde ma osad drożdżowy.

Zaatakowaliście mnie jakbym coś zrobił
    To po prostu dyskusję więc bez przesady z tym najeżdżaniem
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Weissbier, weizen to jasne pszeniczne, hefeweizen także, tylko tutaj zwrot hefe jest dodany bo ten rodzaj jest niefiltrowany i występuje w nim drozdzowy osad. Ot cala różnica.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    zwrot hefe jest dodany bo ten rodzaj jest niefiltrowany i występuje w nim drozdzowy osad. .
    Ot, to ta (jest) różnica, wyszło na moje

Domyślnie

Nie wyszło na Twoje. Bo hefeweizen tez ma drożdże, ale po filtracji nie ma drożdżowego osadu.
    .

Domyślnie

Słuchajcie, kiedyś było piwo pasteryzowane i niepasteryzowane a dzisiaj w tablicy Mendelejewa brakuje kilku rodzajów gatunków piw.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 14-01-2015 o 10:19 Powód: Pis. ("rodzai")

Domyślnie

Tu masz wiekszosc piwnych gatunkow: https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...a4bef.jpg?8482
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Tu masz wiekszosc piwnych gatunkow: https://cdn.shopify.com/s/files/1/02...a4bef.jpg?8482
    A nie mówiłem
    kiedyś się wchodziło do sklepu,
    poproszę piwo, poproszę wino, a dzisiaj zanim przejdę jeden z kilkunastu rzędów to się zmęczę i wraz biorę na chybił trafił bo i tak nic nie znam, a przeglądam i czytam z naklejki jakbym z wyczytania roku powstania firmy poznał smak.

Strona 311 z 364 PierwszyPierwszy ... 211261301309310311312313321361 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów