No niestety, ale z przykrością musze koledze przyznać rację. Od dłuższego czasu co niektórzy użytkownicy różnych systemów zamiast wspierać się we wspaniałej wspólnej pasji jaką jest fotografia udowadniają sobie wyższość jednych świąt nad drugimi. Nie tyczy się to KKM, ale Canona i Nikona również. Pożytek z tego żaden, warsztat się raczej nie powiększa, a tylko rozrastają się jakieś chore uprzedzenia. Na szczęście jest to niewielka grupa ludzi ... niestety bardzo krzykata :/
Na wspomnianym forum KKM sam doświadczyłem Alfo100maniaków, którzy z uporem osła udowadniali, że w sumie to ta Alfa jest nieporównywalnie lepsza z KM 7D/5D, N D200 i w ogóle to już zmierza w kierunku C 5D ... jednym słowem obłęd. Najsmutniejsze jest to, że ludzi Ci z pewnością nie mieli długo (albo w ogóle) do czynienia z KM 7D, N D200 itp. Trzeba umieć pisać o wadach i zaletach. Sam mam Alfe i jakoś nie opisał bym go jako aparat 101 zalet. Wiadomo, w przedziale cenowym za niecałe 2000 PLN nie ma tak bogato wyposażonego lustra. 10 mega, Stabilizacja, płynna regulacja WB, szybszy AF , pomiar ADI, podbite wartości ISO, matryca zabezpieczona przed kurzem i system jego usuwania, rozszerzenie zakresu tonalnego, pełna współpraca z M42 itd. Ale przecież też ma wady np Szumy w JPG, brak ISO 3200 , gorsze wykończenie od poprzednika. Chwaląc tylko swój wybór chcąc nie chcąc, budujemy słynne ołtarze![]()
Najciekawsze jest to że już wiele razy spotykałem się z kolegami na plener za miasto, którzy mieli Nikon lub Canon, a ja miałem KM 7D oraz Minolta A1 i było super. Bez dywagacji co lepsze. Każdy pożyczał sobie inny aparat do testu i oceniał później co mu się podoba w nim, a co nie. Czasem 3/4 czasu biegałem po plenerze z nieswoim aparatem![]()
Szkoda, że FirmoFobowcy nigdy nie zrozumieją, że jak się wywoła i powiesi na ścianę fotkę to nikt nie ognlada aparatu jakim było zrobione tylko podziwia zdjęcie i tego kto je zrobił. A to, że jeden lubi ten aparat, drugi inny to też kwestia gustu, a jak by każdy lubił to samo to była by niezła stypa
hmmm ... Wcale się nie rozpisałem
pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami