Close

Strona 26 z 48 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 473

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Jest, ale nie ma u-pointow.
    No, ale akurat w Lightroomie korekta lokalna jest - zarówno punktowa, jak i gradientowa. To dużo, dużo więcej, niż oferuje Silkypix, czyli omawiany NX-D. Ja najczęściej kończę obróbkę na poziomie LR, nie potrzebuję uruchamiać PS. Koryguję, co trzeba i eksport do JPG w docelowym rozmiarze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    No, ale akurat w Lightroomie korekta lokalna jest - zarówno punktowa, jak i gradientowa.
    Zgaduję, że nigdy nie używałeś u-pointów…
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Zgaduję, że nigdy nie używałeś u-pointów…
    Używałem i wiem, że LR nie ma tego samego. Ale jednak korekta lokalna jest, od klonowania po możliwość lokalnej modyfikacji ekspozycji, balansu bieli, kontrastu, odzyskiwania świateł/cieni, wyostrzania, usuwania szumu itd. I dzięki tym narzędziom przynajmniej ja jestem w stanie wystarczająco obrobić swoje fotografie na poziomie LR, nie jestem jednak tego samego w stanie zrobić w NX-D. I w sumie o to mi chodziło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Używałem i wiem, że LR nie ma tego samego.
    No właśnie o to mi chodziło. Też już właściwie zarzuciłem NXa, bo czas się przyzwyczajać do narzędzi, które będą funkcjonalne dłużej niż ten skazany na wymarcie soft. Rzecz jasna korzystam z narzędzi korekty lokalnej w ACR, ale nijak się to ma do nieodżałowanych u-pointów.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No właśnie o to mi chodziło. Też już właściwie zarzuciłem NXa, bo czas się przyzwyczajać do narzędzi, które będą funkcjonalne dłużej niż ten skazany na wymarcie soft. Rzecz jasna korzystam z narzędzi korekty lokalnej w ACR, ale nijak się to ma do nieodżałowanych u-pointów.
    i czym zastąpiłeś NXa Marcinie ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    i czym zastąpiłeś NXa Marcinie ?
    Nie było innego wyjścia – ACR. Trochę się przeprosiłem z zakładką HSL, dzięki czemu jako tako zbliżam się do kolorystyki NXa (chociaż i tak czasami wymaga zabiegów w Shopie, typu akcja z ze stopniową desaturacją cieni). LR nie trawię – do końca życia już chyba nie przyzwyczaję się do jakichś wirtualnych katalogów, wersji i innych dupereli, które nie mają swojego odzwierciedlenia w katalogach i plikach na dysku. Muszę to wszystko widzieć w każdym programie, a nie jedynie w LR. Krótko bo krótko, ale próbowałem też C1 – niestety nie potrafię osiągnąć zadowalających mnie efektów i tempa pracy. Za ACRem – w moim przypadku – przemawia też integracja z Shopem, jego skryptami, akcjami, etc.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

LR nie trawię – do końca życia już chyba nie przyzwyczaję się do jakichś wirtualnych katalogów, wersji i innych dupereli, które nie mają swojego odzwierciedlenia w katalogach i plikach na dysku.
    Też tak mam Pracuję na 2 komputerach i 5 zewnętrznych dyskach. W róznych konfiguracjach. Jednego dnia coś zrobie na jednym komputerze, drugiego pracuję na drugim (na tym samym zewnętrznym HDD). Nie wiem co LR z komputera drugiego wie o przeróbce pliku w LR na pierwszym komputerze.

NX-D tworzy podkatalog na plik z "profilem" wołania NEFa. Czy da się zrobić by nie było tego podkatalogu, by pliki były wrzucana do tego samego katalogu w którym są NEFy?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 21-11-2014 o 12:39
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jest jeszcze alternatywa dla posiadaczy Mac'a. Można wypróbować hasselowskiego Phocusa. Nie ma on co prawda u-pointów, ale to bardzo dobry program do wywoływania RAW-ów. Np. algorytm do wyostrzania jest chyba jednym z najlepszych jakie są. Wersja na Mac'a wspiera RAW-y z ok. 150 aparatów w tym Nikony. Jakie Nikony, tego nie wiem bo niestety jadę na PC-cie - ale z pewnością te lepsze tak.
    Program jest do pobrania na stronie Hasselblada za darmo po zarejestrowaniu się. Najnowsza wersja 2.8.2. Posiadacze Mac'a niech testują, reszta (łącznie ze mną) wkurza się dalej.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Też tak mam Pracuję na 2 komputerach i 5 zewnętrznych dyskach. W róznych konfiguracjach. Jednego dnia coś zrobie na jednym komputerze, drugiego pracuję na drugim (na tym samym zewnętrznym HDD). Nie wiem co LR z komputera drugiego wie o przeróbce pliku w LR na pierwszym komputerze.
    Czy przypadkiem zapisywanie danych do pliku xmp albo wręcz używanie plików dng nie rozwiązałoby problemu? Sam nie mam jak sprawdzić, bo używam jednego komputera, ale może na przyszłość taka informacja się przyda.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Czy przypadkiem zapisywanie danych do pliku xmp
    LR tworzy pliki xmp? W tym samym katalogu z którego sa brane zdjęcia?
    Nie wiem, pytam, nie używałem nigdy LR.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 26 z 48 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów