Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

Sam OS X to tak średnio biznesowe uzasadnienie - aplikacje produkcyjne które działają tylko na tym systemie mogą być uzasadnieniem ;P
    Pytam się częściowo przez to, że znam ludzi którzy zajmują się szeroko pojętą grafiką na potrzeby internetu i większość z nich mimo posiadania jakiegoś komputera od apple, pracuje jednak na Windowsie, bo cena sprzętu w stosunku do możliwości jest znacznie niższa, a różnic w pracy, podobno praktycznie nie ma. Dla tego, zastanawiam się czy jest biznesowe uzasadnienie, bo to, że jest całkowicie niebiznesowe i nie związane z samym sprzętem, OS, etc to wiem
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    a jak sobie poradzić z podłaczeniem dysków zewnętrznych?
    USB??? z jakas stacją?
    NAS w sieci gigabitowej.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Tak z ciekawości, jak to wygląda na biurku - mac pro z podpiętymi 4 dyskami ?

Rozumiem małą popielniczkę czy jak kto woli kosz na śmieci, ale praktyczność tego rozwiązania, drastycznie zmniejsza się z każdym podpiętym dyskiem zewnętrznym, bądź jeżeli ktoś chce mieć 10 Gigabitów w domu, czy jakąś kartę rozszerzeń. Jak na sprzęt za 20K PLN, to stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem dość kiepski. Ciekaw jestem, jakie racjonalne i biznesowe uzasadnienie posiadanie Mac Pro, zamiast komputera klasy workstation, np od Della, który w podobnej cenie będzie miał większe możliwości i np 8 rdzeniowy CPU.
    Jeśli ktoś ma potrzebę podpinania na stałe dysków zewnętrznych, zawsze może je schować pod/w biurku i doprowadzić tylko kabelek. Wiem, że rozwiązanie słabe, ale lepszego nie ma. Swoją drogą, 10GB w dyskach zewnętrznych to proszenie się o kłopoty. Od tego są serwery plików.

Mnie też się bardzo nie podoba koncepcja MP jako przerośniętego Mini. Moim zdaniem na rynku jest miejsce dla Mini, popielniczki i prawdziwego Pro. Ale znając Apple, uwali rynek profesjonalny bez mrugnięcia okiem. Szkoda.

Uzasadnienie zakupu MP jest takie, że jeśli mamy starego MP, to póki co można go dobrze sprzedać i różnica do nowego jest najmniejsza możliwa. Z roku na rok, stary MP będzie wart coraz mniej a nowy nadal będzie drogi. Zwykły rachunek ekonomiczny. Swojego starego MP sprzedałem na wiosnę wręcz rewelacyjnie i grzech byłoby odpuścić okazję. Zamiana wyszła praktycznie 1:1.

Workstation DELLa to są świetne komputery. Tylko co z tego, jak postawienie na tym OS-a graniczy z cudem.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-10-2014 o 11:05
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

a różnic w pracy, podobno praktycznie nie ma.
    To dlaczego ludzie się przesiadają? Nie róbmy kolejnego flame pod tytułem, wymień najlepszy system i dlaczego jest to OS.

Są ludzie, do których również się zaliczam, którzy dostają wysypki na dźwięk słowa Windows i nic się na to nie poradzi.

Dla tego, zastanawiam się czy jest biznesowe uzasadnienie,
    OS to narzędzie. Tak jak wiertarka dla budowlańca. Nie ma znaczenia dla zleceniodawcy, czy wykonawca pracuje Boschem czym Hilti. Ale wykonawcy może robić różnicę.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 10-10-2014 o 11:08
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

czy aby na pewno da się zrobic podobną maszynę pod windowsa za te same pieniadze?
    Ja sie nie znam aż tak i bazuje na tym co przeczytam.
    Np na tym:
    http://www.dobreprogramy.pl/Nowy-Mac...ews,51172.html

Domyślnie

Najtańszy Mac Pro w Cortlandzie 13.300 pln. Gwarancja 1 rok z możliwością rozszerzenia do 3 lat (pytanie czy ta rozszerzona, to gwarancja producenta czy ubezpieczenie z licznymi kruczkami ?)
    Przypuśćmy że w takim MP za 13K padnie płyta główna po gwarancji - nie ma takiej opcji jak w PC, że sobie kupimy drugą za parę stów i cieszymy się dalej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio-jedi Zobacz posta
    Najtańszy Mac Pro w Cortlandzie 13.300 pln. Gwarancja 1 rok z możliwością rozszerzenia do 3 lat (pytanie czy ta rozszerzona, to gwarancja producenta czy ubezpieczenie z licznymi kruczkami ?)
    Przypuśćmy że w takim MP za 13K padnie płyta główna po gwarancji - nie ma takiej opcji jak w PC, że sobie kupimy drugą za parę stów i cieszymy się dalej.
    W Niemczech da się kupić taniej. Co do awaryjności, musiałaby taka płyta paść, a to wybitnie mało prawdopodobne. Nie porównujmy awaryjności low-endu z high-endem.

Domyślnie

Mojej koleżance padł Mac Book Pro (zepsuła się właśnie płyta główna). Kosztował ~10 000. Padł 2 miesiące po gwarancji.
    Koleżanka też nie lubi windowsa ale teraz powiedziała że chyba będzie musiała polubić.
    Ostatnio edytowane przez misio-jedi ; 10-10-2014 o 11:30

Domyślnie

Tam robili to na mATX, to co jest głupim pomysłem. Zaletą Mac Pro jest to, że jest mały, mniejszy od śmietnika. mATX łaczy wady dużej obudowy, z wadami małego Mac Pro - w tym przypadku, moim zdaniem to bez sensu. Jezeli mówimy o budowaniu PC w podobnej mocy, to patrzmy na normalną dużą obudowę, do której wsadzimy dużą ilość dyskó, kart rozszerzeń.

Kolejny problem tego artykułyu, to moim zdaniem GPU - Mac Pro ma 2 GPU FirePro D700, a zostały wybrane 2x W9000. W9000 ma core Clock 975MHz, grafika w Mac Pro 850 MHz. Poza tym, ciekawy jestem, jak uzasadniają różnicę w pobieranym prądzie. Sama W900 ma TDP 274W. Jeżeli popatrzymy na te same architektury to większe TDP oznacza większą wydajność. Mac Pro Przy pełnym obciążeniu pobiera 450W.
    Grafiki w Mac Pro, to wersje wolniejsze, z prawdopodobnie wolniejszą pamięcią, dostosowane do generowania mniejszej ilości ciepła, ergo zużywające mniej prądu. Nie ma na rynku analogicznych GPU - jeżeli mają podobną moc obliczeniową, mają mniej pamięci, jeżeli mają tyle samo pamięci, biją na głowę ceną ale też są sporo wydajniejsze. 2xFirePro W900 będą sporo szybsze niż 2x FirePro D700.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    W Niemczech da się kupić taniej. Co do awaryjności, musiałaby taka płyta paść, a to wybitnie mało prawdopodobne. Nie porównujmy awaryjności low-endu z high-endem.
    Nikt jeszcze do niczego nie porównał. W skłądakach też jets low end i high end. Plus, trzeba pamiętać, że czas życia komputera ( jego przydatności ) żadko kiedy przekracza 5-6lat. Jeżeli zarabia się na tym sprzęcie, to patrząc po przyroście mocy i zmianach technologicznych, wymiana co 3-4 lata jest dość uzasadniona. 3-4 lata to nie jest problem dla high endowego sprzętu PC. Co więcej, sporo części w "składaku" może mieć gwarancję na 5 bądź więcej lat. Zasilacze, dyski SSD, etc.

Jeśli ktoś ma potrzebę podpinania na stałe dysków zewnętrznych, zawsze może je schować pod/w biurku i doprowadzić tylko kabelek. Wiem, że rozwiązanie słabe, ale lepszego nie ma. Swoją drogą, 10GB w dyskach zewnętrznych to proszenie się o kłopoty. Od tego są serwery plików.
    Chodziło mi o 10 Gigabit ethernet. W Mac Pro, nie ma szans, a praca z plikami po 1Gbps jest nieporównywalnie wolniejsza niż praca z dyskami lokalnie. Znam osobę, która między NAS a swoim komputerem PC ma położone 10Gbps ( team 2 interface ). MacPro z 1TB dyskiem SSD to już niebagatelny wydatek.

To dlaczego ludzie się przesiadają? Nie róbmy kolejnego flame pod tytułem, wymień najlepszy system i dlaczego jest to OS.

Są ludzie, do których również się zaliczam, którzy dostają wysypki na dźwięk słowa Windows i nic się na to nie poradzi.
    To są osobiste preferencje, które w pewien sposób oczywiście przekładają się na pracę. Z punktu widzenia czysto biznesowego, większość rzeczy da się równie sprawnie zrobić na Windowsie - programy graficzne, do obróbki dźwięku, etc. Uzasadnienie osobiste rozumiem, bo to tak jak by mi się kazali przesiąść na linuxa, czy nawet OS X - zapierałbym się rękami i nogami, ale w ogólnie pojętym biznesie, liczą się trochę inne rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 10-10-2014 o 11:41
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio-jedi Zobacz posta
    Mojej koleżance padł Mac Book Pro (zepsuła się właśnie płyta główna). Kosztował ~10 000. Padł 2 miesiące po gwarancji.
    Koleżanka też nie lubi windowsa ale teraz powiedziała że chyba będzie musiała polubić.
    Sugeruje Pan, że jakiś topowy model laptopa DELL by nie padł?

Domyślnie

nikt nie powiedział, że muszę mieć koniecznie Mac'a. Chociaż OS to podobno nie to co windows :P (nie mam doświadczenie. całe życie na windzie).
    Mam do wydania ok 15 tyś na komp i chętnie posłucham innych propozycji.

ps. w 2011 r. za Waszą pomocą złożyłem komp w gral.pl i do dzisiaj śmiga z małymi zmianami (dysk SSD i i5 zamieniony na xeon), więc czemu mam nie posłuchac Was drugi raz

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów