Close

Strona 63 z 110 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Cenne porady, ale robię tylko w RAWach.
    Nie ma się czym chwalić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    RAW to nie jest zdjęcie, tylko programowo interpretowalne dane z matrycy aparatu, które można do obrazka "wywołać".
    Dlatego zwie się go negatywem cyfrowym.
    I co w zwiazku z tym

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    I co w zwiazku z tym
    To kanony naszej wiary, więc wypada je znać, ot co.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    RAW to nie jest zdjęcie, tylko programowo interpretowalne dane z matrycy aparatu, które można do obrazka "wywołać".
    Dlatego zwie się go negatywem cyfrowym.
    I co jeszcze wyciągniesz z rękawa swoich mądrości ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    I co jeszcze wyciągniesz z rękawa swoich mądrości ??
    Hmm... najważniejsze, że Wikipedia "źondzi" i można dzięki temu błysnąć.
    Nikon

Domyślnie

Z racji zabrania się za uporządkowanie zdjęć i wszystkiego co z nimi związane mam do was pytanie.
    Katalogowanie zdjęć mam zrobione w bardzo wygodny i czytelny dla mnie sposób z bardzo dobrym opisem.

Ale nie o tym chciałem. Kiedyś większość zdjęć robiłem w jpg, później małe jpg oraz nef. Dlaczego? Nie ogarniałem płynnie obróbki większej ilości zdjęć, więc nefy były "na przyszłość".
    Chcę przejść na same nefy. Selekcja, tylko dobre kadry na dysk co zredukuje ilość gniotów, które i tak nie mają wartości i obróbka. Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno. Nie chciałbym wywoływać za każdym razem chcąc komuś pokazać zdjęcia a chciałbym aby były widoczne już po edycji. Jest jakiś sposób na to? Eksport plików .xmp i program do poglądu zdjęć uwzględniający zmiany? Wątpię aby działa szybko przy dynamicznym nanoszeniu zmian.
    Do zwykłego przelania zdjęć korzystam z Fast stone image.
    Lampek dość mocny: i5, 8gb ram, ssd system i 1TB na dane zamiast dvd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno.
    Coś bardzo źle robisz.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kiedy ustawisz w FastStone pokazywanie rzeczywistego NEF-a (w pełnym rozmiarze), to również będzie to trwało wieki.

Ustawienia --> RAW --> Przeglądaj pliki RAW w: -> Faktyczny rozmiar (Wolno)

Inaczej sprawy się mają, gdy wyświetla się jedynie osadzony podgląd w jotpegu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    Coś bardzo źle robisz.
    NEFy przegląda się szybko ale gdy są bez obróbki. Gdy jest naniesione trochę zmian na foty, robi się z tym problem i wczytują się po kilka sekund. Docelowo chciałbym aby przegląd odbywał się szybciej. Szukam rozwiązania jak pozbyć się tego niemiłego efektu a będę z tego programu mocno zadowolony.

EDIT:
    Opiszę dokładniej o co chodzi.
    Chciałbym sprowadzić przegląd, katalogowanie i edycję fot na moje potrzeby tylko do LR. Mam problem z komfortem przeglądania bo z resztą jako tako radzę sobie.

O co chodzi:
    wybieram katalog gdzie mam np 20% zdjęć z naniesionymi korektami. Przechodzę do pełnego ekranu klawiszem F i zaczyna się. Między plikami przechodzę błyskawicznie jednak muszę odczekać moment na wczytanie pliku aby miał "pełną" jakość. Zdjęcia, które były edytowane otwierają się o wiele dłużej i właśnie ten fakt chciałbym jakoś wyeliminować.

Jest możliwość zmuszenia programu do robienia miniatur już obrobionych plików np o rozdzielczości monitora?

Uprzedzając pytanie jakie może się pojawić. Chciałbym trzymać wszystkie zdjęcia tylko w postaci rawów i takie też sprawnie przeglądać. Gdy będzie konieczność, dopiero wówczas wyeksportuje do jpg.
    Ostatnio edytowane przez sabur ; 28-10-2014 o 16:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabur Zobacz posta
    Z racji zabrania się za uporządkowanie zdjęć i wszystkiego co z nimi związane mam do was pytanie.
    Katalogowanie zdjęć mam zrobione w bardzo wygodny i czytelny dla mnie sposób z bardzo dobrym opisem.

Ale nie o tym chciałem. Kiedyś większość zdjęć robiłem w jpg, później małe jpg oraz nef. Dlaczego? Nie ogarniałem płynnie obróbki większej ilości zdjęć, więc nefy były "na przyszłość".
    Chcę przejść na same nefy. Selekcja, tylko dobre kadry na dysk co zredukuje ilość gniotów, które i tak nie mają wartości i obróbka. Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno. Nie chciałbym wywoływać za każdym razem chcąc komuś pokazać zdjęcia a chciałbym aby były widoczne już po edycji. Jest jakiś sposób na to? Eksport plików .xmp i program do poglądu zdjęć uwzględniający zmiany? Wątpię aby działa szybko przy dynamicznym nanoszeniu zmian.
    Do zwykłego przelania zdjęć korzystam z Fast stone image.
    Lampek dość mocny: i5, 8gb ram, ssd system i 1TB na dane zamiast dvd.
    Jak ma ci pokazywać RAWy ze zmianami zapisanymi w XMP, to będziesz musiał poczekać, bo za każdym razem zdjęcie jest renderowane na nowo i musi to trwać.
    Mają się szybko wyświetlać - zrób eksport do JPEG i tyle.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 63 z 110 PierwszyPierwszy ... 1353616263646573 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów