Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: Sony FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ryan Zobacz posta
    Przy 6mpix matrycach było dokładnie to samo, inny filtr AA i inne algorytmy obróbki danych z matrycy (odszumianie) i pomimo podobnych/identycznych matryc różne aparaty dawały różny poziom detali i szumów. Wystarczy porównać zdjęcia z D50 czy KM7D a z D70. Śmieszy mnie tylko to, że wtedy D70 dawał najostrzejsze zdjęcia, niestety z większymi szumami to na forum KM był krytykowany za wielkie szumy, a np. w KM7D trzeba wyostrzanie w body włączać i to było OK. Teraz gdy sytuacja jest odwrotna i np. Alfa100 ma więcej detali ale i większe szumy to nagle jest na forum KM/Sony najlepszym aparatem, a D80 i D200 robią mydło i nie da się z nich zdjęc oglądać Nie ma jak zaślepienie w marce Tym bardziej że różnice w ilości detali między A100 a D80 są zauważalne chyba tylko na monitorze przy podglądzie 100 czy nawet 200%
    Cudów nie ma, coś kosztem czegoś, narzekano na szumy w D70 więc Nikon zastosował odszumianie w D80. Co jest lepsze? To już indywidualna sprawa każdego i zawsze dla jednych będzie lepiej a dla innych gorzej, więc szkoda czasu na dywagacje.
    No niestety, ale z przykrością musze koledze przyznać rację. Od dłuższego czasu co niektórzy użytkownicy różnych systemów zamiast wspierać się we wspaniałej wspólnej pasji jaką jest fotografia udowadniają sobie wyższość jednych świąt nad drugimi. Nie tyczy się to KKM, ale Canona i Nikona również. Pożytek z tego żaden, warsztat się raczej nie powiększa, a tylko rozrastają się jakieś chore uprzedzenia. Na szczęście jest to niewielka grupa ludzi ... niestety bardzo krzykata :/

Na wspomnianym forum KKM sam doświadczyłem Alfo100maniaków, którzy z uporem osła udowadniali, że w sumie to ta Alfa jest nieporównywalnie lepsza z KM 7D/5D, N D200 i w ogóle to już zmierza w kierunku C 5D ... jednym słowem obłęd. Najsmutniejsze jest to, że ludzi Ci z pewnością nie mieli długo (albo w ogóle) do czynienia z KM 7D, N D200 itp. Trzeba umieć pisać o wadach i zaletach. Sam mam Alfe i jakoś nie opisał bym go jako aparat 101 zalet. Wiadomo, w przedziale cenowym za niecałe 2000 PLN nie ma tak bogato wyposażonego lustra. 10 mega, Stabilizacja, płynna regulacja WB, szybszy AF , pomiar ADI, podbite wartości ISO, matryca zabezpieczona przed kurzem i system jego usuwania, rozszerzenie zakresu tonalnego, pełna współpraca z M42 itd. Ale przecież też ma wady np Szumy w JPG, brak ISO 3200 , gorsze wykończenie od poprzednika. Chwaląc tylko swój wybór chcąc nie chcąc, budujemy słynne ołtarze

Najciekawsze jest to że już wiele razy spotykałem się z kolegami na plener za miasto, którzy mieli Nikon lub Canon, a ja miałem KM 7D oraz Minolta A1 i było super. Bez dywagacji co lepsze. Każdy pożyczał sobie inny aparat do testu i oceniał później co mu się podoba w nim, a co nie. Czasem 3/4 czasu biegałem po plenerze z nieswoim aparatem

Szkoda, że FirmoFobowcy nigdy nie zrozumieją, że jak się wywoła i powiesi na ścianę fotkę to nikt nie ognlada aparatu jakim było zrobione tylko podziwia zdjęcie i tego kto je zrobił. A to, że jeden lubi ten aparat, drugi inny to też kwestia gustu, a jak by każdy lubił to samo to była by niezła stypa

hmmm ... Wcale się nie rozpisałem

pozdrawiam
    Minolta Z1, Minolta A1, KM 7D w kawałkach Sony A100 (temporary) MAF 50/1.4 MAF 28/2.8 MAF MAF 18-70/3.5-5.6 MAF 70-210/4 MAF 28-105/3.5-4.5 + MPF 3600HS(D) MPF 5600HS(D) + M42 głównie Helios

Domyślnie

dokładnie... Nie ma aparatów idealnych, każdy ma zalety i wady. To co jednemu się podoba, dla innego może być wadą więc sprzeczanie się, który korpus jest lepszy, a który gorszy do niczego nie prowadzi bo to rzecz subiektywna.
    Także różnice w poszczególnych puszkach nie są jakieś kolosalne, dużo zależy od wymagań i przyzwyczajeń fotografującego, przecież ergonomia każdemu może odpowiadać inna, jeden woli przyciski, drugi pokrętła, itp.
    A na zdjęciach i tak nie ma większej różnicy czym były zrobione, dużo ważniejsze są szkła i umiejętności fotografa.
    Dobre jest, że firmy ostro konkurują ze sobą i walczą o klientów bo to przynosi korzyści nam wszystkim
    Nikony

Domyślnie

Z tą samą matrycą można uzyskać skrajnie różne efekty, stosując różne oprogramowanie. I to soft jest największą różnicą pomiędzy A100, D80 i D200, który poza tym ma dodatkowe dwa kanały, które dają mu większą przepustowość odczytu danych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sad_minoltus Zobacz posta
    Na wspomnianym forum KKM sam doświadczyłem Alfo100maniaków, którzy z uporem osła udowadniali, że w sumie to ta Alfa jest nieporównywalnie lepsza z KM 7D/5D, N D200 i w ogóle to już zmierza w kierunku C 5D ... jednym słowem obłęd. Najsmutniejsze jest to, że ludzi Ci z pewnością nie mieli długo (albo w ogóle) do czynienia z KM 7D, N D200 itp.
    No to w sumie dziwne, bo na forum KKM jestem niemal od początku i nie spotkałem tam takich alfamaniaków - a szkoda Dynaksomaniaków - owszem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Agat Zobacz posta
    No to w sumie dziwne, bo na forum KKM jestem niemal od początku i nie spotkałem tam takich alfamaniaków - a szkoda Dynaksomaniaków - owszem.
    Dynaksomaniacy, fakt Byli, ale jakoś mi nie przeszkadzali ... może dlatego że miałem prawie zawsze maxxumy i się z nimi nie utożsamiałem Chyba z Alfomaniakami jest gorzej, bo są coraz bardziej wulgarni, a jak nie mają argumentów to taką siarką walną że aż wstyd, że to ktoś z konkurencyjnego forum przeczyta np Nikona hehe Oczywiście nie uogólniam, jest ich garstka, acz bardzo aktywna czujna i wojownicza.

Czasem się zastanawiałem skąd tacy się biorą. I chyba wiem, pewnie zbierali na nieśmigane cyber lusterka Minolty i jak już uzbierali to im firmę właśnie przymknęli, a tanie nówki rozeszły się błyskawicznie. Zostały tylko "bardzo okazyjne" zestawy z MM za 200% ceny I tyle widzieli po 5D/7D Po czym kupili A100. Nie daj boże napisać, takim że jednak taki 7D leciutko był "lepszejszy" od alfiątka. Wtedy oni nawracają niewiernego na swój niewybredny sposób.

pozdrawiam
    Minolta Z1, Minolta A1, KM 7D w kawałkach Sony A100 (temporary) MAF 50/1.4 MAF 28/2.8 MAF MAF 18-70/3.5-5.6 MAF 70-210/4 MAF 28-105/3.5-4.5 + MPF 3600HS(D) MPF 5600HS(D) + M42 głównie Helios

Domyślnie

Dosyc ladny:

Ostatnio edytowane przez pn ; 05-07-2007 o 11:29
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Wiem coś o zachowaniu niektórych forumowiczów KKM - w końcu migrowałem z systemu Minolty. Mówiłem, że na jesieni będzie bardziej rozbudowany model w stosunku do a100, ale nie profi. Zarzucono mi defetyzm i snucie pustych domysłow. Tymczasem ja miałem informacje z Japonii - mój szwagier tworzył tam soft do systemu kontroli jakości właśnie z nastawieniem na nowy model. Ale że miałem kilka postów to byłem gówniarz i tyle. Na szczęście nie należę do firmomaniaków i po tym jak dowiedziałem się, że body Sonego w wersji profi będzie nieprędko, a w mojej D7D zaczyna się Err58 to zmieniłem system i tyle. I mogę powiedzieć, że pomiędzy D7D i D200 jest P R Z E P A Ś Ć ! ! ! Jakby mi ktoś teraz dał Minoltę i zabrał Nikona to bym się chyba pochlastał! Ergonomia na podobnym poziomie, ze wskazaniem jednak na KM (2 pokrętła to jest to), Anti Shake - zdecydowanie in+ ale reszta - szybkość AF, ostrość zdjęć itp. bez porównania. Nikon jest szybki, solidny i wygodny, bez zbędnych wodotrysków, ale robi zdjęcia. Owszem, rozważałem zakup Canona 5D, ale czynnik ekonomiczny przeważył, że o forum nie wspomnę. Na wszystkich "firmowych" forach zdarzają się 17-latkowie z brodą do samej ziemi, ale tutaj życzliwość ludzka jest jakby na innym poziomie, zgadałem się z kilkoma kolegami, rozwijamy wspólne projekty. To jest po wielekroć ważniejsze niż to co masz napisane na body. A jak już (jeśli) kiedyś Sony wypuści coś profi to z chęcią to sobie obejrzę

Domyślnie

Z AFem sie zgadzam, w D7D jest dosyc kiepski, natomiast nie rozumiem punktu ostrosc zdjec. Faktycznie, z 18-70 jest kiepska, ale to dlatego, ze wyjatkowo kiepski jest ten obiektyw. Natomiast po podpieciu chociazby KM 28-75, Sigmy 17-70 czy Minolta 24-105 zdjecia sa ostre i w niczym nie ustepuja pod tym wzgledem tym z innych puszek.

Jeszcze jedna bolaczka D7D jest dosyc nieprzewidywalny system blysku. ADI po prostu nie umywa sie do blysku Nikona.
    Ostatnio edytowane przez pn ; 05-07-2007 o 11:57
    Nikon F-501, Canon 30D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn Zobacz posta
    Z AFem sie zgadzam, w D7D jest dosyc kiepski, natomiast nie rozumiem punktu ostrosc zdjec. Faktycznie, z 18-70 jest kiepska, ale to dlatego, ze wyjatkowo kiepski jest ten obiektyw. Natomiast po podpieciu chociazby KM 28-75, Sigmy 17-70 czy Minolta 24-105 zdjecia sa ostre i w niczym nie ustepuja pod tym wzgledem tym z innych puszek.

Jeszcze jedna bolaczka D7D jest dosyc nieprzewidywalny system blysku. ADI po prostu nie umywa sie do blysku Nikona.
    Miałem do wyboru spośród 10 korpusów i MZ wybrałem najlepszy. Co do szkieł - kitów nie dotykałem, śmigałem na 7.5/4, 50/1.4, 100/2 Tamron 28-105/2.8, Minolta 70-200/2.8, 300/2.8 APO DG, Tamron 90 Macro i hardcore'owe 28-200/3.5-5.6 i 200-400/5.6 Tamrona To raczej z ostrością obiektywów nie miałem powodów do narzekania. Cała góra szkieł sprzedana za bezcen - trochę mi ich brakuje, zbierałem je przez 10 lat, ale ogólnie przesiadki nie żałuję. ADI to porażka, ale z ASem to ja w lampie zwykle tylko óświetlacza AF używałem Mam jeszcze poczciwą 800Si z 28-200 (wiem lama-szkło, ale egzemplarz w wersji II z dobrych czasów - przetestowałem w hurtowni FJ ze 30 sztuk i wybrałem ten) - szkoda było ją sprzedawać, bo to naprawdę wypasiony aparat i powiem tak - może to najbrzydszy aparat na świecie, ale gdyby na jego bazie zrobili FF sonego to byłoby coś. AF i migawka rewelacyjne. D7D miałem półtora roku i byłem totalnie niezadowolony. Nawet moja żona jak zobaczyła pierwsze foty z D200 powiedziała "wooow!" Że o jej reakcjach po wzięciu go do ręki nie wspomnę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Że o jej reakcjach po wzięciu go do ręki nie wspomnę.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów