Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Mac Pro vs Mac Mini

Czas na wymianę komputera... i tu pojawia się pytanie:
    Czy warto wydać 12-15 tyś na Mac Pro czy może w granicach 6 tyś wziąć wypasionego Mac Mini?
    Oczywiście różni te dwa komputery cena.... ale nie ona jest tu główny bohaterem a raczej programy Photoshop i Capture One czy Adobe Bridge.
    Bo na nich głownie pracuję i wg tego co czytam od kilku dni, to one nie potrafią wykorzystać potencjału Mac Pro i mimo silnej maszyny mogę nie być zadowolony.
    Prosze o opinie osób, które mają doświadczenie.

Jestem juz umówiony na testy w Apple i za kilka dni będę mógł sam trochę przetestować ale chętnie wysłucham mądrzejszych i tych którzy pracowali/pracują na takich maszynach.

Ps. podobno Mac Mini ma problemy z chłodzeniem?????

Domyślnie

Miałem identyczny dylemat.

Główne przewagi MBP to:
    - Procesory wielojajeczne. Bardzo przydaje się przy wirtualizacji.
    - Kilkukrotnie szybszy dysk, nawet jeśli w Mini jest SSD.
    - 6xThunderbolt
    - Nie słychać nawet przy dużym obciążeniu.
    - Porządna grafika.
    - Cztery gniazda pamięci.

Komp jest szybki, nawet bardzo. CC2014 odpala się w góra 2 sek przy działających 20 aplikacjach na 9 pulpitach oraz odpalonych i dłubiących coś równolegle systemach XP i Win 7, czyli 2 rdzenie stale zajęte. Kodowanie video Bluray leci z prędkościami rzędu 50-70kl/s i się tego zupełnie nie czuje w responsywności systemu. Czasy w zasadzie dowolnych operacji na dużych rawach są niemierzalne. Klik i jest. Mulasty Bridge chodzi w końcu jak trzeba. Znaczy nie chodzi, fruwa. Używałem go rzadko, właśnie przez leniwą naturę. Obecnie może spokojnie służyć jako szybką, podręczną przeglądarkę. Wszystkie działania robią się natychmiast.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-10-2014 o 09:03
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Singapur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Główne przewagi MBP to:
    - 6xThunderbolt
    - Porządna grafika.

Komp jest szybki, nawet bardzo. CC2014 odpala się w góra 2 sek przy działających 20 aplikacjach na 9 pulpitach oraz odpalonych i dłubiących coś równolegle systemach XP i Win 7, czyli 2 rdzenie stale zajęte. Kodowanie video Bluray leci z prędkościami rzędu 50-70kl/s i się tego zupełnie nie czuje w responsywności systemu. Czasy w zasadzie dowolnych operacji na dużych rawach są niemierzalne. Klik i jest. Mulasty Bridge chodzi w końcu jak trzeba. Znaczy nie chodzi, fruwa. Używałem go rzadko, właśnie przez leniwą naturę. Obecnie może spokojnie służyć jako szybką, podręczną przeglądarkę. Wszystkie działania robią się natychmiast.
    A jaka konfiguracja? Po ostatnich kłopotach przy składaniu PC-ta rozważam dołożenie do Maca Pro.
    RX100 + dslr w drodze
    MBPr 13"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypher Zobacz posta
    A jaka konfiguracja? Po ostatnich kłopotach przy składaniu PC-ta rozważam dołożenie do Maca Pro.
    Najtańszy sześciojajeczny.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

a 16-10-2014 konferencja Apple i może się okaże, że mamy coś nowego i inne dylematy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Główne przewagi MBP to:
    - 6xThunderbolt
    - Porządna grafika.

Ale mówisz o MacBook Pro? (skrót MBP to sugeruje)
    Czy rozmawiamy o Mac Pro z 6 rdzeniami:
    https://www.apple.com/pl/mac-pro/specs/

Domyślnie

Mac Pro oczywiście. MBP to literówka. Poza tym nie ma MBP 6-core.

Domyślnie

a jak sobie poradzić z podłaczeniem dysków zewnętrznych?
    USB??? z jakas stacją?

Domyślnie

Tak z ciekawości, jak to wygląda na biurku - mac pro z podpiętymi 4 dyskami ?

Rozumiem małą popielniczkę czy jak kto woli kosz na śmieci, ale praktyczność tego rozwiązania, drastycznie zmniejsza się z każdym podpiętym dyskiem zewnętrznym, bądź jeżeli ktoś chce mieć 10 Gigabitów w domu, czy jakąś kartę rozszerzeń. Jak na sprzęt za 20K PLN, to stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem dość kiepski. Ciekaw jestem, jakie racjonalne i biznesowe uzasadnienie posiadanie Mac Pro, zamiast komputera klasy workstation, np od Della, który w podobnej cenie będzie miał większe możliwości i np 8 rdzeniowy CPU.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

uzasadnienie: OS X

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów