Close

Strona 1172 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1726721072112211621170117111721173117411821222127216722172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 711 do 11 720 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Dwa Eizo S1931, niekalibrowane, nieoprofilowane z przebiegiem 13,5 tyś. godzin oraz 11,4 tyś. godzin. Ten z większym przebiegiem od nowości u mnie, ten z mniejszym kupiony od kolegi. Pierwszy podłączony przez DVI drugi przez analoga. Tak się przyzwyczaiłem do pracy na dwóch monitorach, że jakbym teraz musiał kupić, to kupiłbym pewnie dwa.

Przy okazji na życzenie Marcina kilka fotosów z Samyanga 12/2. Taki tam test wracając z pracy.

Pierwsze wrażenie to szkło zrobiło bardzo pozytywne na mnie. A ja zwykłem polegać na pierwszym wrażeniu, ponieważ rzadko mnie ono zawodzi. Dobrze, że jednak wybrałem to UWA, zamiast dwóch innych dostępnych.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blaciej Zobacz posta
    Gdańsk, SEL 16-50
    zdradz o jakiej godzinie to popelniles.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

MICHAŁ - nie ma sprawy, na priv prześlij mi Twój email.

Co do monitora...zmieniałem ostatnio laptopa bo mój staruszek nie wyrabiał już z TIFF-ami. Miałem świadomość, że do obróbki laptopy się nie nadają ale zaryzykowałem i po przeczytaniu testów wybrałem ASUS z matrycą FULL HD. Jak szybko przyjechał tak szybko wrócił do sklepu. Następnym wyborem był Acer z matrycą FULL HD IPS. Jestem bardzo zadowolony z tej matrycy, dobre pokrycie kolorów jak na laptopa wg testów, kontrast też mi się podoba. Gdyby ktoś zmieniał laptopa to polecam.

Te same zdjęcia oglądane na moim starym monitorze w pracy wyglądają dużo gorzej. Dlatego wg mnie dobry monitor i dobra kalibracja to podstawa, bo to u nas może wyglądać super u innych może prezentować się już dużo gorzej.

Oglądam często zdjęcia gościa, który wg tego co widziałem na zdjęciach ma bardzo dobry monitor i jego zdjęcia oglądane w domu jak i w pracy o dziwno wyglądają podobnie. Nie wiem w czym tkwi sekret.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Przy okazji na życzenie Marcina kilka fotosów z Samyanga 12/2. Taki tam test wracając z pracy.(...)
    Pierwsze wrażenie to szkło zrobiło bardzo pozytywne na mnie. A ja zwykłem polegać na pierwszym wrażeniu, ponieważ rzadko mnie ono zawodzi. Dobrze, że jednak wybrałem to UWA, zamiast dwóch innych dostępnych.
    Niech Ci służy. Ta ciemna tonacja i duże kontrasty to zamierzony efekt?
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    zdradz o jakiej godzinie to popelniles.
    21:14 (sierpień)
    A5000, 16-50 PZ, SEL 20 2.8

Domyślnie

Poniekąd tak, przy tak dużym kącie i robieniu pod słońce, większość pomiarów matrycowych naświetla poprawnie niebo, a reszta tonie w cieniach. Mógłbym to wyciągnąć w LR, żaden problem, bo dynamika NEX-6 jest z gumy, ale po co? Podciągnąłem tylko do poziomu nieco powyżej czarnej plamy i dla mnie jest git.
    Reszta to sprawa już w pełni świadomej obróbki.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

jakieś stare Eizo ale od jakiegoś czasu na laptopie, bo mi komp padł i tak już zostało. I co najciekawsze Eizo skalibrowany itd. ale jak oglądałem swoje zdjęcia w pracy na zwykłym monitorze to było kiepsko, na stacji graficznej i monitorze Eizo było ok. Teraz jak obrabiam na laptopie to na tych zwykłych monitorach, które używamy w pracy jest znacznie lepiej. A tak na oko 90 % (strzelam) ludzi nawet nie wie co to jest monitor z matrycą IPS i co z tego, że ja zrobię na oprofilowanym monitorze jak większość ludzi oglądających te zdjęcia robi to na zwykłych laptopach, monitorach, tabletach itd. i tam te zdjęcia wyglądają dobrze .

Domyślnie

Zgoda, ale to przecież nie może prowadzić do generowania różnych wynikowych obrazków - dla mamy, dla grafika, na konkurs, dla cioci, dla szefa, dla wnuczki...
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

kolejna SłitFocia

Zdyboo , pierwsze z serii Hiczkokowe - bardzo mi sie podoba

Domyślnie

drdln a jaki masz budżet. Chyba nawet wiem jakie modele możesz mieć na myśli i nie polecam. Podświetlenie jest tak krzywe, że głowa mała. O dziwo już nawet tańsze o wiele AOCe mają lepsze. LG w IPS jak dla mnie jest tragedią- prawie każda sztuka jest podświetlana prawie punktowo.
    Zawsze warto celować w Neca albo Eizo ale tez nie każda seria jest poważna. Z nowych i nie aż tak drogich poleca się CS230-BK. Wielu ludzi jak kupuje monitor to też kalibrator, który jest za ok 500zł a dla mnie to głupota bo osoba bez wiedzy nawet z kalibratorem źle to zrobi. Lepiej dać to komuś kto się tym zajmuje, dać 100-200zł raz na rok i mieć spokój.
    Jest też jedno bardzo fajne forum o profesjonalnych monitorach polskie.

piotr_74 co ci broni do lapka podpinać monitor? Ja tak mam. Póki co czekam na DDR4 i nową podstawkę więc mam obraz przeciągnięty na monitor zewnętrzny. Chwale sobie to rozwiązanie. Matryce ogólnie są lepsze a Acerach, najgorsze są matówki w Lenovo. Takiej mgły nie ma żaden inny Ale i tak matryca notebooka to TNka i ten Acer o Adobe RGB może jedynie marzyć. Zresztą jak ja nie znoszę matryc świecących. Jestem kobieta ale luster nie lubię

Strona 1172 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1726721072112211621170117111721173117411821222127216722172 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów