Ja mam tylko 15 km a byłem tylko kilka razy, a tereny przepiękne. Może kiedyś wybiorę się rano do Krempnej, tam też jest na co oko zawiesić.
Szukaj
Ja mam tylko 15 km a byłem tylko kilka razy, a tereny przepiękne. Może kiedyś wybiorę się rano do Krempnej, tam też jest na co oko zawiesić.
wow. Nieźle tam fen hula.
Ogólnie uważam że jesteś Master, jeśli chodzi o cyfrową obróbkę. Chciałbym tak w gimpie umieć cyt: "słońce częściowo z 2 klatki -2 EV"Bo w tym Capture One dla biedaków, taka opcja jest zblokowana
![]()
Ale jak oglądam twoje zdjęcia na moim lapsowym elcedku, to niektóre wydają mi się ciut przeostrzone jakby (może to tylko moje subiektywne odczucie, bo mam tylko słabego kita oraz całą armię mydeł z m42) A poza tym, w tym ostatnim, to chyba bym złamał kompozycyjny trójpodział i trawy trochę ściął, bo trochę jej dużo, zdaje mi się. nie wiem.
Dzięki za miłe słowa ale nie czuje się "master". Jak widać robię błędy i dobrze, że o nich piszecie bo mam wtedy świadomość co jest do poprawy. Tak jak pisałem zainwestowałem w kursy Panów Jimmy Mcintyre, Miroslav Petrasko, Chip Phillips, poczytałem o luminosity mask i staram się to wdrażać w życie. W necie jest jednak sporo dobrych tutoriali zwłaszcza od Jimmiego (ma swoją strone) dostępne za darmo z których można się wiele nauczyć.
Co do ostrzenia korzystam zawsze z akcji Tony Kuyper i faktycznie czasami mi też się wydaje, że jest ciut prze ostrzone choć nie powinno (szczególnie gdy patrze na zdjęcie na ekranie Full HD, na normalnym jest ok). Efekt prze ostrzenia widać szczególnie na zdjęciach gdzie jest trochę trawy.
A co do tej trawy z tego ostatniego zdjęcia to jest trójpodział prawie po równo, trawa, góry i nieboCo kto lubi.
PS. w Capture One PRO jest opcja maskowania więc można wykorzystać -2 EV![]()
Ostatnio edytowane przez neck ; 22-10-2014 o 21:06
Nie widzę w tym problemu, że trawa jest trochę klonowana, myślę, że niewielu to będzie przeszkadzać a lepsze to niż rosnące tam tuje![]()
Widzę za to, że ostatnio jestem coraz częstszym celem ataków (mam wrażenie że przeciwników retuszu).
Nie mylmy retuszu z fotomontażem.
---
Pogoda dla bogaczy (tym razem z kita):
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Lepiej się przyznaj, ile słupów wystemplowałeś.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
oooo... Mocne. Podkręcanie kolorków i kontrastu to ja uprawiam, bo nic innego nie umiem. Chodziło mi o całość postprocesingu, po prostu wydaje mi się że w tym technicznym aspekcie, fotografie necka są nienaganne, to taki ton z lekka żartobliwy był, jej, może powinienem napisać że co najwyżej semi pro... sorry![]()
Skontaktuj się z nami